MAE consideră regretabilă orice acțiune de inaugurare a unei "reprezentanțe" la Bruxelles a așa-zisului "Ținut Secuiesc"

 •  Politică
341 afişări

Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabilă orice acțiune care ar viza inaugurarea unei 'reprezentanțe' a unei așa-zise 'unități administrativ-teritoriale' din România care nu există și nu are fundament constituțional sau legal, afirmă un comunicat de presă difuzat joi de MAE.

46c683e3-06f6-4f36-9e2f-9a8beb171988

Potrivit practicii la nivel UE, unități teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să își deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european, precizează comunicatul MAE.

De asemenea, sursa citată menționează că România încurajează o reprezentare activă la nivel european, a tuturor entităților administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislației naționale.

MAE precizează că a întreprins demersuri în direcția clarificării acestei situații încă de la momentul apariției primelor informații în acest sens și va acționa, potrivit competențelor sale, pentru a se asigura că normele relevante sunt respectate.

Conform comunicatului menționat, în prezent la Bruxelles își desfășoară activitatea următoarele birouri care au competențe de reprezentare a autorităților locale din România : Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, organizație non-guvernamentală care reunește, pe baza liberului consimțământ, toate consiliile județene din țara noastră; Biroul de la Bruxelles al Asociațiilor Municipiilor din România, care asigură reprezentarea acestei asociații și participarea la Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor; Agenția pentru Dezvoltare Regională, Centru care are ca obiectiv promovarea activă a șase județe (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă și competitivitate economică; Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Potrivit unui comunicat transmis joi de eurodeputatul PSD Corina Crețu, membrii Parlamentului European au primit o invitație din partea eurodeputaților Laszlo Tokes, Csaba Sogor și Iuliu Winkler, la o recepție ocazionată de deschiderea reprezentanței ''Ținutului Secuiesc'' la Bruxelles. Invitația anunță că recepția inaugurală va avea loc în Salonul membrilor din Parlamentul European, la data de 31 mai, între orele 17-19. Invitația este scrisă în limbile ungară și engleză, iar în partea de jos a sa este trecută sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, din care fac parte cei trei eurodeputați, menționa comunicatul transmis de Corina Crețu.

Președinții consiliilor județene din Harghita și Covasna, Borboly Csaba și Tamas Sandor au transmis, joi, un comunicat comun de presă în care explică motivele deschiderii unei reprezentanțe la Bruxelles, dar au evitat în document să folosească titulatura de 'Ținut Secuiesc'. În comunicatul de presă se vorbește despre 'Biroul de informare al Consiliilor Județene Harghita și Covasna', care are ca scop principal reprezentarea intereselor de dezvoltare a județelor la nivelul instituțiilor Uniunii Europene. Potrivit celor doi președinți de consilii județene, este vorba de un birou de lobby care va funcționa într-un spațiu ce a fost obținut gratis. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe