COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Rusia şi China efectuează manevre navale comune în Oceanul Pacific, care se axează în special pe exerciţii de salvare şi de luptă împotriva loviturilor aeriene, a anunţat vineri Ministerul Apărării rus, relatează AFP.

Moscova şi Beijingul şi-au întărit relaţiile militare în deceniul care s-a scurs. O cooperare care nu s-a diminuat după intervenţia militară rusă în Ucraina în februarie 2022.

O înregistrare video publicată de agenţia de ştiri rusă Tass arată nouă nave de mari dimensiuni navigând în formaţie, în timp ce membrii echipajelor se află pe punţi.

"Membrii forţelor navale ale celor două ţări au desfăşurat exerciţii anti-submarine, au respins un atac aerian al unui inamic fictiv, au efectuat exerciţii de salvare pe mare şi au perfecţionat tehnici de decolare şi de aterizare cu elicoptere pe puntea navelor de război", potrivit Ministerului Apărării rus.

"Un detaşament de nave ale marinei ruse şi ale marinei Armatei populare (chineze) de eliberare operează în prezent în apele Mării Chinei de Est", mai informează sursa citată.

Această zonă maritimă este cuprinsă între peninsula coreeană, Japonia, insula Taiwan şi China continentală.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian a declarat luni că cele două ţări au desfăşurat recent exerciţii "în apele din vestul şi nordul Oceanului Pacific".

"Această operaţiune nu vizează nicio terţă parte şi nu are nicio legătură cu situaţia actuală la nivel internaţional şi regional", a subliniat el.

Ministrul chinez al apărării Li Shangfu s-a aflat în Rusia în această săptămână pentru a participa la a 11-a ediţie a Conferinţei de la Moscova privind securitatea internaţională, organizată de Ministerul rus al Apărării.

Rusia şi China desfăşoară de mai mulţi ani numeroase exerciţii militare comune.

În luna iunie, cele două ţări au efectua o misiune de patrulare aeriană comună deasupra mărilor Japoniei şi Chinei de Est, determinând Coreea de Sud să desfăşoare avioane de vânătoare din precauţie.

Moscova şi Beijingul împărtăşesc o voinţă comună de a contracara ceea ce ele numesc hegemonia americană, notează France Presse.

China a chemat la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv Ucraina, dar nu a condamnat niciodată public şi explicit invadarea Ucrainei de către Rusia. Ea intenţionează, în paralel, să joace un rol de mediatoare în conflict. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.