Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, transmite marţi dpa. Şeful administraţiei regiunii Harkov din Ucraina, Oleg Sinegubov, a declarat că atacurile ruseşti cu rachete au lovit centrul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din ţară, transmite Reuters. Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat pierderi masive în rândurile inamicului.UPDATE 02.03.2022 ORA 05.43  Ucraina: Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov (armata ucraineană)

 

Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a indicat armata ucraineană, făcând cunoscut că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare, notează AFP.

 "Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (...) şi au atacat un spital" local, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram.

 

UPDATE 02.03.2022 ORA 04.46 Ucraina: Peste 100 de răniţi în oraşul Mariupol, afirmă primarul

 

Peste 100 de locuitori au fost deja răniţi în raidurile aeriene ale Rusiei asupra oraşului-port Mariupol din sud-estul Ucrainei, potrivit primarului Vadim Boişenko, notează dpa.


"Numărul civililor răniţi creşte în fiecare zi", a declarat miercuri în zori Vadim Boişenko pentru agenţia ucraineană de presă UNIAN.

 

UPDATE 02.03.2022 ORA 02.22 Belarus: Lukaşenko va desfăşura forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

 

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară, notează AFP.

 Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice, a declarat Aleksandr Lukaşenko în cursulcadrul unei reuniuni a consiliului de securitate din Belarus, potrivit agenţiei naţionale de presă Belta.

 

UPDATE ORA 20.34 Forţele ruse au intrat în oraşul Herson, anunţă un oficial ucrainean

 

Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale, a declarat marţi la televiziune un consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, potrivit Reuters.

 

Foto: (c) OLEG PETRASYUK / EPA

 

UPDATE ORA 20.11 Rusia ar pregăti o provocare pentru a atrage trupele belaruse în războiul din Ucraina, potrivit Kievului

 

Ucraina a avertizat marţi cu privire la pregătirea de către Rusia a unei provocări deliberate pentru a justifica implicarea trupelor belaruse în război, fără a exclude un atac preventiv cu rachete asupra Belarusului, relatează EFE.

"Rusia pregăteşte o provocare deliberată pentru a justifica atragerea trupelor belaruse" în ostilităţi, a declarat Comandamentul general al Forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook.

 

UPDATE ORA 20.05 VIDEO Trupele ruse par să-şi regândească tactica după ce ofensiva împotriva Ucrainei nu a decurs conform planului

Înaintarea trupelor ruse către Kiev este încetinită în timp ce acestea se confruntă cu dificultăţi logistice, inclusiv insuficienţa combustibilului şi a proviziilor, unele unităţi ruse având aparent şi un moral redus pentru luptă, conform evaluării făcute marţi agenţiei Reuters de un responsabil militar american.

 


Victoria rapidă preconizată de comandanţii ruşi în invazia asupra Ucrainei declanşată joi nu s-a materializat, astfel că ei par acum să schimbe tactica spre o intensificare a bombardamentelor asupra oraşelor ucrainene, un baraj de rachete fiind lansat asupra oraşului Harkov, cu victime în rândul civililor, cel puţin 10 morţi şi 35 de răniţi.

 

UPDATE ORA 20.00 Trebuie să îl oprim pe agresorul rus cât mai repede posibil, i-a spus Zelenski lui Biden

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi "oprirea agresorului" rus "cât mai repede posibil", în cadrul unei discuţii telefonice cu omologul său american Joe Biden, relatează AFP.

"Am avut o discuţie cu preşedintele american (...) Trebuie să îl oprim pe agresor cât mai repede posibil", a scris Zelenski pe Twitter după această discuţie, în a şasea zi a invaziei ruse din Ucraina.

 

UPDATE ORA 19.50 Putin îşi reiterează condiţiile pentru a pune capăt ''operaţiunii speciale'' în Ucraina

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea "operaţiunii speciale" în Ucraina, potrivit Kremlinului, citat de DPA.

Kievul trebuie de asemenea să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul.

În plus, Ucraina - prietenă cu Occidentul - trebuie să se demilitarizeze şi să adopte un statut neutru.

 

UPDATE ORA 19.37 Parlamentul European invită instituţiile UE să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare

 

Parlamentul European, reunit într-o şedinţă plenară extraordinară consacrată situaţiei din Ucraina, a adoptat marţi o rezoluţie prin care ''invită instituţiile Uniunii Europene să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE", "în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor" şi, între timp, "să continue să depună eforturi pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, în conformitate cu Acordul de Asociere''.

Rezoluţia PE, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 26 de abţineri, ''condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia", precum şi "rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko" în această agresiune, şi solicită Rusiei ''să înceteze toate activităţile sale militare din Ucraina".

 

UPDATE ORA 19/26 Surse FSB au ajutat Kievul să-i anihileze pe mercenarii lui Kadârov, trimişi să-l asasineze pe Zelenski (Danilov)

 

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului, au relatat marţi mai multe media ucrainene.

"Avem informaţii detaliate despre operaţiunea specială care urma să fie pusă în practică nemijlocit de către cecenii lui Kadârov (Ramzan, liderul pro-Kremlin al Ceceniei) privind lichidarea preşedintelui nostru", a afirmat Danilov, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

 

UPDATE ORA 19.21 Ucraina condamnă atacul ''barbar'' al Rusiei asupra turnului TV de lângă monumentul Holocaustului de la Babi Yar

 

Rusia a comis un act barbar prin atacul comis marţi asupra unui turn al televiziunii din Kiev, amplasat lângă un monument ridicat în memoria victimelor de la Babi Yar, locul unuia dintre cele mai mari masacre comise de nazişti împotriva evreilor în timpul Holocaustului, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev, transmite Reuters.

''Trupele ruse au tras în turnul televiziunii, lângă complexul Memorial #Babi Yar'', a scris MAE ucrainean pe Twitter. ''Criminalii ruşi nu se dau în lături de la nimic în barbaria lor. Rusia = barbarie'', mai scrie MAE de la Kiev în acelaşi mesaj.

 

 

UPDATE ORA 19.08 Ucraina: Reuniune extraordinară vineri a miniştrilor de externe din statele NATO

 

O reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre NATO a fost convocată vineri la sediul din Bruxelles al Alianţei, a anunţat marţi aceasta într-un comunicat, potrivit France Presse.

Reuniunea, care va avea loc cu prezenţă fizică, va lua în discuţie situaţia din Ucraina după invazia rusă, precum şi întărirea apărării pe flancul estic al Alianţei, a indicat o sursă diplomatică.

 

UPDATE ORA 18.48 CEDO, sesizată de Kiev, cere Moscovei 'să se abţină de la orice atac' vizând civilii

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de Kiev în cadrul unei proceduri de urgenţă, a cerut marţi Moscovei "să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor şi bunurilor cu caracter civil" în Ucraina, informează France Presse.

Este vorba despre "locuinţe, vehicule de urgenţă" şi mai ales "şcoli şi spitale" de pe "teritoriul atacat sau asediat de trupele ruse", subliniază Curtea într-un comunicat.

"Acţiunea militară în desfăşurare (...) reprezintă un risc real şi permanent de violare a drepturilor populaţiei civile" conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, insistă CEDO, cu sediul la Strasbourg.

 

UPDATE ORA 18.42 Cinci morţi şi cinci răniţi după atacul asupra turnului televiziunii la Kiev;transmisiile radio şi TV, perturbate

 

Foto: (c) Ukrainian State Emergency Service/Handout via REUTERS


Rusia a avertizat marţi cetăţenii care locuiesc în proximitatea nodurilor de retransmisie a comunicaţiilor să-şi părăsească locuinţele, iar la scurt timp a bombardat turnul televiziunii din Kiev, a anunţat Ministerul Apărării rus, în timp ce autorităţile ucrainene au anunţat un bilanţ al victimelor de cinci morţi şi cinci răniţi în urma acestui atac, relatează agenţiile internaţionale de presă.

După atac, unele posturi ale televiziunii ucrainene au încetat să mai emită, fiind de asemenea perturbate emisiile radio, dar turnul a rămas totuşi în picioare.

''Inamicul atacă oraşul. Turnul televiziunii a fost avariat de două rachete, conform primelor informaţii'', a anunţat administraţia municipală din Kiev.

 

UPDATE ORA 18.19 Kiev şi Mariupol, printre principalele cinci oraşe ucrainene vizate de ofensiva rusă

 

De la Kiev, leagănul istoric al civilizaţiei slave, la portul stategic Mariupol de la Marea Azov, ofensiva rusă s-a concentrat în special asupra a cinci oraşe din Ucraina începând de joi, informează AFP.

 

UPDATE ORA 18.15 Zelenski spune că Rusia trebuie să oprească bombardarea oraşelor ucrainene înainte de discuţii semnificative despre armistiţiu

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că Rusia trebuie să oprească bombardarea oraşelor din Ucraina înainte de a putea începe discuţii semnificative despre un armistiţiu, în contextul în care prima rundă de negocieri din această săptămână nu a dus decât la foarte puţine progrese, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat dintr-un complex guvernamental puternic păzit, Zelenski le-a cerut statelor membre ale NATO să impună o zonă de interdicţie aeriană pentru a opri forţele aeriene ruse, spunând că aceasta ar fi o măsură preventivă şi nu ar însemna atragerea Alianţei Nord-Atlantice într-un război cu Rusia.

 

UPDATE ORA 17.52 Avioane ruse lansează atacuri din zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobâl şi Zaporojie

 

Avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 poziţionate în zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobâl şi Zaporojie efectuează tiruri asupra unor obiective de infrastructură civilă şi militară, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, citat de LB.ua.

Partea rusă recurge la această tactică pentru ca trupele ucrainene să nu poată riposta, întrucât doborârea unui avion deasupra unei centrale nucleare poate duce la un dezastru ecologic, a explicat el.

 

UPDATE ORA 17.51 Ucraina: Rusia a atacat un turn al televiziunii din Kiev, anunţă un oficial ucrainean

 

Un atac rus a vizat marţi turnul televiziunii din Kiev, provocând întreruperea difuzării canalelor, a anunţat Ministerul de Interne ucrainean, relatează AFP şi Reuters.

Atacul, care are loc în a şasea zi a invaziei Ucrainei de către Rusia, a ''lovit'' echipamente ale turnului, a indicat ministerul. ''Canalele nu vor funcţiona pentru o perioadă'', a precizat sursa citată.

 

UPDATE ORA 17.44 Liderii UE consideră legitimă solicitarea Ucrainei de aderare, dar atrag atenţia că urmează un drum lung

 

Uniunea Europeană trebuie să analizeze cu seriozitate posibilitatea de a oferi Ucrainei statutul de ţară candidată ca parte a încercării sale de a adera la blocul comunitar, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că drumul Kievului spre UE va fi unul lung, relatează DPA.

Solicitarea Kievului de a adera la UE a fost "simbolică, politică şi legitimă", a declarat Michel în cadrul unei reuniuni speciale a Parlamentului European.

Preşedintele Consiliului European a spus că înţelege apelul emoţional al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca ţara sa să fie primită rapid în UE, dar că deciziile trebuie luate pe baza unor "alegeri corespunzătoare".

 

"Este dificil, ştim că există diferite viziuni în UE" în privinţa extinderii, a afirmat Michel, potrivit Reuters.

În cadrul aceleiaşi sesiuni speciale a PE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că urmează un "drum lung" până când Ucraina va putea să adere la UE.

 

UPDATE 17.41 Ucraina le promite bani soldaţilor ruşi care se predau; primul schimb de prizonieri

 

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Resnikov, le-a promis marţi bani şi imunitate în faţa legii soldaţilor ruşi care se predau, transmite agenţia DPA.

Fiecărui soldat rus care se predă i se promite astfel o sumă care este echivalentul a 40.000 de euro, campanie finanţată de industria IT internaţională, notează această agenţie.

''Hotărâţi-vă! Veniţi fără arme, cu steagul alb!'', le-a transmis Resnikov pe Facebook soldaţilor ruşi angajaţi în invazia asupra Ucrainei.

''Oricine refuză să fie un ocupant va aduce pacea. Pentru cei care aleg calea ocupantului - nu va exista milă!'', a completat ministrul ucrainean.

 

UPDATE ORA 17.12 UE se pregăteşte pentru milioane de refugiaţi din Ucraina, afirmă comisarul european pentru afaceri interne

 

 

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru milioane de refugiaţi care fug de invazia rusă din Ucraina, a declarat marţi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit Reuters.

Ea a spus că este dificil să se estimeze cu precizie câţi refugiaţi ar putea intra în UE după ce Rusia a invadat joi Ucraina, numărul celor care au trecut frontierele comunitare fiind până acum de peste 400.000.

Mulţi dintre cei care au fugit s-au confruntat cu cozi lungi de aşteptare la punctele de trecere spre Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, ţările din UE care au graniţă cu Ucraina.

 

UPDATE ORA 16.52 Serviciile esenţiale funcţionează la Kiev, dar trupele ruse se apropie de oraş (primarul Kliciko)

 

Foto: (c) Gleb Garanich/REUTERS


Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a avertizat marţi că situaţia la Kiev este ''periculoasă'', în timp ce trupele ruse continuă să se apropie şi este în curs de consolidare apărarea oraşului, cu amenajarea de fortificaţii şi posturi de control, iar preşedintele Volodimir Zelenski a numit un responsabil militar pentru capitală, transmite agenţia EFE.

''Pe măsură ce inamicul se apropie, situaţia la Kiev devine tot mai periculoasă. Combatanţii noştri, unităţile de Apărare Teritorială luptă eroic pentru pământul nostru. Ne consolidăm apărarea. Se instalează fortificaţii şi posturi de control la intrările în oraş. Şi vă îndemn pe toţi să rămâneţi calmi. Vă rog, nu ieşiţi decât dacă auziţi sirena de raid aerian'', a spus Kliciko într-un mesaj adresat locuitorilor capitalei ucrainene.

El a precizat că serviciile esenţiale funcţionează în continuare la Kiev, dar metroul şi transportul de suprafaţă şi-au redus programul de funcţionare ca urmare a instituirii interdicţiei de circulaţie între orele 20:00 şi 08:00.

 

UPDATE ORA 16.50 ONU: Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse, 150.000 în ultimele 24 de ore

 

Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine începând de joi, când a izbucnit invazia rusă, a anunţat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, ONU cerând de urgenţă de 1,7 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina, potrivit AFP, DPA şi Reuters.

Aproximativ jumătate dintre aceste persoane au ajuns în Polonia, potrivit lui Grandi.

În jur de 90.000 se află în Ungaria, iar alte câteva zeci de mii au ajuns în ţări vecine precum Republica Moldova, România şi Slovacia, a adăugat el.

În ultimele 24 de ore, numărul total de refugiaţi ucraineni a crescut cu 150.000, conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

 

UPDATE ORA 16.25 Ucraina cere Chinei să determine Rusia să oprească războiul

 

Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO/EPA


Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a cerut omologului său chinez Wang Yi, într-o discuţie telefonică avută marţi, să se folosească de legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară rusă asupra Ucrainei, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat, citat de Reuters.

Conform comunicatului, Wang Yi i-a spus lui Dmitro Kuleba că Beijingul este pregătit să depună toate eforturile pentru a ajuta la oprirea războiului prin diplomaţie.

 

UPDATE ORA 16.19 Atac cu rachete ruseşti asupra unei staţii de radiolocaţie de lângă Ismail (media)

 

Un atac cu rachete ruseşti asupra unei unităţi militare de lângă Ismail, regiunea Odesa, a avut loc în cursul dimineţii, a anunţat primarul din Ismail, Andrei Ambramcenko, pe pagina sa de Facebook, îndemnând locuitorii să rămână în locuinţele lor, relatează publicaţia online ucraineană Observator şi postul de televiziune 5Kanal pe pagina sa web.

Tirurile ruseşti au vizat staţia de radiolocaţie din Loşcinovka, circa 20 de km de Ismail, potrivit primarului.

"Dragi locuitori ai Ismailului! Un atac cu rachetă a fost efectuat asupra unei unităţi militare (staţie radar) din localitatea Loşcinovka. În legătură cu acest atac, vă rog să rămâneţi în casele voastre pe măsura posibilităţilor, până când situaţia operaţională este pe deplin clarificată", a transmis Abramcenko.

 

UPDATE ORA 15.52 O nouă rundă de discuţii Rusia-Ucraina, programată pentru 2 martie (media)

 

O nouă rundă de discuţii între delegaţiile rusă şi ucraineană este programată pentru 2 martie, a anunţat marţi publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.

O altă media ucraineană, Glavkom, citând surse din delegaţia ucraineană, a dezvăluit termenii avansaţi de părţi în timpul primei întâlniri. Potrivit acesteia, Rusia i-ar fi cerut Ucrainei să aprobe în parlament statutul de neutralitate al ţării şi să organizeze un referendum pe această chestiune. În afară de aceasta, partea rusă a cerut Ucrainei să recunoască republicile populare (autoproclamate n.r.) Doneţk şi Lugansk în graniţele administrative ale regiunilor corespunzătoare şi să renunţe la cererea ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Ucraina, potrivit Glavkom, a cerut încetarea focului şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

 

UPDATE ORA 15.32 Rusia anunţă că va lovi ţinte militare la Kiev

 

Rusia va lovi la Kiev locaţii aparţinând serviciului de securitate al Ucrainei şi unei unităţi de operaţiuni speciale, a avertizat marţi Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor TASS şi RIA, citate de Reuters.

Obiectivul raidurilor este de a preveni ''atacuri informaţionale'' la adresa Rusiei, adaugă ministerul rus, îndemnându-i pe cei aflaţi în apropierea respectivelor locaţii să părăsească zona.

 

UPDATE ORA 15.26 Rusia a tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov

 

Forţele ruse au tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagră, a informat marţi agenţia de presă TASS, preluată de Reuters, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei "au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de agenţia RIA Novosti.

 

UPDATE ORA 15.08 Borrell: Putin şi guvernul său vor trebui să răspundă pentru războiul din Ucraina

 

 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi membrii guvernului său trebuie traşi la răspundere şi trebuie să plătească pentru acţiunile lor belicoase în Ucraina pe care încearcă să le justifice prin "camuflarea faptelor", a declarat marţi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat de EFE.

Într-o intervenţie la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Borrell a dat asigurări că încercările Rusiei pe lângă forurile internaţionale - în principal în faţa organismelor Naţiunilor Unite care îşi desfăşoară activitatea la New York şi Geneva - de a-şi justifica acţiunile nu vor funcţiona.

"Faptele sunt fapte. Acţiunile preşedintelui Putin şi ale guvernului său contravin principiilor care stau la baza ONU şi a Consiliului pentru Drepturile Omului. Ei trebuie traşi la răspundere şi vor plăti", a subliniat şeful diplomaţiei europene.

 

UPDATE ORA 14.42 Kremlinul: Dacă Zelenski va da ordin ca armata să depună armele, nu vor mai fi victime

 

Kremlinul a declarat marţi că, dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar da ordin trupelor ţării sale să depună armele, "nu ar mai exista victime" în Ucraina, relatează EFE.

"El poate da ordin ca armele să fie depuse, atunci nu vor mai fi victime", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în timpul conferinţei sale de presă zilnice.

Moscova îl consideră pe Zelenski ca preşedinte legitim al Ucrainei, a afirmat Peskov, în pofida faptului că preşedintele Vladimir Putin chemase vineri armata ucraineană "să preia puterea în propriile mâini" şi să-i înlăture de la putere pe Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept "neonazişti şi drogaţi", conform AFP.
 

UPDATE ORA 14.32 VIDEO Preşedintele Ucrainei către UE: Dovediţi că sunteţi de partea noastră

 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Uniunii Europene să demonstreze că este de partea Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, la o zi după ce a semnat cererea oficială de aderare la blocul comunitar, transmite Reuters.

 

 

"Uniunea Europeană va fi mult mai puternică împreună cu noi, asta-i sigur. Fără voi, Ucraina va fi singură. Dovediţi că sunteţi de partea noastră. Dovediţi că nu ne veţi lăsa de izbelişte. Dovediţi că sunteţi cu adevărat europeni şi că viaţa va învinge moartea şi lumina va birui întunericul. Glorie Ucrainei!", s-a adresat şeful statului ucrainean Parlamentului European într-un discurs transmis prin legătură video.

Zelenski a cerut legislativului comunitar, reunit în sesiune plenară extraordinară consacrată invaziei Rusiei în Ucraina, să susţină aderarea ţării sale la UE.

 

UPDATE ORA 15.53 Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului (UE)

 

''Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului'', a scris marţi, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

''UE este alături de Ucraina în aceste momente dramatice", a adăugat el, citat de AFP.

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi 35 rănite marţi în urma unor lovituri cu rachete lansate de forţele ruseşti asupra centrului oraşului Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a declarat consilierul ministrului de interne Anton Gheraşcenko într-o postare pe reţelele de socializare.

 

UPDATE ORA 13.21  Secretarul general al NATO cere Rusiei să înceteze imediat războiul împotriva Ucrainei

 

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin că a încălcat pacea în Europa şi a cerut Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

Stoltenberg a vizitat împreună cu preşedintele polonez Andrzej Duda baza aeriană de la Lask, în centrul Poloniei.

Cu această ocazie, el a declarat că "preşedintele Putin a distrus pacea din Europa" şi că "Alianţa condamnă invadarea brutală şi nejustificată a Ucrainei" de către Rusia.

Liderul alianţei nord-atlantice a cerut Moscovei să îşi retragă toate forţele militare din Ucraina.

 

UPDATE ORA 13.12 Lukaşenko anunţă că Belarusul trimite mai multe trupe la graniţa cu Ucraina

 

Belarusul desfăşoară mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina, a relatat agenţia de stat Belta, care a citat declaraţii făcute marţi de preşedintele ţării, Aleksandr Lukaşenko, transmite Reuters.

În cursul dimineţii de marţi, acelaşi Lukaşenko a declarat că Republica Belarus nu intenţionează să se alăture "operaţiunii militare" a Rusiei în Ucraina şi a infirmat acuzaţiile Kievului conform cărora trupe ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarus. 

 

UPDATE ORA 13.09 Sancţiunile occidentale nu vor face ca Rusia să-şi schimbe poziţia asupra Ucrainei (Kremlin)

 

Sancţiunile occidentale nu vor determina niciodată Rusia să-şi schimbe poziţia asupra Ucrainei, a comunicat marţi Kremlinul, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, deşi au început negocieri directe între Moscova şi Kiev, nu există încă planuri pentru negocieri între preşedinţii celor două ţări, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

 

 

UPDATE ORA 13.07 Separatiştii proruşi din estul Ucrainei afirmă că deţin controlul asupra a 29 de localităţi din provincia Donbas

 

Separatiştii proruşi din provincia Donbas, din estul Ucrainei, au dat asigurări marţi că au preluat controlul asupra a 29 de localităţi dominate până acum de armata ucraineană şi au denunţat atacurile cu artilerie ale forţelor Kievului asupra oraşului Gorlovka, din regiunea Doneţk, în urma cărora 16 civili au fost răniţi, transmite EFE.

 

UPDATE ORA 12.57 Rusia îşi va continua ofensiva în Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor, afirmă ministrul apărării rus

 

Rusia îşi va continua ofensiva în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse, a anunţat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, care a acuzat din nou armata ucraineană că foloseşte civilii drept ''scuturi umane'', transmit AFP şi EFE.

 

UPDATE ORA 12.41 Zelenski semnează legea prin care scuteşte de viză combatanţi străini care vor să lupte în Ucraina

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat marţi o lege care îi scuteşte de obligativitatea obţinerii unei vize pe combatanţii străini care doresc să lupte în "Legiunea internaţională" ucraineană împotriva trupelor ruse, relatează agenţia UNIAN, citată de EFE.

 

UPDATE ORA 12.20 Serghei Lavrov: Rusia ia toate măsurile pentru a împiedica prezenţa armelor nucleare în Ucraina

 

Ucraina încă are tehnologie nucleară sovietică şi Rusia nu poate rata să răspundă la acest pericol, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

 

UPDATE ORA 11.49 Belarus nu intenţionează să participe la ''operaţiunea militară'' a Rusiei în Ucraina, reiterează Lukaşenko

 

Republica Belarus nu intenţionează să se alăture "operaţiunii militare" a Rusiei în Ucraina, a reiterat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters, care citează Belta.

Oficial, Moscova îşi denumeşte intervenţia în Ucraina "o operaţiune militară specială", menită să "demilitarizeze" această ţară.

De asemenea, Lukaşenko a infirmat acuzaţiile Kievului conform cărora trupe ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarus.

 

UPDATE ORA 11.21 Preşedintele Ucrainei va interveni marţi, prin videoconferinţă, în plenul PE, anunţă şefa legislativului european

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va interveni marţi, prin videoconferinţă, la sesiunea plenară extraordinară pe care Parlamentul European o organizează pentru a condamna agresiunea militară a Rusiei împotriva ţării sale, a anunţat preşedinta legislativului european, Roberta Metsola, transmite EFE.

 

 

UPDATE ORA 10.59 Primarul din Mariupol afirmă că ruşii bombardează continuu oraşul-port din sudul Ucrainei

 

Primarul oraşului-port Mariupol din sudul Ucrainei a declarat marţi dimineaţa că bombardamentul continuu al forţelor ruse a ucis civili şi a deteriorat infrastructura, informează Reuters.

 

 

UPDATE ORA 10.32 VIDEO Un oficial din Harkov anunţă că rachete ruseşti au lovit clădirea administraţiei locale

Şeful administraţiei regiunii Harkov din Ucraina, Oleg Sinegubov, a declarat marţi că atacurile ruseşti cu rachete au lovit centrul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din ţară, transmite Reuters.

 


Rachetele au lovit sediul administraţiei regionale şi mai multe zone rezidenţiale.

 

 

UPDATE ORA 10.22 Ucraina: Toţi monitorii OSCE părăsesc marţi zona oraşului Doneţk, din estul separatist al ţării

 

Toţi membrii misiunii speciale de monitorizare a OSCE vor părăsi marţi zona oraşului Doneţk, aflată sub controlul separatiştilor din estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost de a monitoriza şi de a raporta încălcările Acordului de la Minsk, încheiat în 2015 de Kiev şi de separatiştii susţinuţi de Rusia.

OSCE a început deja evacuarea către Republica Moldova a personalului său din Ucraina, în urma agresiunii militare a Rusiei.

 

UPDATE ORA 10.19 Organizaţii pentru drepturile omului afirmă că Rusia foloseşte în Ucraina proiectile cu submuniţie şi termobarice

 

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului Amnesty International şi Human Rights Watch (HRW) şi ambasadoarea ucraineană la ONU afirmă că Rusia atacă în Ucraina cu proiectile cu submuniţie şi termobarice, arme condamnate sau chiar interzise pe plan internaţional, transmite Reuters marţi.

 

UPDATE ORA 09.41 Liderul cecen recunoaşte primele pierderi în rândul luptătorilor săi din Ucraina

 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care sâmbătă a confirmat trimiterea de combatanţi din republica rusă în Ucraina, a recunoscut marţi că doi luptători ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine, transmite EFE.

 

UPDATE ORA 09.19 Serviciile de informaţii britanice afirmă că ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore

 

Ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore din cauza dificultăţilor logistice, iar armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov, arată ultima actualizare făcută de serviciile de informaţii britanice.

 

 

UPDATE ORA 08.26 Armata ucraineană anunţă că a doborât mai multe avioane ruseşti

 

Armata ucraineană anunţă că a doborât luni mai multe aeronave militare ruseşti, transmite marţi Reuters.

În a şasea zi a invaziei, au fost doborâte cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, scrie ziarul Ukrainskaia Pravda; informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, dar Reuters nu a reuşit să o verifice din surse independente.

Se pare că avioanele ruseşti au fost doborâte în timpul unor atacuri aeriene asupra oraşelor Vasilkiv şi Brovari din apropiere de Kiev. Tot lângă capitală, apărarea ucraineană a mai doborât un elicopter şi o rachetă de croazieră.

 

 

UPDATE ORA 08.17 Ucraina: Armata rusă este ''la porţile oraşului'' Herson (primar)

 

Armata rusă a ajuns la porţile oraşului ucrainean Herson, în sudul ţării şi la nord de Crimeea, a declarat primarul acestui oraş, în noaptea de luni spre marţi, informează AFP.

 

 

ORA 05.22 Atacurile armatei ruse asupra Kievului şi Harkovului au continuat în timpul nopţii 

 

Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, transmite marţi dpa.

La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei. AGERPRES

 

Citiţi şi:

 

VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus

 

LIVE UPDATE Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă

 

VIDEO LIVE UPDATE A patra zi de la începutul invaziei ruseşti: Ucraina menţine poziţiile militare în timp ce sosesc mai multe ajutoare occidentale

 

VIDEO LIVE UPDATE Forţele ruse au lansat atacuri coordonate cu rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Kiev

 

VIDEO LIVE UPDATE: Lupte la Kiev, primele unităţi ale armatei ruse au intrat în capitala ucraineană; Ucraina vrea pace

 

VIDEO LIVE UPDATE Operaţiune militară în Ucraina, anunţată de Vladimir Putin. În România, CSAT şi un task-force pentru gestionarea situaţiei, la nivelul Guvernului

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.