Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă. Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au început la graniţa dintre Ucraina şi Belarus. Armata rusă a dat asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul, acuzând totodată puterea ucraineană că îi foloseşte ca "scuturi umane". Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski le-a cerut soldaţilor ruşi care au invadat Ucraina să depună armele iar Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei, pe baza unei proceduri speciale.


UPDATE 1.03.2022 ORA 05.46 ONU: Peste 100 de civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina 

 

Peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Naţiunilor Unite, transmite dpa.

 

 

Foto: (c) Gleb Garanich/REUTERS


În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet.

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 05.22 Atacurile armatei ruse asupra Kievului şi Harkovului au continuat în timpul nopţii 

 

Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, transmite marţi dpa.

 

 

Foto: (c) Gleb Garanich/REUTERS


La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.
 

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 03.56 Ucraina: Morţi de ambele părţi şi distrugeri în Harkov, Sumy şi în apropiere de Kiev

 

Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului forţelor militare ruse în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, transmite dpa.

 

 

Foto: (c) Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian ground forces/Handout via REUTERS 


Site-ul ucrainean anticorupţie Antikor a raportat un posibil bilanţ de 70 de decese de partea ucraineană şi un număr mare de decese de partea rusă.

În acest atac, artileria rusă a lovit o unitate militară, iar cadavrele erau recuperate de sub dărâmături, potrivit Antikor.

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 03.22  Ministrul ucrainean de externe informează că SUA i-au promis ajutor suplimentar pentru a rezista în faţa Rusiei 

 

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat marţi că secretarul de stat american Antony Blinken a oferit Ucrainei, care este atacată de Rusia, mai mult sprijin sub formă de sancţiuni şi arme, transmite Reuters.

 

 

Foto: (c) Carlo Allegri/REUTERS


"În convorbirea noastră, secretarul Blinken a afirmat că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit", a anunţat Kuleba pe Twitter."Am subliniat că Ucraina tânjeşte după pace, dar că atât timp cât suntem sub asaltul Rusiei, avem nevoie de mai multe sancţiuni şi arme. Secretarul m-a asigurat de ambele. Ne-am coordonat următorii paşi".

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 02.45  Convoiul militar rusesc la nord de Kiev se întinde pe 64 de kilometri (Maxar) 

Imaginile prin satelit înregistrate luni indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, mult mai lung decât cel raportat mai devreme în cursul aceleiaşi zile (27 de kilometri), transmite Reuters.

 

 

Foto: (c) Maxar Technologies/Handout via REUTERS


 

UPDATE 1.03.2022 ORA 02.27 Rusia califică drept un demers american ostil expulzarea celor 12 diplomaţi ai săi acreditaţi pe lângă ONU 

 

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a denunţat în noaptea de luni spre marţi drept o abordare americană ostilă anunţul Washingtonului privind expulzarea a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU pentru spionaj, transmite AFP.

 

 

Foto: (c) Segei Karpukhin/REUTERS


"Acesta este un demers ostil împotriva ţării noastre", a spus Antonov într-un comunicat postat pe Facebook în care mai afirmă că aceste acţiuni ale administraţiei americane provoacă la Moscova o "dezamăgire profundă şi un dezacord absolut".

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 01.52  VIDEO Statele Unite resping apelul preşedintelui Zelenski la instituirea unei zone de interdicţie aeriană  

 

Washingtonul a respins apelul preşedintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, explicând că acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia, informează marţi dpa şi Reuters.

 


"Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 01.15 Ucraina şi Rusia raportează pierderi semnificative în rândurile inamicului

 

Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului, transmite dpa.

Armata ucraineană a raportat uciderea a peste 5.000 de soldaţi ruşi şi distrugerea a 191 de tancuri de la începutul războiului.

 

 

Foto: (c) Maksim Levin/ REUTERS


Potrivit surselor ucrainene, au fost distruse 29 de elicoptere şi 29 de avioane ruseşti.

 

UPDATE 1.03.2022 ORA 00.50 VIDEO Preşedintele Zelenski îndeamnă Occidentul să impună o zonă de interdicţie de zbor şi să excludă Rusia din Consiliul de Securitate

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că este timpul ca Occidentul să ia în considerare impunerea unei zone de interdicţie aeriană pentru rachetele, avioanele şi elicoptere ruseşti ca răspuns la bombardarea oraşului Harkov, transmite Reuters.

Într-o intervenţie video, preşedintele Zelenski nu a specificat cum şi de către cine să fie pusă în practică o astfel de măsură.

Preşedintele Ucrainei a spus că Rusia a realizat 56 de atacuri cu rachete şi a lansat 113 rachete de croazieră în cele cinci zile de când a invadat Ucraina.

 

UPDATE ORA 20.39 Rusia voia să captureze oraşele cheie ale Ucrainei în două zile (serviciile secrete ucrainene)

 

Armata rusă plănuia să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei - Kiev, Harkov şi Herson - într-o "operaţiune specială" de două zile, dar blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe, relatează agenţia de presă Unian, citând surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Rusia nu a reuşit să-şi realizeze rapid planurile, deoarece serviciile de informaţii ruseşti i-au furnizat preşedintelui Vladimir Putin date nerealiste despre capacităţile forţelor armate ucrainene.

 

UPDATE ORA 20.31 'Rusia nu a lansat un război, ea îi pune capăt', afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus

 

"Rusia nu a lansat un război, ea îi pune capăt", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată de agenţia oficială de presă TASS, dând de asemenea vina pe "experimentele" NATO şi "tăcerea" Occidentului asupra situaţiei din Donbas pentru dezastrul umanitar şi politic din Europa.

"Experimentele NATO şi tăcerea uluitoare a publicului occidental - acestea sunt motivele din spatele dezastrului umanitar şi politic din Europa. Şi trebuia să se pună capăt acestui lucru, în timp ce Occidentul a refuzat să conducă orice negocieri şi a salutat declaraţiile agresive şi ameninţările directe ale marionetelor de la Kiev la adresa Rusiei", a scris Zaharova pe canalul ei de Telegram.

 

UPDATE ORA 20.17 Armata rusă, departe de a fi în impas, apreciază experţi care se tem de lovituri nediscriminatorii (AFP)

 

Făcând mai puţine progrese după cinci zile de război decât se aşteptase, armata rusă, care încearcă să opereze o joncţiune în sudul Ucrainei, se pregăteşte simultan "să lovească puternic" capitala Kiev şi alte centre urbane, trezind temeri de grele pierderi civile, relatează AFP luni, citând opiniile mai multor experţi.

Înaintarea militarilor ruşi este mult mai lentă decât se preconiza şi Rusia se simte "frustrată" de rezistenţa fermă a Kievului, afirma duminică Pentagonul, potrivit căruia peste 50% din forţele pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a comasat în Ucraina sunt angajate în această ţară.

 

UPDATE ORA 19.49 Washingtonul nu a detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei

 

SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a plasat forţele de descurajare în stare de alertă, transmite AFP.

'Suntem încă în curs de a supraveghea şi monitoriza situaţia cât de aproape posibil', le-a spus jurnaliştilor un înalt responsabil al Pentagonului. 'Nu cred că am văzut ceva concret drept consecinţă a deciziei sale. În orice caz, nu încă', a adăugat el.

 

UPDATE ORA 19.39 Explozii puternice la Kiev şi Harkov, relatează media ucrainene

 

Cel puţin două explozii puternice au avut loc luni la Kiev, la scurt timp după prima rundă de negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, conform unor relatări din media ucrainene, preluate de DPA.

 Într-un video transmis de agenţia de presă ucraineană UNIAN se vede o uriaşă minge de foc pe cerul înserat al Kievului.

 

 

Imagine: ©AP

 

UPDATE ORA 19.37 Rusia, prima putere nucleară imprevizibilă a lumii (analiza AFP)

 

Toate estimările plasează Rusia în fruntea plutonului puterilor nucleare mondiale şi analiştii se îngrijorează cu privire la realitatea doctrinei sale: în centrul atenţiei sunt arsenalul nuclear, organizarea sa şi temerile care îl înconjoară, notează France Presse într-o amplă analiză luni.

 Cifrele sunt indiscutabile şi de necontestat: Rusia este puterea dotată cu cel mai mare număr de ogive nucleare, chiar dacă SUA dispun de un număr superior de ogive desfăşurate, adică utilizabile foarte rapid.

 

UPDATE ORA 19.25 VIDEO Ucraina: Numeroase apeluri la încetarea luptelor, adresate în cadrul unei sesiuni extraordinare a ONU

 

Pe banca acuzaţilor pe plan internaţional: Rusia este judecată luni la Adunarea Generală a ONU în cursul unei ''sesiuni extraordinare de urgenţă'' a celor 193 de membri ai săi chemaţi să ia atitudine pentru democraţia şi suveranitatea Ucrainei sau pentru invazia beligerantă decisă de Vladimir Putin, relatează AFP.

 

UPDATE ORA 18.58 Finlanda anunţă decizia 'istorică' de a livra arme şi muniţii Ucrainei

 

Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia 'istorică' de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, informează AFP şi Reuters.

'Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda', a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

 

UPDATE ORA 18.58 Germania: 250.000 de persoane au manifestat la Koln pentru a cere pace în Ucraina (GALERIE FOTO)

 

Aproximativ 250.000 de persoane au defilat luni pe străzile din Koln, unde parada tradiţionalului carnaval organizat în acest oraş german s-a transformat într-o mobilizare generală împotriva războiului din Ucraina, potrivit Poliţiei locale şi organizatorilor evenimentului, informează AFP.

 Acest miting pentru pace a fost organizat pentru a înlocui tradiţionala defilare din Lunea Trandafirilor, punctul culminant al unuia dintre cele mai renumite carnavaluri din Germania, care a fost anulată şi în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

 

UPDATE ORA 18.44 Boris Johnson condamnă bombardamentele ''barbare'' ruse împotriva civililor

 

Premierul britanic Boris Johnson a condamnat luni "loviturile aeriene barbare efectuate de Rusia" împotriva civililor în Ucraina, în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

În cadrul acestei convorbiri telefonice, "liderii au condamnat în mod categoric atacurile aeriene barbare efectuate de Rusia împotriva civililor nevinovaţi, inclusiv copii", a declarat Downing Street într-un comunicat.

 

UPDATE ORA 18.28 Zelenski a semnat cererea oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

 Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

 

UPDATE ORA 18.28 Putin cere recunoaşterea suveranităţii ruse în Crimeea, 'denazificarea' Ucrainei şi statut neutru pentru aceasta

 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat luni omologului său francez Emmanuel Macron că pretinde recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, 'demilitarizarea şi denazificarea' Ucrainei şi un 'statut neutru' pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei în această ţară, informează AFP.

 Putin a cerut 'recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii, realizarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean şi garanţia statutului său neutru', a transmis Kremlinul într-un comunicat, după o convorbire telefonică între cei doi preşedinţi.

 

UPDATE ORA 18.11 Kievul se pregăteşte să-i întâmpine pe ruşi, cu cockteiluri Molotov, pistoale mitralieră şi tranşee (reportaj AFP)

 

Din tranşee şi de pe baricadele ridicate în câteva zile, locuitorii Kievului asigurau luni că sunt pregătiţi să dea inamicilor "lecţia vieţii lor" , relatează AFP într-un reportaj din capitala ucraineană transformată în zona de război.

 Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelaşi mesaj sub forme diferite:"Soldaţi ruşi, duceţi-vă la naiba!", "Nu deveniţi asasini!", "Căraţi-vă acasă!".

 

 

Imagine: ©AP

 

UPDATE ORA 18.08 Borrell: Invazia rusă din Ucraina, ''tot mai brutală'''; reducerea dependenţei de gazul rusesc, o sarcină existenţială a UE

 

Invazia rusă din Ucraina "devine tot mai brutală", a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a vorbit despre "numeroase" victime printre civili, relatează AFP.

"Campania militară rusă devine tot mai brutală, iar forţele armate ucrainene ripostează curajos. Kiev rezistă, Mariupol rezistă, Harkov rezistă", a spus Borrell la finalul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din UE prin videoconferinţă.

 

UPDATE ORA 17.46 Ucraina: Palatul Elysee transmite că Macron a vorbit cu Putin, care s-a angajat să îi protejeze pe civili

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon timp de o oră şi jumătate cu omologul său rus Vladimir Putin, cerându-i să înceteze atacurile asupra civililor şi securizarea căilor rutiere în Ucraina, puncte faţă de care liderul de la Kremlin "şi-a confirmat dorinţa de a se angaja", a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP.

 Macron l-a sunat pe Putin "la cererea" omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a discutat "de mai multe ori în ultimele ore", a adăugat preşedinţia franceză.

 

UPDATE ORA 17.43 Ucraina: Turcia şi SUA convin să intensifice eforturile pentru discuţii vizând o încetare a focului (presă)

 

Consilieri de rang înalt ai preşedinţilor turc Recep Tayyip Erdogan şi american Joe Biden au convenit luni să intensifice eforturile pentru discuţii între Ucraina şi Rusia în vederea unei încetări a focului, în timp ce la prânz au început negocieri ruso-ucrainene în Belarus, transmite Reuters, citând presa turcă.

Ibrahim Kalin, consilierul-şef al lui Erdogan, şi Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, au discutat telefonic despre invazia rusă în Ucraina şi alte teme regionale, potrivit unui comunicat citat de agenţia privată Demiroren News Agency (DHA).

 

UPDATE ORA 17.12 Ucraina: CE alocă 90 milioane euro suplimentare pentru programe de ajutor de urgenţă destinate civililor afectaţi

 

Comisia Europeană a anunţat că alocă o sumă suplimentară de 90 milioane euro pentru programe de ajutor de urgenţă destinate civililor afectaţi de războiul din Ucraina, ca parte a unui apel urgent de ajutor din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite, finanţarea urmând să ajute persoane din Ucraina şi Republica Moldova, informează un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest nou ajutor umanitar al UE va consta în hrană, apă, asistenţă medicală, adăpost şi va contribui la acoperirea nevoilor de bază ale acestor persoane.

 

UPDATE ORA 17.04 Bruxellesul deschide perspectiva îndepărtată de aderare a Ucrainei la UE (AFP)

 

Comisia Europeană a deschis calea pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu se poate face imediat, în ciuda solicitării Kievului pentru o procedură în vederea unei aderări "fără întârziere", comentează luni AFP.

 

 

UPDATE ORA 16.55 Grănicerii ucraineni care au apărat Insula Şerpilor sunt vii şi se află în captivitatea ruşilor (marina ucraineană)

 

Grănicerii şi puşcaşii marini ucraineni - care au apărat joi trecută Insula Şerpilor în prima zi a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei şi cu care se pierduse legătura - sunt în viaţă şi se află în captivitatea forţelor ruse, au anunţat luni Forţele maritime ucrainene pe pagina lor de Facebook, potrivit Unian şi Gordon.ua.

 "Suntem bucuroşi să aflăm că fraţii noştri de arme sunt în viaţă şi că totul este bine cu ei. Dar propaganda rusă încearcă să răspândească 'ştirea' că autorităţile ucrainene ar fi 'uitat' de ei şi şi-ar fi 'îngropat' apărătorii", se menţionează în mesajul Forţelor maritime ucrainene.

 

UPDATE ORA 16.40 Ucraina denunţă zeci de morţi într-un atac rusesc cu rachete împotriva oraşului Harkov

 

Zeci de persoane au murit luni şi alte sute au fost rănite, într-un atac rusesc cu rachete împotriva cartierelor rezidenţiale din oraşul Harkov, aflat la 35 de kilometri distanţă de frontiera cu Rusia, a denunţat consilierul Ministerului ucrainean de Interne, Anton Gherascenko, citat de EFE.
 

 

UPDATE ORA 16.22 Ungaria nu va permite tranzitul de arme letale spre Ucraina, afirmă Szijjarto

 

Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menţine securitatea în ţară, a afirmat ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, transmite Reuters.

'Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (...) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (...) şi că nu vom fi atraşi în acest război', a declarat Szijjarto după întrevederea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.

 

UPDATE ORA 16.11 Rusia interzice companiile aeriene din 36 de ţări ca represalii la sancţiunile occidentale

 

Rusia a anunţat luni interzicerea zborurilor companiilor aeriene din 36 de ţări ca răspuns la închiderea spaţiului aerian din numeroase state pentru avioanele ruseşti, după invazia lansată de Moscova în Ucraina, informează AFP.

"Ca răspuns la interzicerea de către statele membre a zborurilor avioanelor civile exploatate de transportatori aerieni ruşi şi/sau înregistraţi în Rusia, a fost introdusă o restricţie de zboruri ale transportatorilor aerieni din 36 de state", a anunţat într-un comunicat agenţia rusă de transport aerian Rosaviatsia.

Printre statele vizate se numără toate ţările din UE, Marea Britanie şi Canada.

 

UPDATE ORA 16.07 Elveţia anunţă sancţiuni împotriva Rusiei

 Elveţia va adopta sancţiunile Uniunii Europene împotriva cetăţenilor ruşi implicaţi în invadarea Ucrainei, îngheţându-le activele, a anunţat luni guvernul de la Berna, îndepărtându-se de la politica tradiţională de neutralitate a republicii alpine, transmite Reuters.

 ''Având în vedere intervenţia militară a Rusiei în desfăşurare în Ucraina, Consiliul Federaţiei (guvernul) a luat decizia pe 28 februarie de a adopta pachetele de sancţiuni impuse de UE pe 23 şi 25 februarie'', a comunicat guvernul federal.

 

UPDATE ORA 15.32 Lavrov îşi anulează deplasarea la sediul ONU din Geneva din cauza interdicţiei de survol al spaţiului UE

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva întrucât avionul său nu are autorizaţie să survoleze spaţiul aerian pe care Uniunea Europeană l-a închis aviaţiei ruse ca parte a sancţiunilor impuse Moscovei, a transmis agenţia RIA, citând o sursă diplomatică, potrivit Reuters.
 

UPDATE ORA 15.19 SUA suspendă operaţiunile ambasadei de la Minsk şi permit plecarea voluntară a personalului diplomatic neesenţial de la Moscova

 

Departamentul de Stat a suspendat operaţiunile ambasadei SUA de la Minsk, capitala Belarusului, şi a permis "plecarea voluntară" a personalului neesenţial şi a familiilor de la ambasada sa de la Moscova, ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunţat luni şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, potrivit AFP şi Reuters.

 "Am luat aceste măsuri din cauza problemelor de securitate care rezultă din atacul neprovocat şi nejustificat al forţelor militare ruse în Ucraina", a subliniat secretarul de stat într-un comunicat.

"Nu există prioritate mai mare decât securitatea cetăţenilor americani", a subliniat el.

 

UPDATE ORA 15.13 Slovacia a livrat ajutorul militar promis Kievului şi cere sprijinul Frontex la graniţa cu Ucraina

 

Slovacia a livrat Ucrainei materialul militar şi medical aprobat de guvern în weekend, a transmis luni pe Twitter ministrul apărării, Jaroslav Nad, transmite Reuters.

Guvernul slovac a aprobat trimiterea în Ucraina a două transporturi de materiale în valoare de 15,4 milioane de euro, ce include 486 de rachete antiaeriene aeriene şi antitanc, 100 de lansatoare de apărare antiaeriană, muniţie de artilerie de 120 mm şi combustibili.

 

UPDATE ORA 14.59 Amnesty International denunţă utilizarea de bombe cu submuniţie în Ucraina

 

 Amnesty International a denunţat folosirea în Ucraina a unor bombe cu submuniţie care au ucis civili, inclusiv un copil, spunând că acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete pentru "crimă de război", informează AFP.

 Conform ONG-ului cu sediul la Londra, o grădiniţă unde se refugiau civili la Ohtîrka, în nord-estul Ucrainei, a fost lovită vineri dimineaţă de astfel de arme interzise în 2010 de o convenţie internaţională, pe care nici Moscova şi nici Kievul nu au semnat-o.

Trei civili, printre care şi un copil, au fost ucişi, iar un alt copil a fost rănit, a precizat Amnesty International într-un comunicat publicat duminică.

 

UPDATE ORA 14.31 Ministerul Apărării din Rusia plasează forţele de descurajare în alertă de luptă

 

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, în ciuda negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus, relatează DPA.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului.
 

UPDATE ORA 14.24 Statele membre ale UE îşi coordonează livrările de armament defensiv pentru Ucraina

 

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană discută luni un plan de a finanţa în comun livrări de arme în valoare de 500 de milioane de euro către Ucraina, iar acestea vor include o serie de arme defensive pentru a respinge forţele ruse, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a făcut apel la o coordonare a eforturilor UE, potrivit Reuters.

 "Statele membre trebuie să ofere aceste arme, trebuie să se coordoneze în privinţa acestor resurse", a spus Borrell înaintea unei reuniuni virtuale a miniştrilor Apărării din UE.

 

UPDATE ORA 13.58 Ucraina: Peste jumătate de milion de persoane au părăsit ţara de la începerea invaziei ruse, potrivit ONU 

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Şeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, a anunţat luni că peste 500.000 de persoane au trecut din Ucraina în ţările vecine de la începerea invaziei militare ruse, săptămâna trecută, transmit Reuters, AFP şi DPA.

 

Principalele ţări spre care se îndreaptă refugiaţii ucraineni sunt Polonia, Ungaria, Republica Moldova, România şi Slovacia.

 

UPDATE ORA 13.49 Site-ul agenţiei de presă ruse TASS a afişat un mesaj anti-Putin după un atac cibernetic

 

Site-ul agenţiei de presă de stat a Federaţiei Ruse, TASS, a fost vizat luni de un atac cibernetic, în urma căruia site-ul a afişat un mesaj anti-război şi cu apeluri de a opri invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, a constatat Reuters.

 

"Vă îndemnăm să opriţi imediat această nebunie, nu vă trimiteţi fiii şi soţii la moarte sigură", se putea citi în mesaj. "Putin ne obligă să minţim şi ne pune în pericol... Acesta nu este războiul nostru, haideţi să-l oprim!".

 

UPDATE ORA 13.22 Rusia avertizează UE că înarmarea Ucrainei reprezintă un act ostil

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat luni Uniunea Europeană că livrările de armament către Ucraina sunt considerate de Rusia un comportament ostil, fiind periculoase şi destabilizatoare. Ele dovedesc în acelaşi timp că Rusia a avut dreptate să facă eforturi pentru demilitarizarea statului vecin, potrivit lui Peskov. 

 

Reuters reaminteşte că Occidentul a intensificat înarmarea Ucrainei ca sprijin pentru această ţară în războiul de apărare pe care este obligată să îl poarte în faţa invaziei ruse.

 

UPDATE ORA 13.04 Preşedintele Zelenski a decis eliberarea deţinuţilor cu experienţă militară pentru a lupta împotriva ruşilor

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis luni să elibereze deţinuţii cu experienţă militară pentru ca aceştia să se alăture luptei împotriva forţelor ruse care au lansat în urmă cu cinci zile o ofensivă împotriva Ucrainei, transmite EFE.

 

"Oricine se poate alătura luptei împotriva ocupanţilor trebuie să o facă. Nu a fost o decizie uşoară, din punct de vedere moral, dar este utilă din punctul de vedere al protecţiei noastre. În conformitate cu legea marţială, participanţii la ostilităţi, ucraineni cu experienţă reală de luptăm vor fi eliberaţi din închisori şi-şi vor putea ispăşi pedepsele în locurile cele mai periculoase ale războiului. Cheia acum stă în apărare", şi-a justificat decizia Zelenski.

 

UPDATE 13.01 Ucraina: Volodimir Zelenski mulţumeşte României pentru contribuţia semnificativă şi sprijinirea aderării la UE

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit luni României pentru ajutorul furnizat ţării sale, care se confruntă de câteva zile cu o invazie militară rusă de amploare.  

 

 

''Sunt recunoscător României pentru contribuţia sa semnificativă la capacităţile de apărare ale ţării noastre. Sunt recunoscător lui @KlausIohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simţim sprijinul politic şi de apărare al partenerilor noştri'', a scris şeful statului ucrainean pe contul său de Twitter, @ZelenskyyUa. 

 

UPDATE ORA 12.42 VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus

 

 

Negocierile între Ucraina şi Rusia au început la frontiera belarusă, a anunţat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak, printr-un mesaj de tip text, informează Reuters.

 

UPDATE ORA 12.27 Interdicţii de zbor pentru companiile ruse: Numărul de zboruri prin spaţiul aerian al Kazahstanului s-a triplat

 

Numărul de zboruri prin spaţiul aerian al Kazahstanului s-a triplat, ajungând la peste 450 luni, după închiderea spaţiului aerian european pentru companiile ruse, a comunicat compania kazahă de navigaţie aeriană Kazaeronavigaţia, transmite Reuters.

 

Foto: (c) Dado Ruvic/REUTERS


 

Compania asigură într-un comunicat că este pregătită pentru intensificarea activităţii şi va deservi toate zborurile.

 

UPDATE ORA 12.22 UE intenţionează să le acorde refugiaţilor ucraineni drept de şedere pentru o perioadă de până la trei ani

 

Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani, au afirmat oficialităţi UE şi franceze, informează luni Reuters.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Cel puţin 300.000 de refugiaţi ucraineni au intrat în Uniunea Europeană până acum, iar blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru alte câteva milioane. Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, ţări membre UE, au frontieră terestră cu Ucraina.

 

UPDATE ORA 11.52 Ucraina: Preşedintele francez va participa la o videoconferinţă cu aliaţii săi şi cu NATO

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron va participa luni după-amiaza la o videoconferinţă cu liderii american, canadian, german, italian, japonez, polonez şi român, precum şi cu reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE) şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), "pentru a continua strânsa coordonare între aliaţii şi partenerii europeni" asupra conflictului din Ucraina, a anunţat Palatul Elysee, informează luni AFP.

 

Macron îi va primi apoi la Palatul Elysee pe cancelarul federal german Olaf Scholz şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un dineu de lucru cu reprezentanţi ai industriilor europene, pentru a discuta despre "problemele suveranităţii economice europene, inclusiv în contextul evenimentelor din Ucraina", a adăugat Preşedinţia franceză.

 

UPDATE ORA 11.41 Ucraina: Şeful ONU atenţionează că încălcările drepturilor omului sporesc

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atenţionat luni că escaladarea operaţiunilor militare ruse în Ucraina conduce la tot mai multe încălcări ale drepturilor omului şi că Naţiunile Unite monitorizează situaţia în teren, informează Reuters.

 

 

''Escaladarea operaţiunilor militare de către Federaţia Rusă în Ucraina conduce la o escaladare a violărilor drepturilor omului'', a afirmat Guterres într-un discurs înregistrat, care a fost prezentat în deschiderea sesiunii Consiliului Drepturilor Omului la Geneva. 

 

UPDATE ORA 11.34 Preşedintele Zelenski face apel la soldaţii ruşi să depună armele şi la UE să permită aderarea imediată a Ucrainei

 

Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski le-a cerut luni soldaţilor ruşi care au invadat Ucraina să depună armele, transmite AFP.

 

Într-un mesaj video difuzat chiar înaintea negocierilor ruso-ucrainene din Belarus, Zelenski li se adresează direct, în rusă, militarilor trimişi de Moscova în ţara sa: "Depuneţi armele, plecaţi de-aici, nu vă credeţi comandanţii, nu vă credeţi propagandiştii. Salvaţi-vă vieţile, pur şi simplu".

 

UPDATE ORA 11.03 Delegaţia ucraineană a ajuns la locul unde se vor desfăşura discuţiile cu Rusia 

 

Delegaţia ucraineană a ajuns luni la frontiera belaruso-ucraineană, unde urmează să înceapă la prânz (09:00 GMT) negocierile cu Rusia pentru a pune capăt invaziei lansate de Kremlin joia trecută împotriva Ucrainei, transmite EFE.

 

"Delegaţia ucraineană a ajuns la locul negocierilor cu partea rusă, în regiunea Gomel", a relatat agenţia oficială belarusă BELTA, care a precizat că negociatorii ucraineni au aterizat cu un elicopter polonez nu departe de locul de desfăşurare a discuţiilor.

 

Din delegaţia ucraineană fac parte, între alţii, ministrul apărării Oleksii Reznikov şi consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, potrivit Reuters.

 

UPDATE ORA 11.00 Ucraina: Mercenari ruşi operează la Kiev la ordinul lui Putin, pentru a-l asasina pe Zelenski (presă)

 

Peste 400 de mercenari ruşi operează la Kiev, la ordinele Kremlinului, pentru a-l asasina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe membrii guvernului său, cu scopul de a pregăti terenul pentru ca Moscova să preia controlul în Ucraina, a dezvăluit luni publicaţia britanică The Times, citată de EFE.

 

În urmă cu cinci săptămâni, Grupul Wagner, o miliţie privată condusă de un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care operează ca o ramură independentă a statului, a adus mercenari din Africa pentru o misiune de "decapitare" a administraţiei Zelenski în schimbul unei frumoase sume de bani. 

 

UPDATE ORA 10.46 Charles Michel: Dezbaterea privind aderarea Ucrainei la UE va avea loc

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

 

''Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută'', a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV.

 

UPDATE ORA 10.32 Criza ucraineană: China îndeamnă toate părţile la calm şi îşi reiterează opoziţia faţă de sancţiuni

 

China face apel la toate părţile implicate în conflictul din Ucraina să-şi menţină calmul şi să evite noi escaladări, a declarat luni purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin, a doua zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat plasarea în alertă a forţei de descurajare nucleară, relatează Reuters.

 

Oficialul chinez a reiterat la conferinţa de presă cotidiană că Beijingul consideră că trebuie luate în serios preocupările legitime legate de securitate ale tuturor ţărilor.

 

UPDATE ORA 10.22 Rusia, interesată să ajungă la un acord cu Ucraina, la negocierile de la frontiera belaruso-ucraineană (negociator rus)

 

Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă, transmite Reuters.

 

 

Medinski a adăugat că este de aşteptat ca negocierile să înceapă la ora locală 12:00 (09:00 GMT). 

 

UPDATE ORA 10.20 Letonia a votat o lege care le permite cetăţenilor săi să lupte, dacă doresc, în Ucraina

 

Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, a anunţat legislativul leton într-un comunicat, informează Reuters.

 

"Cetăţenii noştri care vor să sprijine Ucraina şi voluntarii care ajută acolo pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poate face acest lucru" dacă doresc, a spus Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, care a elaborat legea.

 

UPDATE ORA 10.13 Separatiştii din estul Ucrainei suspendă mobilizarea militară, pe motiv că au ocupat zonele pe care le doreau

 

Liderii separatişti ai regiunii Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat luni că suspendă mobilizarea militară, informează DPA.

 

 

''A fost ocupat numărul de zone dorit'', a declarat liderul autoproclamatei 'Republici Populare Doneţk', Denis Puşilin, la postul public de televiziune rus.

 

Acesta a fost obiectivul apelului la luptă, a precizat el, potrivit căruia, cu sprijinul forţelor ruse, în ultimele zile insurgenţii din Doneţk şi Lugansk au cucerit teritorii controlate de armata ucraineană.

 

UPDATE ORA 10.08 Ucraina: Autorităţile din Kiev cer locuitorilor să nu iasă din case

 

Autorităţile municipale din Kiev le-au cerut luni locuitorilor capitalei ucrainene să nu iasă din case decât dacă este absolut necesar, informează dpa.

 

Foto: (c) Umit Bektas/REUTERS


 

Practic peste tot în capitală au loc lupte, arată un comunicat oficial difuzat prin reţeaua de mesagerie Telegram.

 

UPDATE ORA 10.04 Ministrul britanic al apărării nu se aşteaptă ca Vladimir Putin să recurgă la arme nucleare

 

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat luni că nu se aşteaptă ca preşedintele rus Vladimir Putin să recurgă la arme nucleare, după invadarea, joi a vecinei sale Ucraina, intens criticată de Occident, relatează Reuters.

 

 "Trebuie să ne îngrijoreze faptul că un stat ca Rusia consideră că regulile nu i se aplică, fie că este vorba de invadarea Ucrainei ori de folosirea de agent neurotoxic la Salisbury, dar un factor de descurajare rămâne în esenţă un factor de descurajare", a declarat Wallace pentru Times Radio.

 

UPDATE ORA 9.54 Cărbunaru: Un prim transport de carburanţi şi alimente către Ucraina a fost efectuat de autorităţile române

 

Un prim transport de carburanţi şi alimente către Ucraina a fost efectuat de autorităţile române, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

 

 

"Potrivit raportului prezentat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, începând de ieri, în baza deciziei premierului, a fost deja efectuat un transport de carburanţi şi alimente către Ucraina. Este vorba de zeci de vagoane care au fost încărcate şi puse în mişcare. Aceste lucruri sunt coordonate şi cu autorităţile ucrainene. Totodată, în afară de carburant, sunt mobilizate cantităţi importante de alimente şi apă, toate acestea urmând să ajungă la Siret", a declarat Cărbunaru, la Palatul Victoria, după şedinţa Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.

 

UPDATE ORA 9.47 Armata rusă revendică "supremaţia aeriană" în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civili drept "scuturi umane"

 

Armata rusă a dat luni asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul, capitala Ucrainei, acuzând totodată puterea ucraineană că îi foloseşte ca "scuturi umane", informează AFP şi Reuters.

 

 

"Toţi civilii din oraş pot părăsi capitala ucraineană liber, pe drumul Kiev-Vasilkiv", la sud-vest de capitală, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, care a revendicat şi "supremaţia aeriană" în toată Ucraina, în a cincea zi de la declanşarea invaziei ruse.

 

UPDATE ORA 9.38 Britanicii apreciază că rezistenţa fermă a ucrainenilor a încetinit ofensiva rusă către Kiev

 

Ministerul britanic al apărării a apreciat luni că ofensiva rusă către Kiev a fost încetinită de deficienţele logistice şi de rezistenţa înverşunată a ucrainenilor, transmite Reuters.

 

 

"Grosul forţelor terestre ale lui Putin sunt în continuare la peste 30 de km la nord de Kiev, înaintarea lor fiind încetinită de forţele ucrainene care apără aeroportul din Hostomel, un obiectiv cheie al ruşilor pentru prima zi a conflictului", a arătat ministerul.

 

UPDATE ORA 9.37 Ucraina: Sancţiunile UE împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare

 

Sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, transmite DPA.

 

Sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

 

UPDATE ORA 9.24 Conducerea armatei ucrainene anunţă că a frânat avansul trupelor ruse către Kiev

 

Conducerea armatei ucrainene a anunţat luni că Forţele Armate ale ţării au frânat avansul trupelor ruse către Kiev, transmite EFE.

 

"Au dat greş toate tentativele trupelor de ocupaţie ruse în a-şi îndeplini obiectivele", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul şef al armatei terestre, cu privire la intenţiile ruşilor de a lua cu asalt zona din jurul capitalei ucrainene. 

 

Sirski, citat de agenţia UNIAN, a insistat că "duşmanul a înregistrat pierderi considerabile".

 

UPDATE ORA 8.42 Belarusul anunţă că este pregătit pentru tratativele ruso-ucrainene

 

Autorităţile belaruse au anunţat luni că sunt gata să găzduiască tratativele ruso-ucrainene anunţate pentru luni, informează AFP.

 

Emisarii Moscovei şi ai Kievului nu au sosit încă în Belarus.

 

 

"Locul tratativelor între Rusia şi Ucraina în Belarus este gata şi aşteptăm delegaţiile", a anunţat Ministerul de Externe de la Minsk pe Facebook, unde a publicat şi o fotografie a sălii unde ar trebui să aibă loc dialogul. În imagine se poate vedea o masă lungă cu peste zece scaune de fiecare parte şi cu drapelele Belarusului, Rusiei şi Ucrainei în fundal.

 

ORA 8.39 Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă

 

Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă la primele ore ale zilei de luni, a anunţat armata Ucrainei, informează dpa.

În nordul Kievului, armata rusă a încercat să construiască un pod din pontoane pentru a traversa râul Irpin, a scris Statul Major al armatei ucrainene pe Facebook. De asemenea, a existat o altă tentativă eşuată a ruşilor de a cuceri oraşul Irpin, în imediata vecinătate a Kievului.

 

Imagine: ©APAgenţia de presă rusă Interfax a informat că trupele ruseşti au avansat dinspre oraşul Herson din sudul Ucrainei spre Mikolaiv.

De asemenea, serviciul pentru comunicaţii de stat al Ucrainei a informat într-o postare pe Telegram că o rachetă a lovit o locuinţă în oraşul ucrainean Cernigov de lângă frontiera cu Belarus.

Detalii are evoluţiilor militare nu au putut fi verificate din surse independente, menţionează dpa.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a raportat că 352 de civili au fost ucişi, printre care 14 copii, de când Rusia şi-a început atacul, joia trecută, la primele ore ale dimineţii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi duminică noaptea, potrivit cifrelor ministerului.

Potrivit armatei ucrainene, pierderile Rusiei se cifrează acum la circa 4.500 de militari şi au fost distruse elicoptere, tancuri şi alte vehicule militare ruse.

Rusia a recunoscut că a înregistrat pierderi printre soldaţii săi în timpul luptelor din Ucraina, însă nu a prezentat cifre.

Negocieri de pace urmează să aibă loc luni între Moscova şi Kiev, la frontiera cu Belarus.

Au existat speculaţii că Belarus s-ar putea implica oficial în război, de partea rusă, în condiţiile în care agenţia de presă UNIAN a raportat, citând organizaţia nonguvernamentală Bysol, că paraşutişti belaruşi au primit ordine să aterizeze în Ucraina.

Puterile occidentale au răspuns cu înăsprirea sancţiunilor, iar preşedintele american Joe Biden urmează să discute luni la telefon cu aliaţii şi partenerii săi asupra ultimelor evoluţii ale crizei. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei

 

Citiţi şi:

 

VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus

 

VIDEO LIVE UPDATE A patra zi de la începutul invaziei ruseşti: Ucraina menţine poziţiile militare în timp ce sosesc mai multe ajutoare occidentale

 

VIDEO LIVE UPDATE Forţele ruse au lansat atacuri coordonate cu rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Kiev

 

VIDEO LIVE UPDATE: Lupte la Kiev, primele unităţi ale armatei ruse au intrat în capitala ucraineană; Ucraina vrea pace

 

VIDEO LIVE UPDATE Operaţiune militară în Ucraina, anunţată de Vladimir Putin. În România, CSAT şi un task-force pentru gestionarea situaţiei, la nivelul Guvernului

 

Evoluţia situaţiei din Ucraina (cronologie)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.