Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică, însă primele unităţi ale armatei ruse au intrat vineri în Kiev, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean. Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak. Totodată, comunitatea internaţională decide noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.

 

Imagine: ©AP   


UPDATE 26.02.2022 ORA 04:41 Război rus în Ucraina: "Soldaţii trebuie să se întoarcă în cazărmile lor", îndeamnă Antonio Guterres

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri întoarcerea "soldaţilor în cazărmile lor", în timp ce războiul dintre Rusia şi Ucraina face ravagii, afirmând că este necesar "să se acorde o nouă şansă păcii" după vetoul Rusiei în Consiliul de Securitate asupra unei rezoluţii denunţând Moscova, notează AFP.

 

"ONU s-a născut din război pentru a pune capăt războiului. Astăzi, acest obiectiv nu a fost atins", a deplâns el. Dar "nu vom renunţa niciodată" să obţinem pacea, a adăugat el, într-o scurtă declaraţie făcută presei.

 

UPDATE 26.02.2022 ORA 04:33 Ucraina afirmă că a respins un "atac" rus pe arteră din Kiev (armata)

 

Forţele ucrainene au afirmat sâmbătă că au respins un "atac" nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului, scrie AFP.

 

Foto: (c) Gleb Garanich/REUTERS"Atacul a fost respins", a făcut cunoscut armata ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări. 

 

UPDATE 26.02.2022 ORA 03:58 ONU: Rusia respinge prin veto o rezoluţie deplângând "agresiunea" sa contra Ucrainei

 

Rusia a făcut vineri, aşa cum era de aşteptat, uz de dreptul său de veto în cursul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU la o rezoluţie redactată de Statele Unite şi Albania, deplângând în "cei mai puternici termeni" "agresiunea sa împotriva Ucrainei" şi cerându-i să-şi retragă "imediat" trupele din această ţară, notează AFP.

 

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite.

 

UPDATE 26.02.2022 ORA 02:19 Varşovia, Praga şi Sofia îşi închid spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti

 

Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat vineri închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova, notează AFP.

 

Foto: (c) /Johanna Geron/REUTERS
"Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)", a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.

 

UPDATE 26.02.2022 ORA 01:12 Ruşii vor "încerca să cucerească" Kievul în această noapte (Zelenski)

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat sâmbătă că armata rusă va încerca să atace şi să cucerească Kievul în cursul nopţii, într-un moment în care luptele continuă în capitală, notează AFP.

 

 

"Nu putem pierde capitala. Mă adresez apărătorilor noştri, bărbaţi şi femei de pe toate fronturile: în această noapte, inamicul îşi va folosi toată puterea pentru a sfărâma apărarea noastră în cel mai josnic, dur şi inuman mod. În această noapte, vor încerca să pună mâna" pe Kiev, a spus el într-un mesaj video publicat pe site-ul preşedinţiei.

 

UPDATE 26.02.2022 ORA 00:20 Spaţiul aerian britanic interzis avioanelor private ruseşti (oficial)

 

Secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunţat vineri seară interdicţia cu efect imediat a spaţiului aerian al Regatului Unit pentru avioanele private ruseşti, ca răspuns la invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin, transmite AFP.

 

"Acţiunile lui Putin sunt ilegale şi oricine beneficiază de agresiunea Ucrainei de către Rusia nu este binevenit aici", a spus el, după ce anterior interzisese compania aeriană naţională rusă, Aeroflot.

 

UPDATE ORA 23:49 SUA îi sancţionează pe Putin şi Lavrov 

 

Statele Unite îi vor sancţiona pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, şi le vor interzice intrarea pe teritoriul lor, o decizie extrem de rară împotriva unor lideri străini, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, notează AFP.

 

 

Foto: (c)  ALEXEI NIKOLSKY KREMLIN SPUTNIK POOL/EPA


Interdicţia de a călători în Statele Unite va face "parte" din aceste măsuri, luate ca represalii la invazia Ucrainei, a spus ea.

 

UPDATE ORA 23:27 VIDEO Oferta de negocieri a Moscovei pentru Ucraina nu este ''diplomaţie reală'' (Departamentul de Stat) 

 

Statele Unite nu sunt de părere că Kievul ar trebui să accepte oferta Moscovei de a deschide negocieri cu Ucraina pentru că a discuta sub ameninţare "nu este o diplomaţie reală", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, notează AFP.

 


"Vedem că Moscova sugerează ca diplomaţia să se ţină sub ameninţarea armelor, în timp ce bombele, tirurile de mortiere, artileria Moscovei au ca ţinte civili", a adăugat el. "Nu este o diplomaţie reală", a insistat Ned Price.

 

UPDATE ORA 23:04 Ucraina: Londra anunţă îngheţarea activelor lui Putin şi Lavrov

 

Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.

 

Foto: www.coindesk.com

 Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" sau "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".

UPDATE ORA 22:38  Consiliul Europei împotriva Rusiei: Turcia s-a abţinut

 

Turcia s-a "abţinut" vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu, citat de AFP.

"În cursul votului de la Strasbourg (sediul Consiliului Europei), Turcia a ales să se abţină. Nu dorim să tăiem dialogul" cu Rusia, a justificat Mevlut Casuvoglu într-un interviu acordat postului NTV.

 

UPDATE ORA 22:09  Serbia sprijină integritatea Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni Moscovei (preşedintele sârb)

 

Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră invazia rusă drept o ''eroare gravă'', dar nu va impune sancţiuni Moscovei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP şi Reuters .

 

 

Foto: (c) ANDREJ CUCIK/ EPA


Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina a atras condamnări unanime în întreaga lume şi în Balcani. ''Republica Serbia (...) consideră că a aduce atingere integrităţii teritoriale a unei ţări, indiferent care, inclusiv Ucraina, este ceva foarte rău'', a afirmat Aleksandar Vucic în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

 

UPDATE ORA 22:05 Rusia avertizează asupra consecinţelor aderării Finlandei şi Suediei la NATO

 

Rusia a denunţat vineri eforturile Occidentului de a include Finlanda şi Suedia, ţări cunoscute pentru neutralitatea lor, în Alianţa Nord-Atlantică, şi a avertizat asupra consecinţelor grave ale aderării acestor ţări la NATO.

''Este clar că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO, care este în primul rând un bloc militar, ar avea consecinţe politice şi militare grave, care ar necesita un răspuns din partea ţării noastre'', a declarat într-o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de EFE.

 

UPDATE ORA 21:33 Ucraina: Spania îşi retrage ambasadorul la Kiev

 

Guvernul spaniol şi-a retras ambasadorul în Ucraina, relatează vineri dpa.

Ambasadoarea Silvia Cortés va ajunge în Polonia într-un convoi de vehicule împreună cu alţi aproximativ 100 de cetăţeni spanioli, a declarat vineri ministrul de eterne, José Manuel Albares.

Cortés este ultimul membru al personalului ambasadei Spaniei care părăseşte Ucraina, a spus Albares. Convoiul va fi însoţit şi protejat de către mai mulţi ofiţeri din unitatea specială OUG aparţinând poliţiei spaniole, a indicat el.

 

 

UPDATE ORA 21:05 Portugalia devansează desfăşurarea de trupe în România şi va accelera acordarea de vize pentru ucraineni

 

Portugalia va devansa trimiterea unei companii de infanterie în România în cadrul NATO, prevăzută iniţial pentru a doua jumătate a anului, şi va accelera primirea refugiaţilor ucraineni prin acordarea de vize de urgenţă, informează EFE.

Premierul portughez Antonio Costa a declarat vineri într-o conferinţă de presă după summitul NATO prin videoconferinţă că această companie de infanterie ce numără 174 de militari va pleca în România "în următoarele săptămâni".

 

UPDATE ORA 20:57 Iohannis: Rusia deţine toată responsabilitatea pentru situaţia curentă; trebuie să fie trasă la răspundere

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), că Rusia "deţine toată responsabilitatea pentru situaţia curentă şi trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară", a informat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a salutat, în cadrul intervenţiei sale, coordonarea eficientă în Formatul B9 în ceea ce priveşte gestionarea crizei fără precedent din imediata vecinătate a Flancului estic, care afectează în mod substanţial securitatea europeană, euroatlantică şi globală.
 

UPDATE ORA 20:50 Iohannis a subliniat la Summitul NATO sprijinul care trebuie acordat şi Republicii Moldova şi Georgiei

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO care a avut loc în format virtual, convocată ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, sprijinul care trebuie acordat şi Republicii Moldova şi Georgiei, afectate de această situaţie, a informat Administraţia Prezidenţială.
 

UPDATE ORA 20:46 ''Suntem cu toţii aici'' la Kiev, afirmă preşedintele ucrainean

 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări vineri că se află la Kiev pentru a ''apăra'' Ucraina în pofida avansării trupelor ruse, potrivit unui mesaj în care apare alături de colaboratorii săi, în faţa clădirii prezidenţiale, relatează AFP.

''Suntem cu toţii aici, soldaţii noştri sunt aici, cetăţenii, societatea, suntem cu toţii aici pentru a ne apăra independenţa, statul nostru'', a declarat Zelenski alături în special de premierul Denis Şmigal, de şeful său de cabinet şi un consilier apropiat.

Consilierul prezidenţial ucrainean a afirmat vineri că ţara sa păstrează controlul asupra teritoriului atacat de forţele ruseşti.

 

UPDATE ORA 30:31 MAE: Aurescu a subliniat la reuniunea CAE menţinerea poziţiei ferme a UE faţă de agresiunile inacceptabile ale Rusiei

 

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, nevoia menţinerii poziţiei ferme a UE faţă de agresiunile "inacceptabile" ale Rusiei, având în vedere gravitatea situaţiei cu care se confruntă Ucraina şi care are un impact major asupra întregii securităţi euroatlantice, informează un comunicat transmis de MAE.

Potrivit MAE, reuniunea a avut drept scop abordarea efectelor ample şi multidimensionale ale agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuţiilor liderilor europeni de la Consiliul European de joi, stabilirea reacţiilor ferme şi rapide ale UE împotriva Moscovei, inclusiv adoptarea unui pachet substanţial, robust şi cuprinzător de sancţiuni.

 

UPDATE ORA 20:28 Ucraina: Sancţiunile nu îl vor descuraja pe Putin, crede premierul bulgar

 

Premierul bulgar Kiril Petkov a estimat vineri că Ucraina nu va putea rezista mult timp în faţa ofensivei militare lansate de Rusia şi, cu toate că el este de acord cu sancţiunile europene împotriva Rusiei, nu crede că acestea îl vor descuraja pe preşedintele Vladimir Putin, relatează agenţia EFE.

''Din păcate, este doar o chestiune de zile'' până la înfrângerea Ucrainei în faţa agresiunii ruse, a estimat Petkov în faţa presei bulgare la Bruxelles.
 

UPDATE ORA 20:25 Trupele ruseşti au trecut Niprul şi se apropie de oraşul Herson

 

 

După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Ele au acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează DPA.

Inamicul a atacat cu forţe puternice şi a suferit pierderi importante, au precizat acestea. În cele din urmă, însă, cei care apără regiunea au pierdut controlul.

Conducerea regiunii a declarat că depune toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

 

UPDATE ORA 20:17 UE îl plasează pe Putin pe lista de sancţiuni după invazia din Ucraina (Borrell)

 

Uniunea Europeană a fost de acord să îi adauge pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul de externe Serghei Lavrov pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat vineri şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

 

UPDATE ORA 20:15 Rusia limitează accesul la reţeaua Facebook, acuzată că cenzurează mass-media ruse

 

Accesul la reţeaua de socializare Facebook a fost limitat vineri în Rusia de organismul rus de reglementare în domeniu, care a acuzat-o că cenzurează mass-media ruse şi că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi, în contextul actualului conflict armat din Ucraina, transmite AFP.

Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, acuză Facebook că a restrâns pe platforma sa accesul la conturile oficiale ale agenţiei publice de ştiri Ria Novosti, ale mass-media online Lenta.ru şi Gazeta.ru., precum şi ale postului Zvezda, ce aparţine Ministerului rus al Apărării.

 

UPDATE ORA 20:11 NATO desfăşoară forţa de reacţie rapidă pentru prima dată în contextul apărării colective

 

 

NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.

''Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective'', a declarat secretarul general al Alianţei.

 

UPDATE ORA 20:07 Ucraina: Germania va furniza NATO mai multe trupe şi arme pentru apărare

 

Ministrul german al Apărării Christine Lambrecht a declarat vineri că Germania va oferi NATO mai mulţi soldaţi şi sisteme de arme pentru protejarea aliaţilor săi, subliniind că ţara sa este un partener de încredere în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi pe care se poate pune bază, relatează dpa.

''Avem o flotă desfăşurată în Marea Baltică. Vom oferi, de asemenea, o fregată şi o corvetă şi pregătim mai multe'', a precizat Christine Lambrecht. ''Vom furniza mai multe trupe. Ne vom implica în supravegherea aeriană şi apărarea aeriană. Ne coordonăm acum cu NATO asupra detaliilor'', a afirmat oficialul german.

 

UPDATE ORA 20:06 Iohannis - summit NATO: Toţi am subliniat necesitatea unui răspuns ferm şi puternic al comunităţii euro-atlantice

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, în sistem de videoconferinţă, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din statele NATO.

"Reuniune extraordinară a NATO după atacul nejustificat şi neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. Cu toţii am subliniat necesitatea unui răspuns ferm, coordonat şi puternic din partea comunităţii euro-atlantice", a scris şeful statului, pe Twitter.

 

UPDATE ORA 20:00 Şeful Serviciului de informaţii externe german se afla în Ucraina în momentul începerii invaziei ruse

 

Şeful Serviciului de informaţii externe german (BND), Bruno Kahl, se afla în Ucraina în momentul începerii invaziei ruse şi a trebuit să fie repatriat printr-o operaţiune a forţelor speciale după ce spaţiul aerian ucrainean a fost închis, a relatat revista germană Focus, citată vineri de Reuters.

BND a confirmat că Bruno Kahl se afla miercuri în Ucraina pentru ''discuţii urgente'', dar a trebuit să-şi schimbe planurile de plecare după ce a început operaţiunea militară rusă.

 

UPDATE ORA 19:57 Fostul premier francez Francois Fillon demisionează din consiliile de administraţie ale unor firme ruseşti

 

Francois Fillon, fost prim-ministru al Franţei, a anunţat vineri că a demisionat din consiliile de administraţie a două firme ruseşti, în semn de protest faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmit Reuters şi AFP.

"Vladimir Putin este singurul vinovat de începerea unui conflict care putea fi evitat (...) În aceste condiţii, nu pot continua să fiu membru în consiliile de administraţie ale firmelor ruseşti Zarubeşneft (petrol) şi Sibur (petrochimie)", a scris Fillon într-un editorial publicat de săptămânalul francez Journal du Dimanche.

 

UPDATE ORA 19:50  Biden ar fi avertizat Congresul despre o posibilă cădere rapidă a Kievului; armata rusă întâmpină o rezistenţă peste aşteptări

 

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a atenţionat Congresul că în Ucraina capitala Kiev ar putea cădea rapid în mâinile armatei ruse, au declarat vineri agenţiei EFE două surse la curent cu această informaţie.

Membrii Congresului SUA, care săptămâna aceasta nu au activitate la Washington, au avut joi două reuniuni prin teleconferinţă cu secretarul american de stat, Antony Blinken, şi cu cel al apărării, Lloyd J. Austin, cu şeful Statului Major, Mark A. Milley, precum şi cu responsabila Trezoreriei, Janet Yellen.

În timpul acestor discuţii, reprezentanţii guvernamentali au atras atenţia că trupele ruse încercuiesc capitala ucraineană dinspre nord, sud şi est, astfel că aceasta ar putea fi cucerită rapid.

 

UPDATE ORA 19:46 NATO anunţă după summitul de vineri că va asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor

 

 

Şefii de stat ai ţărilor membre NATO, reuniţi joi prin videoconferinţă în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei iniţiate în ajun, au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor, se arată în declaraţia publicată la finalul summitului.

Condamnând în termenii cei mai fermi posibil invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus, pe care au calificat-o cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii, liderii NATO spun că măsurile pe care le-a luat şi le va lua alianţa sunt şi rămân preventive, proporţionale şi fără escaladare.

 

UPDATE ORA 19:31 ONU: Peste 50.000 de ucraineni şi-au părăsit ţara în ultimele 48 de ore

 

 

Cel puţin 50.000 de ucraineni şi-au părăsit ţara în ultimele 48 de ore, de la începerea invaziei militare ruse, a afirmat vineri şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi, care a contabilizat joi 100.000 de persoane strămutate în Ucraina, transmite AFP.

''Peste 50.000 de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara cel puţin în 48 de ore - în majoritate către Polonia şi Republica Moldova - şi mulţi alţii se îndreaptă către frontiere'', a scris Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, pe Twitter.

 

UPDATE ORA 19:15 Cehia închide spaţiul aerian pentru companiile ruseşti, iar guvernul ia în considerare mai multe sancţiuni

 

Republica Cehă a interzis companiilor aeriene ruseşti să zboare spre această ţară central-europeană începând de sâmbătă şi ia în considerare măsuri suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, pe lângă sancţiunile convenite de Uniunea Europeană, informează Reuters.

Interzicerea zborurilor afectează rutele Praga-Moscova şi Praga-St Petersburg, a declarat ministrul transporturilor Martin Kupka.

Pentru a ajuta Ucraina, guvernul ceh va trimite combustibil şi sânge şi va aloca 300 de milioane de coroane (13,64 milioane de dolari) pentru ajutorarea refugiaţilor, a declarat vineri premierul Petr Fiala.

 

UPDATE ORA 18:56 Ucraina: Belarusul şi cetăţenii săi ''merită mai mult'' decât să devină ''vasalii'' Rusiei (Le Drian

 

Cetăţenii din Belarus ''merită mai mult'' decât să devină ''vasalii'' Rusiei, a declarat vineri ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, după o întrevedere la Paris cu lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, relatează AFP.

''Complicitatea regimului lui Aleksandr Lukaşenko la invadarea Ucrainei de către Rusia, cu cel mai mare dispreţ faţă de dreptul internaţional şi acordurile semnate, marchează o nouă şi foarte gravă etapă în procesul de supunere a domnului Lukaşenko Rusiei'', a afirmat şeful diplomaţiei franceze, potrivit unui comunicat.

 

UPDATE ORA 18:48 Rusia a tras asupra unor nave străine în apropierea unui port din Marea Neagră(minister ucrainean)

 

Rusia a tras vineri asupra a două nave străine în apropierea portului Pivdennîi din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Infrastructurii pe pagina sa de Facebook.

 Rusia a tras în "Namura Queen" sub pavilionul Panama şi "Millennial Spirit" sub pavilionul Republicii Moldova, a precizat ministerul, citat de Reuters.

 

UPDATE ORA 18:42 Rusia acuză Ucraina că a rupt comunicarea privind negocierile; acuzaţii reciproce de crime de război; scade elanul ofensivei ruse

 

Rusia a acuzat vineri Ucraina că se fereşte să se reaşeze la masa negocierilor, deşi însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, în timp ce un responsabil militar american constată că ofensiva rusă îşi pierde din impulsul iniţial, după ce trupele ruse s-au lovit de o rezistenţă mai puternică decât se aşteptau, relatează agenţiile DPA, EFE şi Reuters.

 Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Moscova a propus ca negocierile să se desfăşoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varşovia. Apoi, dialogul ''a luat o pauză'' şi ''comunicarea a fost întreruptă'', a susţinut el, acuzaţii la care Kievul deocamdată nu a răspuns public.

 

UPDATE ORA 18:39 Ucraina: Forţele de ordine au tras focuri de avertisment pentru a preveni o busculadă la gara din Kiev

 

 

Forţele de ordine ucrainene au fost nevoite să facă uz de foc de avertisment pentru a preveni o busculadă la gara centrală din Kiev, unde mii de oameni încercau să ajungă la trenurile care să-i evacueze, transmite Reuters.

Oamenii s-au prezentat în număr mare la gara centrală pentru a încerca să se îmbarce în trenurile care plecau spre oraşul Lvov, din estul Ucrainei, în contextul intensificării asaltului forţelor ruse asupra Kievului.

 

UPDATE ORA 18:28 Un important senator american susţine alocarea a peste 10 miliarde de dolari pentru gestionarea crizei din Ucraina

 

Senatorul american democrat Chris Coons, care prezidează subcomitetul din Senat care supervizează ajutorul extern, a declarat vineri că va susţine un proiect de lege privind cheltuieli de urgenţă în valoare de 10 miliarde de dolari sau mai mult pentru a aborda criza apărută în urma invaziei Rusiei în Ucraina, informează Reuters.

''Ar fi o presupunere hazardată din partea mea, dar aş fi de acord cu o suplimentare de urgenţă de cel puţin 10 miliarde de dolari, dacă nu mai mult, pentru a satisface aceste nevoi vitale de securitate şi umanitare'', a declarat Coons într-o convorbire cu jurnaliştii, imediat după ce s-a întors dintr-o călătorie de o săptămână în Europa.

 

UPDATE ORA 18:15 Ucraina: Restricţii de circulaţie în oraşul Lvov (vest)

 

 

Oraşul Lvov din vestul Ucrainei a introdus restricţii de circulaţie, a informat agenţia de presă Interfax Ucraina, citând un oficial al oraşului, relatează Reuters.

''Restricţiile de circulaţie vor fi impuse între orele 22:00 şi 06:00. Vom oferi permise de circulaţie rezidenţilor din regiune angajaţi în infrastructura critică'', a afirmat şeful administraţiei militare locale, Maxim Kozitski.

Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Lvov, potrivit unor martori oculari.

 

UPDATE ORA 18:02 Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei, anunţă ministrul italian de externe 

 

Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei (CoE) după invadarea Ucrainei, a anunţat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio, relatează Reuters.

"Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi", a anunţat Di Maio într-un comunicat.

"Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale", a adăugat el.

 

UPDATE ORA 18:01 Fostul preşedinte ucrainean Poroşenko: Putin nu va putea ţine sub control Ucraina, pentru că ucrainenii îl detestă 

 

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a pus mâna pe armă şi afirmă că este gata să lupte pentru a apăra Kievul în faţa trupelor ruse, potrivit unor imagini ale postului CNN, preluate de Le Monde.

Vorbind cu reporterul postului american, Poroşenko, preşedinte între 2014 şi 2019, îi arată Kalashnikov-ul său şi spune că împreună cu el sunt circa 300 de voluntari echipaţi cu armament uşor, două mitraliere şi vreo patru rachete antitanc NLAW.

Ucrainenii îl detestă pe preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că acesta nu va putea niciodată să ţină sub control Ucraina, asigură fostul lider de la Kiev.

 

UPDATE ORA 17:59 Bosniacii au protestat împotriva invadării Ucrainei, rememorând traumele războiului din propria ţară 

 

 

Bosniacii au rememorat trauma războiului din propria ţară atunci când au protestat, vineri, împotriva invadării Ucrainei de către armata rusă, cerând lumii să tragă învăţămintele din experienţa lor tragică, relatează Reuters. 

 

Demonstranţii au purtat bannere cu mesajele 'Sarajevo înţelege' şi 'Învăţaţi de la Sarajevo, salvaţi Kievul'. 

 

Deşi au avut loc proteste împotriva conflictului în oraşe din întreaga lume, inclusiv la Moscova, pentru militanţii din Sarajevo amintirile anilor '90 sunt încă proaspete.

 

UPDATE ORA 17:55 Forţele armate ucrainene anunţă că armata rusă a înregistrat pierderi de 2.800 de militari de la începutul invaziei

 

Forţele armate ucrainene susţin că au provocat pierderi grele Rusiei în război, Ministerul Apărării de la Kiev afirmând că armata rusă a "pierdut" 2.800 de soldaţi, relatează dpa.

 Este neclar dacă soldaţii au fost ucişi, răniţi sau capturaţi.

De asemenea, ministerul a estimat că până la 80 de tancuri, peste 500 de alte vehicule militare, zece avioane militare şi şapte elicoptere au fost distruse.

 

UPDATE 17:39 Macron promite arme defensive Ucrainei şi angajamente suplimentare în NATO pentru protejarea ţărilor baltice şi României 

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis vineri Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autorităţile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia, relatează agenţia EFE.

''Nu am cruţat şi nu vom cruţa nimic pentru a-i ajuta (pe ucraineni). Le datorăm sprijin şi solidaritate'', a spus Macron într-un mesaj solemn citit în numele său în Adunarea Naţională şi Senatul francez, cu ansamblul membrilor celor două camere legislative în picioare.

 

UPDATE 17:33 Germania anunţă că UE va primi toţi refugiaţii din Ucraina

 

Uniunea Europeană îi va primi pe toţi cei care fug de violenţa dezlănţuită de Rusia în Ucraina, a declarat vineri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, citată de Reuters.

"Trebuie să facem totul pentru a-i accepta fără întârziere pe cei care fug acum de bombe, de tancuri", a declarat ea presei la sosirea la o întâlnire cu omologii ei europeni, la Bruxelles.

 

UPDATE ORA 17:12 Ucraina: Armata ucraineană este vizată de hackeri din Belarus  

 

Oficiali ucraineni pentru securitate cibernetică au afirmat că o campanie de piratare vizează adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean ''şi ale persoanelor apropiate'', relatează vineri dpa.

Într-un anunţ postat pe Facebook, Echipa de Răspuns la Urgenţe Cibernetice (CERT) a indicat că hackerii folosesc e-mailuri care fură parole pentru a sparge conturi de e-mail ale soldaţilor ucraineni şi utilizează adrese pentru a trimite mesaje false.

 

UPDATE ORA 17:11  Putin cere armatei ucrainene ''să preia puterea'' la Kiev

 

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni "să preia puterea" la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept "neonazişti şi drogaţi", relatează AFP şi Reuters.

"Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (...) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane", a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

 

UPDATE ORA 17:05  Summit extraordinar al Formatului B9 - Iohannis: Am făcut apel la îmbunătăţirea unitară a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, în sistem de videoconferinţă la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), context în care a făcut apel la îmbunătăţirea coerentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră.

"Am găzduit împreună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, o reuniune importantă a Formatului Bucureşti 9. În intervenţia mea, am făcut apel la îmbunătăţirea unitară şi coerentă a atitudinii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special în Marea Neagră. Suntem alături de poporul Ucrainei, instituţiile şi reprezentanţii săi aleşi democratic. Continuăm să sprijinim pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială, precum şi dreptul acesteia de a-şi alege liber propria politică. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Republica Moldova şi Georgia", a scris Iohannis, pe Twitter.

 

UPDATE ORA 16:58 Germania îşi explică decizia de a nu susţine excluderea Rusiei din sistemul de plăţi interbancare SWIFT 

 

Guvernul german şi-a susţinut vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina, transmite dpa.

"Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit. "Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii", a spus el.

 

UPDATE ORA 16:54 Polonia se pregăteşte să-şi închidă spaţiul aerian pentru liniile aeriene ruse 

 

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki le-a cerut serviciilor sale să pregătească o decizie care va închide spaţiul aerian al acestei ţări pentru zborurile companiilor aeriene ruse, a anunţat el vineri pe Facebook, relatează AFP şi Reuters.

Acest plan urmează unei decizii similare, care a vizat compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie, în contextul atacului rus asupra Ucrainei. Rusia a reacţionat vineri interzicând survolul teritoriului său tuturor avioanelor cu legături cu Regatul Unit, inclusiv zborurile în tranzit.

 

UPDATE ORA 16:52 Ucraina: La Varşovia are loc un summit al Europei Centrale şi de Est 

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participă vineri, la Varşovia, la un summit al ţărilor din Europa Centrală şi de Est consacrat atacului militar rus contra Ucrainei, potrivit imaginilor publicate de preşedinţia poloneză, transmite AFP.

Preşedinţii Poloniei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Slovaciei, Bulgariei şi Ungariei sunt prezenţi în persoană la acest summit, într-un moment când forţele ruse încearcă să cucerească Kievul, numeroase ciocniri având loc la intrările în capitala ucraineană.

Preşedinţii ceh şi român vor participa online la reuniunea de la Varşovia.

 

UPDATE ORA 16:49 Estonia se alătură Letoniei şi interzice posturi ruseşti, motivând că au difuzat discursul războinic al lui Putin

 

Estonia s-a alăturat vineri la decizia vecinei sale Letonia şi a anunţat blocarea emisiei mai multor posturi de televiziune ruseşti, ca răspuns după invazia asupra Ucrainei, relatează agenţia DPA.

Autoritatea estonă pentru protecţia consumatorilor şi reglementări tehnice (TTJA) a impus suspendarea timp de un an a emisiei în Estonia a posturilor ruseşti RTR Planeta, NTV Mir, Rossija 24 şi TV Centre International, precum şi a postului Belarus 24.

Respectiva autoritate estonă invocă drept justificare a deciziei sale discursul prin care preşedintele rus Vladimir Putin a motivat ofensiva militară lansată în zorii zilei de joi asupra Ucrainei, considerând difuzarea acelui discurs o încălcare a interdicţiei de incitare la comiterea de crime şi un atac la adresa siguranţei publice.

 

UPDATE ORA 16:14  Primii soldaţi ruşi lasă în urma lor la Kiev cadavre şi sânge (AFP)

 

 

Într-un cartier rezidenţial din nordul Kievului, corpul unui civil zace pe trotoar - este unul dintre primii civili ucişi în înfruntările cu forţele ruse din capitala ucraineană, unde primele unităţi au intrat la primele ore ale dimineţii, relatează vineri France Presse de la faţa locului.

La circa 50 km mai departe, ambulanţierii au venit pentru a-i acorda ajutor unui alt bărbat, blocat în maşina lui distrusă de un vehicul blindat.

 Sunt câteva dintre urmele lăsate de unităţile avansate ale armatei ruse în Kiev, oraş de trei milioane de locuitori în care au izbucnit vineri primele lupte, la 24 de ore de la începutul unei ofensive masive împotriva Ucrainei.

 

UPDATE ORA 16:09  Ucraina anunţă că a ucis peste 1.000 de soldaţi ruşi, Moscova afirmă că trupele ruse blochează Kievul  

 

Ministerul Apărării ucrainean a afirmat vineri că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

 ''Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor'', a adăugat ministerul.

Trupe ucrainene s-au deplasat în Kiev cu echipament militar greu pentru a apăra capitala Ucrainei. ''Oraşul este în modul apărare'', a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko.
 

UPDATE ORA 16:06 UE coordonează ajutorul de urgenţă pentru Kiev şi se pregăteşte să sprijine ţările vecine  

 

Comisia Europeană coordonează ajutorul de urgenţă oferit de ţările UE Ucrainei şi este pregătită să ajute statele membre de la graniţă să-i primească pe ucrainenii care fug din ţara lor din cauza invaziei ruseşti, a anunţat vineri executivul Uniunii Europene, informează EFE.

În urma solicitării guvernului de la Kiev de asistenţă în domeniul protecţiei civile, Bruxelles-ul direcţionează provizii suplimentare de articole de îngrijire medicală, precum truse de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecţie, dezinfectanţi, precum şi corturi, echipamente de stingere a incendiilor, generatoare de energie şi pompe de apă, a precizat executivul UE într-un comunicat.

 

UPDATE ORA 15:58 Ucraina acuză Rusia de crime de război

 

 

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat vineri că ţara sa va începe să strângă date despre acţiunile forţelor armate ruse în timpul invaziei asupra Ucrainei, pentru a le trimite Curţii Penale Internaţionale (CPI), transmite agenţia EFE.

 

 

''Atacurile ruseşti de astăzi împotriva unei grădiniţe pentru copii şi unui orfelinat sunt crime de război şi încălcări ale Statutului de la Roma'', a scris Kuleba pe Twitter, adăugând că acestea şi alte fapte vor fi trimise CPI.

 

UPDATE ORA 15:37 Ucraina: Primarul oraşului Mariupol anunţă că 35 de civili au fost răniţi

 

Treizeci şi cinci de civili au fost răniţi în oraşul Mariupol, din sudul Ucrainei, aflat sub un asalt al forţelor ruse, a anunţat vineri primarul acestui oraş, potrivit DPA.

Nouă oameni sunt răniţi grav, iar 26 prezintă răni mai uşoare, a declarat primarul Vadim Boicenko, citat de agenţia de presă UNIAN. El i-a acuzat pe militarii care îi susţin pe separatişti că au deschis focul asupra unor clădiri civile din oraş.

Boicenko a adăugat că situaţia din Mariupol este sub control şi că oraşul-port are apă şi energie electrică.

 

UPDATE ORA 15:24 Rusia este gata să trimită o delegaţie la Minsk pentru negocieri cu Ucraina, anunţă Kremlinul

 

Rusia este gata să trimită o delegaţie în capitala belarusă Minsk pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie masivă asupra statului vecin, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Dmitri Peskov a declarat agenţiilor ruse de presă că Rusia este dispusă să trimită o delegaţie care să includă oficiali de la ministerele de externe şi al apărării.

 

UPDATE ORA 15:14  Europa se pregăteşte pentru un val masiv de refugiaţi dinspre Ucraina

 

 

Naţiunile Unite au lansat vineri un semnal de alarmă în legătură cu un posibil val de refugiaţi dinspre Ucraina către ţările vecine în urma invaziei militare ruse, mii de ucraineni părăsindu-şi deja ţara în ultimele 24 de ore, transmite DPA.

 Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a afirmat că, în cazul escaladării continue a conflictului din Ucraina, aproximativ 4 milioane de persoane vor încerca să-şi găsească adăpost în străinătate.

 

 

UPDATE ORA 15:12 UE blochează activele preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului de extrerne Serghei Lavrov (sursă oficială) 

 

Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european.

 

UPDATE ORA15:08 Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze la nivel înalt cu Ucraina, susţine China

 

 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping într-o convorbire telefonică de vineri că Rusia este dispusă să desfăşoare convorbiri la nivel înalt cu Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.

China a refuzat să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o "invazie" sau să critice Moscova, în pofida intensificării atacurilor armatei ruse.

Putin i-a spus lui Xi că Statele Unite şi NATO au ignorat multă vreme preocupările legitime de securitate ale Rusiei, şi-au ignorat în mod repetat angajamentele şi au continuat să extindă desfăşurările de trupe din est, provocând limitele strategice ale Rusiei, potrivit unui comunicat al MAE chinez.

 

UPDATE ORA 14:49 O navă sub pavilion moldovenesc a fost lovită de un obuz în Marea Neagră

 

Agenţia Navală din Republica Moldova a anunţat vineri că nava Millenial Spirit sub pavilionul Republicii Moldova a fost lovită de un obuz în apele neutre din Marea Neagră, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, nava de tip Chemical Tanker, sub pavilionul Republicii Moldova, fiind în apele neutre din Marea Neagră a fost lovită de un obuz. Nu se cunoaşte sursa lansării obuzului.

La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele şi bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipaţi doar cu veste de salvare. 

 

UPDATE ORA 14:49 Invazia rusă în Ucraina este o ''corecţie a istoriei'', afirmă Bashar al-Assad

 

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a salutat vineri invadarea Ucrainei de către Rusia în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, estimând că este vorba despre o "corecţie a istoriei", relatează AFP.

"Preşedintele Assad a subliniat că ceea ce se petrece astăzi este o corecţie a istoriei şi o restabilire a echilibrului ordinii internaţionale după căderea Uniunii Sovietice", a indicat preşedinţia siriană într-un comunicat.

"Siria este alături de Rusia, fiind convinsă de legitimitatea poziţiei ei", a estimat preşedintele sirian.

 

UPDATE ORA 14:43 Ucraina: Zelenski îi cere lui Putin să negocieze şi cheamă în Ucraina cetăţenii europeni care au experienţă de luptă

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina, relatează agenţiile EFE şi AFP.

 ''Vreau să mă adresez încă o dată preşedintelui Rusiei. Pe tot teritoriul Ucrainei sunt lupte. Să ne aşezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea fiinţelor omeneşti'', a spus Zelenski într-un mesaj televizat, în timp ce armata rusă a ajuns până la Kiev.

În acelaşi timp însă, preşedintele ucrainean i-a invitat pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. ''Dacă aveţi experienţă de luptă (...), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa'', a îndemnat Zelenski.

 

UPDATE ORA 14:40 Georgia anunţă că nu va susţine sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei

 

Georgia a anunţat vineri că nu va susţine sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, deoarece acestea pot aduce prejudicii propriei sale economii, transmite EFE.

"Ca urmare a intereselor naţionale, Georgia nu intenţionează să participe la sancţiuni financiare şi economice" împotriva Moscovei, cu toate că este solidară cu Ucraina, a dat asigurări premierul georgian Irakli Garibaşvili, într-o conferinţă de presă.

Şeful guvernului georgian, ţară care a rupt relaţiile diplomatice cu Rusia în 2008 după recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, a calificat drept "absolut inacceptabil atacul militar (rus) asupra unei ţări suverane".

 

UPDATE ORA 14:39 Poliţia germană vrea să-i oprească pe extremiştii de dreapta care vor să lupte în Ucraina

 

Poliţia germană face eforturi pentru a împiedica plecarea extremiştilor de dreapta pentru a lupta în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, relevă un document consultat vineri de DPA.

Agenţiile de securitate suspectează că marea majoritate a radicalilor germani sunt aliaţi cu Rusia, a indicat guvernul de la Berlin răspunzând unei solicitări din partea partidului de extremă stânga Die Linke.

O excepţie, totuşi, este partidul neonazist Der III Weg (A treia cale), care-i susţine pe naţionaliştii ucraineni.
 

 

UPDATE ORA 14:23  Preşedinta Republicii Moldova: Chişinăul monitorizează îndeaproape evoluţiile din Ucraina

 

Autorităţile de la Chişinău acţionează în regim de alertă şi monitorizează îndeaproape evoluţiile din Ucraina, a declarat vineri preşedinta Maia Sandu, care şi-a exprimat solidaritatea cu toţi ucrainenii, menţionându-i aici pe cetăţenii ucraineni care se refugiază în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

"Autorităţile Republicii Moldova s-au mobilizat rapid şi lucrează în regim de alertă, continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluţiile războiului din Ucraina, inclusiv evoluţiile din raioanele de nord şi de sud ale Republicii Moldova, unde impactul a fost imediat prin sosirea unui număr deosebit de mare de solicitări de intrare în ţară", a afirmat Maia Sandu într-o conferinţă de presă.

"În vremuri grele acţionăm cu calm şi responsabilitate pentru a asigura în primul rând siguranţa cetăţenilor noştri", a spus în continuare preşedintele moldovean, mulţumind cetăţenilor Republicii Moldova care s-au mobilizat şi le-au venit în ajutor refugiaţilor ucraineni. 

 

UPDATE ORA 14:21  Papa Francisc a mers la ambasada Rusiei pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de războiul din Ucraina

 

Papa Francisc a mers vineri la ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun pentru a-şi exprima direct în faţa ambasadorului rus îngrijorarea faţă de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

 Se pare că este prima vizită a unui papă la o ambasadă în timpul unui conflict. 

 

UPDATE ORA 14:19   Donald Tusk acuză guvernele Germaniei,Italiei şi Ungariei de blocarea unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

 

Germania, Italia şi Ungaria au fost acuzate de fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, că s-au opus adoptării unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei la summitul european extraordinar din această săptămână, transmite dpa.

"În acest război, totul este real: nebunia şi cruzimea (preşedintelui rus Vladimir) Putin, victimele ucrainene, bombe care cad asupra Kievului. Doar sancţiunile voastre sunt închipuite. Aceste guverne din UE, care au blocat decizii dure (de exemplu Germania, Ungaria, Italia) s-au făcut de ruşine", a scris pe Twitter fostul prim-ministru polonez, în prezent preşedinte al Partidului Popular European (PPE).

 

UPDATE ORA 14:05 Erdogan reproşează UE şi NATO lipsa de acţiune

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, le-a reproşat vineri Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene lipsa lor de "acţiune hotărâtă" în faţa invadării Ucrainei de către Rusia, relatează France Presse şi Reuters.

"NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europei îi lipseşte hotărârea în modul de abordare. Tot ceea ce fac este să dea sfaturi şi păreri Ucrainei", a insistat preşedintele turc într-o întâlnire cu presa, exprimându-şi încredere că reuniunea de vineri a NATO va duce la o abordare mai hotărâtă din partea Alianţei. 

 

UPDATE ORA 14:02  Discuţie telefonică Xi-Putin: China, favorabilă rezolvării conflictului din Ucraina prin dialog

 

Preşedintele chinez Xi Jinping a discutat vineri prin telefon cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina, declarându-se favorabil unei rezolvări a conflictului pe cale diplomatică, informează AFP şi Reuters.

China 'susţine Rusia în rezolvarea (conflictului) prin intermediul negocierilor cu Ucraina', a relatat televiziunea publică CCTV despre discuţia telefonică. 

 

UPDATE ORA 13:54  Singura cale de urmat pentru Ucraina este neutralitatea, afirmă şeful serviciului rus de informaţii externe

 

 

Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat vineri că singura cale de urmat pentru Ucraina este neutralitatea, la o zi după ce Rusia a lansat o invazie împotriva acestei ţări, relatează Reuters.

Kremlinul a anunţat anterior că a luat notă de declaraţiile ucrainene conform cărora Kievul este dispus să discute despre un statut de neutralitate şi că le analizează.

 

UPDATE ORA 13:50  Un război nuclear asupra Ucrainei, puţin probabil, consideră SIPRI

 

Este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să treacă de la ameninţări la fapte şi să recurgă la armele nucleare în războiul asupra Ucrainei, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, citat vineri de DPA.

"Nu cred că războiul nuclear este un rezultat probabil al acestei crize", a declarat directorul SIPRI, Dan Smith. "Dar din păcate, când armele nucleare există, atunci desigur există întotdeauna această mică posibilitate. Şi ar fi catastrofal", a adăugat el.

Putin a anunţat că trimite trupe ruseşti în Ucraina joi dimineaţă devreme, lansând o invazie de care se temea demult vecinul Rusiei. În discursul său, el a subliniat că Rusia este acum una dintre "cele mai puternice puteri nucleare din lume". 

 

UPDATE ORA 13:42  Şeful spionilor britanici revendică o victorie de intelligence în cazul invadării Ucrainei de către Putin 

 

Spionii din SUA şi Marea Britanie au realizat o victorie de intelligence dând în vileag decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a ordona cel mai mare atac asupra unui stat european de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, a declarat vineri şeful MI6, Richard Moore, relatează Reuters.

Liderul de la Kremlin s-a folosit de un discurs către ţară din dimineaţa zilei de 24 februarie pentru a ordona "o operaţiune militară specială" împotriva Ucrainei, la doar trei zile după ce a recunoscut cele două aşa-zise republici separatiste din estul Ucrainei.

 

Foto: (c) Gleb Garanich / REUTERS

 

 


UPDATE ORA 13.30 Invazia rusă ar putea împinge 5 milioane de ucraineni să se refugieze în afara ţării, avertizează agenţii ONU

 

Alimentele, medicamentele şi numerarul sunt pe cale de a se epuiza în unele zone din Ucraina după invazia declanşată de Rusia, care ar putea împinge un număr de până la 5 milioane de persoane să se refugieze în afara ţării, au avertizat vineri agenţiile de asistenţă ale ONU, potrivit Reuters.

Cel puţin 100.000 de oameni s-au refugiat pe teritoriul Ucrainei după ce şi-au părăsit casele, iar câteva mii au trecut deja graniţa în ţări vecine ca Republica Moldova, România şi Polonia, a afirmat Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, într-un briefing de presă la Geneva.

 

UPDATE ORA 13.30 Turcia nu poate împiedica navele de război ruseşti să intre în Marea Neagră, afirmă MAE turc

 

Turcia nu poate bloca accesul navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să revină la bazele lor, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters.

 Ucraina a cerut Turciei să blocheze traversarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele navelor de război ruseşti care intenţionează să intre în Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac terestru, maritim şi aerian pe scară largă împotriva Ucrainei.

 

UPDATE ORA 13.23 Armata ucraineană spune că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev

 

Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev, potrivit DPA.

Făcând referire la două zone de la nord-vest de capitală, un purtător de cuvânt al armatei, Olexii Arestovici, le-a spus jurnaliştilor că "acolo au deja loc lupte".

 

Foto: (c) Gleb Garanich / REUTERS

 

UPDATE ORA 12.58 Lavrov: Rusia, dispusă să discute cu Kievul numai după ce armata ucraineană va depune armele

 

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters şi AFP.

'Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele', a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.

 

UPDATE ORA 12.55 Ucraina: UE pregăteşte ''de urgenţă'' alte sancţiuni împotriva Moscovei, afirmă preşedintele Consiliului European

 

Uniunea Europeană pregăteşte de urgenţă noi sancţiuni împotriva Rusiei după ce a aprobat joi un al doilea pachet de măsuri, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a discutat la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"Al doilea val de sancţiuni cu consecinţe masive şi severe convenit ieri seară (joi - n.r.). Alte măsuri sunt în curs de pregătire urgentă", a postat el pe Twitter.

 

UPDATE ORA 12.47 Lavrov: Rusia vrea să-i ''elibereze pe ucraineni de opresiune''

 

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că obiectivul invaziei ruse în Ucraina este să-i "elibereze" pe ucraineni "de opresiune", lăsând să se înţeleagă că Moscova intenţionează să răstoarne actuala putere ucraineană, notează AFP.

"Preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul", a spus el în cursul unei întâlniri cu responsabili separatişti proruşi din estul Ucrainei.

 

UPDATE ORA 12.33 Kremlinul ia notă de disponibilitatea Kievului de a discuta, dar nu comentează în legătură cu posibile contacte între lideri

 

Kremlinul a transmis vineri că a luat notă de disponibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta despre un potenţial statut neutru al Ucrainei, dar a precizat că nu poate spune nimic despre posibile discuţii între liderii celor două ţări, informează Reuters.

Spunând că Moscova va analiza oferta lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a adăugat că aşteptările Moscovei de la Kiev rămân neschimbate.

 

UPDATE ORA 12.29 Rusia neagă că efectuează atacuri cu rachetă asupra Kievului (media ruse)

 

Rusia a negat că a efectuat vineri atacuri cu rachetă asupra Kievului, relatează agenţiile ruse de presă, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, după ce Ucraina a acuzat Moscova că atacă zone rezidenţiale din capitala sa, potrivit Reuters.

 Aceeaşi sursă a mai declarat pentru media ruse că avionul doborât vineri dimineaţă deasupra Kievului era un avion de luptă ucrainean lovit din greşeală de forţele ucrainene.

 

UPDATE ORA 12.07 China îşi reiterează opoziţia faţă de sancţiuni împotriva Rusiei

 

China s-a pronunţat vineri din nou împotriva sancţiunilor îndreptate împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei, transmite dpa.

'Aş dori să reiterez că sancţiunile nu au fost niciodată un mijloc eficient de a rezolva problemele', a declarat vineri Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

 

UPDATE ORA 11.56 Angela Merkel condamnă invadarea Ucrainei, 'un punct de cotitură profund' în istoria Europei

 

Fostul cancelar german Angela Merkel a condamnat invazia rusă în Ucraina şi şi-a exprimat solidaritatea cu această ţară, transmite vineri dpa.

'Acest război de agresiune al Rusiei marchează un punct de cotitură profund în istoria Europei după sfârşitul Războiului Rece', a răspuns fostul cancelar la solicitarea dpa de a comenta.

 

UPDATE ORA 11.55 Consilier prezidenţial ucrainean: Ucraina nu se teme să discute cu Rusia, inclusiv în privinţa statutului neutru

 

Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

"Dacă discuţiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că îşi doreşte discuţii, inclusiv în privinţa unui statut neutru, nu ne temen de asta", a transmis el printr-un mesaj text.

 

UPDATE ORA 11.51 Preşedintele ucrainean cere Uniunii Europene înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri Uniunii Europene să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru a o pedepsi pentru invazia sa în Ucraina, relatează AFP.

 "Nu au fost epuizate încă toate posibilităţile de sancţiuni. Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească. I-am spus aceasta" preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat Zelenski pe Twitter.

 

UPDATE ORA 11.39 Ucraina spune că Rusia mobilizează noi trupe din Belarus pentru a lua cu asalt Kievul

 

Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters.

"Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe", a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.

 

UPDATE ORA 11.23 Primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev, anunţă Ministerul Apărării ucrainean

 

Primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev, a anunţat vineri Ministerul Apărării ucrainean, informează dpa.

 "Sabotori" ruşi au pătruns în cartierul Obolon, din nordul capitalei, a anunţat ministerul pe pagina sa de Facebook.

 

UPDATE ORA 11.04 Ucraina anunţă că Rusia a bombardat 33 de situri civile în ultimele 24 de ore, însă Moscova neagă că atacă oraşele

 

Rusia a bombardat 33 de situri civile în ultimele 24 de ore, de la declanşarea invaziei asupra Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul de Interne de la Kiev, în timp ce trupele ruse avansează spre capitală, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de DPA. La rândul său, Ministerul Apărării rus a anunţat, citat de agenţia oficială de presă TASS, "dezactivarea" a 118 infrastructuri militare în Ucraina în timpul operaţiunii de "demilitarizare", negând din nou că armata rusă atacă oraşe din Ucraina.

 "Ruşii spun că nu lovesc obiective civile. Dar 33 de situri civile au fost lovite în ultimele 24 de ore", a declarat un oficial de la Ministerul de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, citat de Interfax.

 

UPDATE ORA 10.53 Un consilier prezidenţial ucrainean spune că Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe Zelenski

 

Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în contextul asaltului la care forţele ruse supun capitala Kiev, relatează Reuters.

Podoliak a mai spus că preşedintele Zelenski se află în Kiev. El a mai atras atenţia cu Ucraina se confruntă cu o penurie de combustibil.

 

UPDATE ORA 10.50 Ucraina avertizează că militari ruşi ar putea intra vineri în Kiev

 

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a avertizat vineri cu privire la posibilitatea ca militari ruşi să pătrundă în cursul zilei în zone de la periferia Kievului, după ce trupele ruse s-au apropiat de capitala ucraineană în cadrul invaziei declanşate în urmă cu o zi împotriva Ucrainei, relatează EFE şi Ukrinform.

 "Este posibilă ocuparea de către inamic a Vorzel şi a localităţilor adiacente", a scris ea pe pagina sa oficială de Facebook.

 

UPDATE ORA 10.47 Rusia confirmă că a ocupat Insula Şerpilor

 

Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră, transmite Reuters.

Potrivit ministerului rus, 82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat.

 

UPDATE ORA 10.27 Rusia afirmă că va trimite paraşutişti pentru a asigura paza la Cernobîl şi că nivelul de radiaţii este normal

 

Rusia va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, nu departe de capitala ucraineană Kiev, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, transmite Reuters.

El a mai afirmat că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Trupele ruse, care au declanşat joi o operaţiune militară totală în Ucraina, au distrus 118 obiective de infrastructură militară ucrainene, a menţionat purtătorul de cuvânt într-un briefing.

 

UPDATE ORA 10.11 Ministrul de externe francez: Putin este un ''semănător de război'', îngrijorări pentru Republica Moldova şi Georgia

 

Preşedintele rus Vladimir Putin este un "semănător de război", iar ofensiva în curs de desfăşurare în Ucraina ar putea să se extindă la Republica Moldova şi la Georgia, a avertizat vineri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, citat de France Presse.

"Suntem îngrijoraţi pentru ceea ce va urma", a subliniat Jean-Yves Le Drian, întrebat de postul de radio France Inter despre situaţia Republicii Moldova şi a Georgiei, şi a denunţat "deriva rusă în materie de ingerinţe".

 

UPDATE ORA 10.01 Londra denunţă atacul ''barbar'' asupra Ucrainei şi spune că armata rusă nu şi-a îndeplinit obiectivul în prima zi

 

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a denunţat vineri atacul "barbar" şi "nejustificat" al preşedintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, după tirurile de rachetă din zori asupra capitalei Kiev, în timp ce ministrul apărării britanic, Ben Wallace, a spus că Rusia vrea să invadeze întreaga Ucraină, dar că trupele ruse nu şi-au atins obiectivul în prima zi a invaziei, relatează AFP şi Reuters.

Într-o postare pe Twitter, ministrul de externe britanic, Liz Truss, şi-a exprimat "solidaritatea" cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu poporul ucrainean.

 

UPDATE ORA 09.55 Planul final al lui Putin pentru Ucraina este împărţirea ţării în două state (media ucrainene)

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urmări să împartă Ucraina în două, după deja cunoscutul model al Germaniei de Vest şi de Est sau al Coreei, de Nord şi de Sud, relatează vineri presa ucraineană.

 Totodată, un alt obiectiv al operaţiunii militare declanşate cu o zi în urmă de Rusia împotriva Ucrainei este de a captura actuala conducere ucraineană şi, prin şantaj, de a o obliga să semneze acorduri de capitulare în condiţiile Rusiei, relatează vineri agenţia de presă Unian, citând serviciile secrete ucrainene.

 

UPDATE ORA 09.18 Preşedintele Zelenski lansează un apel către Formatul Bucureşti 9 de a ajuta Ucraina şi de a exercita presiuni împotriva Rusiei

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia) de a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor, relatează Zerkalo nedeli.

"Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor", a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

 

UPDATE ORA 09.16 Ucraina: Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara

 

Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara pe timpul stării de urgenţă, transmite dpa.

Acestora nu li se permite să treacă frontiera, a anunţat joi seara şeful autorităţii vamale ucrainene din Lvov, Daniil Menşikov, pe Facebook.

 

UPDATE ORA 09.14 Procurorul CPI este îngrijorat de invazie şi aminteşte că are jurisdicţie pentru a ancheta crime de război în Ucraina

 

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi a afirmat că instanţa sa ar putea investiga posibile crime de război comise în această ţară, informează Reuters.

'Urmăresc îndeaproape evoluţiile recente din şi din jurul Ucrainei cu tot mai mare preocupare', a transmis Khan într-un comunicat.

 

UPDATE ORA 09.11 Ucraina: Zelenski afirmă că forţele ruse vizează de asemenea zone civile

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că armata rusă vizează zone civile la Kiev şi a salutat "eroismul" ucrainenilor în faţa invaziei ruse, dând asigurări totodată că soldaţii vor face "tot posibilul" pentru a apăra ţara, informează AFP.

 "În această noapte, ei (ruşii - n.r.) au început să bombardeze cartiere civile. Asta ne aminteşte de (ofensiva nazistă din) 1941", a spus Zelenski într-un video difuzat pe reţelele de socializare, pronunţând această frază în rusă pentru a le atrage atenţia cetăţenilor ruşi.

 

UPDATE ORA 09.00 Armata ucraineană anunţă lupte grele la nord-vest de Kiev

 

Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa "ocupanţilor ruşi" în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA.

La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit "forţele inamice copleşitoare" la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat.

 

UPDATE ORA 08.54 Apărarea antiaeriană a doborât un avion rusesc deasupra Kievului (consilier ucrainean)

 

Apărarea antiaeriană a Kievului a doborât vineri dimineaţă un avion rusesc, care a căzut lângă un imobil de locuinţe din oraş, a indicat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko, citat de EFE.

"Avionul inamic a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi a căzut lângă un imobil situat pe strada Koşiţa 7, cartierul Darniţk", a indicat demnitarul ucrainean pe contul său Telegram.

 

UPDATE ORA 08.40 Un consilier guvernamental ucrainean se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra Kievului vineri

 

Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne, relatează Reuters.

 Consilierul Anton Heraşcenko a spus că trupele care apără Kievul sunt pregătite cu rachete antitanc furnizate de aliaţii străini.

 

UPDATE ORA 08.31 SUA: Membri ai Congresului vor să suplimenteze semnificativ ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina

 

Membri ai Congresului american au declarat joi că ar putea aproba fonduri de sute de milioane de dolari ca ajutor militar şi umanitar suplimentar pentru Ucraina începând de săptămâna viitoare, pentru a întări guvernul de la Kiev în faţa agresiunii Rusiei, transmite Reuters.

Lăsând la o parte divergenţele tipice între partide, atât democraţi, cât şi republicani au spus că sunt favorabili unei creşteri puternice a ajutorului peste ceea ce a fost deja trimis. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis în Ucraina în ultimul an asistenţă în valoare de peste 650 milioane de dolari.

 

UPDATE ORA 08.23 Ucraina: Zelenski spune că acţiunile Rusiei arată că sancţiunile occidentale nu sunt suficiente

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente, potrivit Reuters.

 De asemenea, Zelenski şi-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina.

 

UPDATE ORA 08.15 Treisprezece grăniceri de pe Insula Şerpilor, capturată de ruşi, au fost ucişi (consilier ucrainean)

 

Treisprezece grăniceri ucraineni au fost ucişi în urma bombardamentelor intense desfăşurate de nave ruseşti asupra Insulei Şerpilor în cursul zilei de joi, prima zi a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko, citat de LB.ua şi Gordon.ua.

 "Conform informaţiilor de care dispunem în prezent, insula Şerpilor din Marea Neagră a fost capturată de către ocupanţii ruşi", a anunţat în cursul serii de joi Serviciul ucrainean pentru frontieră într-un comunicat pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit căruia întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă în urma bombardamentelor.

 

UPDATE ORA 08.07 Australia reproşează Chinei că este colacul de salvare al lui Putin

 

Australia a reproşat vineri Chinei că este "colacul de salvare" al Rusiei, pentru că nu a denunţat invazia rusă din Ucraina şi din cauza deciziei sale "inacceptabile" de a relaxa restricţiile asupra importurilor de grâu rusesc, relatează AFP.

Lumea trebuie să fie unită pentru a condamna războiul rus din Ucraina, a declarat premierul australian Scott Morrison, subliniind "absenţa unui răspuns puternic din partea Chinei".

 

UPDATE ORA 07.30 Ucraina: Zelenski spune că avansul trupelor ruse a fost în mare măsură oprit

 

Foto> (c) Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a reluat atacurile cu rachetă în zorii zilei de vineri, la ora locală 04.00, dar că trupele ruse au fost oprite din avansul lor în majoritatea direcţiilor, relatează Reuters.

Într-un discurs televizat, Zelenski a spus că atacurile ruse au avut ţinte atât militare, cât şi civile.

 

UPDATE ORA 07.30 Sirenele au răsunat la Lvov, în vestul Ucrainei (Reuters)

 

Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Lvov din vestul Ucrainei, informează Reuters, care citează martori oculari.

 

UPDATE ORA 07.25 Iohannis: România va continua să ofere sprijin Ucrainei, în principal asistenţă umanitară

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, şeful statului subliniind deplina solidaritate a României cu poporul ucrainean.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a condamnat, în intervenţia sa, în cei mai fermi termeni agresiunea armată de proporţii a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

Preşedintele Iohannis a evidenţiat impactul acţiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securităţii şi a stabilităţii vecinătăţii estice, precum şi consecinţele severe asupra securităţii europene şi euroatlantice, aceste acte încălcând flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte rolul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

 

UPDATE ORA 07.18 Ucraina: Zelenski este 'principala ţintă a agresiunii ruse', consideră Departamentul de Stat al SUA

 

Departamentul de Stat al Statelor Unite consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi "principala ţintă a agresiunii ruse", informează vineri DPA.

"Preşedintele Zelenski reprezintă în multe feluri, chiar personifică, aspiraţiile şi ambiţiile democratice ale Ucrainei, ale poporului ucrainean. Prin urmare, desigur, el ar fi o ţintă principală pentru agresiunea rusă", a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price pentru CNN.

Price a adăugat că autorităţile americane spun de mai multe săptămâni că agenţii ruşi s-au infiltrat deja în Ucraina şi "operează în interiorul ţării".

 

UPDATE ORA 07.12 Ucraina denunţă atacurile ''îngrozitoare'' cu rachete ale Rusiei asupra Kievului

 

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a denunţat vineri atacurile cu rachete ruse care au lovit Kievul în zori, făcând cel puţin trei răniţi, la o zi după începutul invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP şi DPA.

 "Atacuri îngrozitoare cu rachete ruse asupra Kievului", a scris Kuleba pe Twitter.

"Ultima dată când capitala noastră a trecut prin ceva asemănător a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel demon şi îl va învinge şi pe acesta", a transmis ministrul ucrainean de Externe.

 

UPDATE ORA 06.57 Refugiaţi ucraineni au petrecut noaptea într-o gară din Polonia

 

Imagine: ©AP

 

Refugiaţi ucraineni, în majoritate femei şi zeci de copii, au petrecut noaptea de joi spre vineri într-o gară din Polonia vecină după ce au fugit de invazia rusă începută joi, citind neliniştiţi pe telefoane ştirile de pe linia frontului, relatează AFP.

 


Foto: (c) Kacper Pempel / REUTERS


"Vin de la Kiev. Am auzit explozii lângă locuinţa mea şi mi-am făcut bagajele, am luat aproape totul cu mine", a declarat Olha, o profesoară de 36 de ani de la Institutul Politehnic din Kiev.

La câteva ore după ce a fugit de luptele din ţara sa, Olha a ajuns, la fel ca alţi circa 200 de refugiaţi, în gara din Przemysl, în sud-estul Poloniei, la câţiva kilometri de frontieră.

 

UPDATE ORA 06.16 Blinken se declară convins că Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean

 

Foto: (c) RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY HANDOUT / EPA


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se declară "convins" că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean, relatează DPA.

Blinken a declarat joi la ABC TV că planul Rusiei a fost de a pune capitala Kiev în pericol.

"Să ia cu asalt capitala, să atace alte mari oraşe", a spus şeful diplomaţiei americane.

 

UPDATE ORA 05.24 Ucraina: Macron denunţă duplicitatea lui Putin, dar vrea să păstreze dialogul

 

Preşedintele Emmanuel Macron a considerat vineri că este util să "lase deschisă calea" dialogului cu Moscova pentru a obţine oprirea ofensivei sale din Ucraina, denunţând în acelaşi timp duplicitatea omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.

La sfârşitul summitului extraordinar UE de la Bruxelles, preşedintele francez a declarat că a avut joi "un schimb franc, direct, rapid" cu Vladimir Putin în care a solicitat "încetarea luptelor cât mai curând posibil". I-a cerut de asemenea lui Vladimir Putin să discute cu Volodimir Zelenski, la solicitarea preşedintelui ucrainean.

 

ORA 04:59 Ucraina: Explozii puternice în centrul Kievului

 

Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, la o zi după începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP.

 


Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

 Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

 Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA.

Avansul forţelor ruse ridică temeri de un asalt şi de o înmulţire a atacurilor ţintite asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor "grupuri de sabotori ruşi" şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.

El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei. 

 

Citeşte şi:

 

VIDEO LIVE UPDATE Operaţiune militară în Ucraina, anunţată de Vladimir Putin. În România, CSAT şi un task-force pentru gestionarea situaţiei, la nivelul Guvernului

 

Evoluţia situaţiei din Ucraina (cronologie)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.