COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Numărul cererilor de azil depuse în cele 27 de state ale Uniunii Europene, Elveţia şi Norvegia a atins în septembrie un record din noiembrie 2016, numărul cererilor depuse de afgani crescând cu 72% faţă de luna precedentă, a anunţat vineri Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), relatează AFP.

Afganistanul, unde talibanii au revenit la putere la jumătatea lui august, este acum de departe prima ţară de origine a persoanelor care solicită azil în ansamblul acestor 29 de ţări.

Sirienii, a căror ţară este devastată de război, au reprezentat principalul grup de solicitanţi de azil timp de şapte ani, până în luna iulie inclusiv.

Potrivit EASO, circa 71.200 de cereri de protecţie internaţională au fost depuse în total în septembrie, ceea ce reprezintă o creştere cu un sfert în comparaţie cu august şi un record din noiembrie 2016.

Cererile depuse de afgani au crescut deja cu peste 20% în iulie, înainte de cucerirea capitalei Kabul de către talibani la jumătatea lui august, tendinţa accelerându-se ulterior.

Numărul acestora a crescut de la circa 10.000 în august (+38%) la 17.300 în septembrie (+72%), fiind totuşi departe de recordul de cereri depuse de afgani în noiembrie 2016 (33.615).

Celelalte principale ţări de origine pentru solicitanţii de azil sunt Siria (9.100), Turcia (3.000), Irak (2.900 de cereri, o creştere legată de sosirile în Belarus), Bangladesh (2.800), Pakistan (2.700), Albania (2.100), Venezuela (1.800), Georgia şi Tunisia (câte 1.700).

Cererile de azil nu sunt însă toate încununate de succes. Rata de acordare a statutului de refugiat sau a protecţiei subsidiare a fost de 41% în septembrie, cea mai ridicată începând din aprilie 2020.

Rata de acceptare este ridicată în special pentru afgani (86%), sirieni (87%), belaruşi (85%) şi eritreeni (81%). AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.