Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Secretarul general al ONU i-a încurajat joi pe tineri să menţină presiunea asupra guvernelor lor, cărora să le "dea exemplu" şi să le "ceară socoteală" în legătură cu acţiunile pe care le întreprind în lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP.

"Tinerii au reprezentat avangarda în a propune soluţii pozitive, a cere dreptate în privinţa climei şi a cere socoteală conducătorilor. Avem nevoie ca tinerii de pretutindeni să continue să-şi facă auzite vocile", a declarat Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat în faţa a 400 de tineri din toată lumea, reuniţi la Milano.

Secretarul general al ONU i-a îndemnat pe tineri să se facă auziţi "pentru ca ţările dezvoltate să-şi respecte promisiunea de a contribui anual cu 100 de miliarde de dolari ca ajutor pentru climă destinat ţărilor în curs de dezvoltare", "pentru a reduce emisiile şi a limita încălzirea la +1,5 grade Celsius şi pentru a "atinge neutralitatea carbonului până la jumătatea acestui secol".

"Solidaritatea şi cererile voastre de a trece la acţiune sunt un exemplu. Liderii naţionali trebuie să vă urmeze exemplul şi să se asigure că reuşesc să realizeze ambiţia şi rezultatele de care avem nevoie la COP26 şi mai departe", a subliniat Guterres, în mesajul transmis cu o lună înaintea începerii la Glasgow a reuniunii cunoscute sub numele COP26 şi considerată crucială pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cei 400 de tineri între 15 şi 29 de ani, reuniţi la Milano din aproape 200 de ţări, urmau să prezinte joi miniştrilor participanţi o viziune comună asupra urgenţelor climatice şi acţiunilor pe care le consideră prioritare.

"Criza climatică este o alertă roşie pentru omenire", a repetat joi secretarul general al ONU, reluând cele spuse la publicarea celui mai recent raport al experţilor ONU pentru climă (Giec), care au avertizat că pragul de +1,5 grade Celsius de creştere a temperaturii globale ar putea fi atins în jur de 2030, cu zece ani mai devreme decât se estima.

"Ca de obicei, cei mai săraci şi cei mai vulnerabili sunt cei mai afectaţi", a mai spus joi Guterres. "Posibilităţile de acţiune pentru a împiedica impactul cel mai grav al crizei climatice se reduc rapid. Ştim ce trebuie să facem şi avem instrumentele necesare", a insistat el.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citește și:

 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.