Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cel puţin 72 de civili şi 13 soldaţi americani au fost ucişi, iar 60 de persoane au fost rănite în urma celor două explozii produse în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare.


 

* UPDATE 27.08.ORA 08:26 Afganistan: Bilanţul civililor morţi în exploziile de la Kabul a urcat la 72, potrivit unui oficial taliban

 

Cel puţin 72 de civili au fost ucişi în două explozii în afara aeroportului din Kabul, au anunţat vineri o sursă spitalicească şi un oficial taliban în capitala afgană, citaţi de Reuters.

Cel puţin 13 soldaţi americani au fost de asemenea ucişi în exploziile de joi.

Un număr de cel puţin 28 din cei 60 de afgani ucişi în afara aeroportului din Kabul erau membri ai talibanilor, potrivit oficialului taliban.

 

 

 

Foto: (c) Xinhua

 

* UPDATE 27.08.ORA 04:13  Peste 100.000 de persoane evacuate din Afganistan de la 14 august (Casa Albă)  

 

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la 14 august, preziua revenirii talibanilor la putere, a anunţat joi un responsabil al Casei Albe, relatează AFP.

 

 

Foto: (c) U.S. Air ForceHandout via REUTERS


"De la 14 august, SUA au evacuat şi au ajutat la evacuarea a circa 100.100 de persoane", a precizat el.

Tot joi, secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki a spus că nu va fi posibil să fie scoşi din ţară toţi afganii care vor să plece înainte de termenul-limită pentru retragerea armatei SUA, de 31 august.

În acelaşi timp, ea a afirmat că nu există dată-limită pentru orice angajament de a evacua orice cetăţean american care vrea să plece din Afganistan chiar şi după 31 august.

 

* UPDATE 27.08.ORA 02:39  Pentagon: Treisprezece militari americani au murit în atentatele de la Kabul, alţi 18 sunt răniţi (nou bilanţ)  

 

Treisprezece militari americani au murit şi alţi 18 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe de joi din apropierea aeroportului din Kabul, potrivit unui nou bilanţ al Pentagonului, relatează AFP.

 

 

Foto: (c)  U.S. Marine Corps/Staff Sgt. Victor Mancilla/Handout via REUTERS


"Un al treisprezecelea soldat american a murit în urma rănilor suferite în atentatul de la poarta Abbey", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului central al armatei americane, Bill Urban.

"Numărul răniţilor este acum de 18", a adăugat el, în contextul în care precedentul bilanţ anunţat de Pentagon era de 12 morţi şi 15 răniţi.
 

 

* UPDATE 27.08.ORA 02:14  VIDEO Biden reconfirmă data-limită de 31 august pentru retragerea din Afganistan  

 

Joe Biden a confirmat din nou joi că va respecta data-limită de 31 august pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, în pofida criticilor care solicită, inclusiv în cadrul partidului său, ca acestea să rămână atâta timp cât va fi necesar pentru a încheia evacuarea, relatează AFP.

 

 

Foto: (c) U.S. Marine Corps/Handout via REUTERS 


Este încă posibil să evacuăm americanii şi afganii care sunt eligibili "în zilele următoare, între data de azi şi 31 august", a afirmat preşedintele american.

"Ştiind că s-ar putea foarte bine să se producă un nou atac, armata a ajuns la concluzia că asta este ceea ce trebuie să facem. Cred că au dreptate", a adăugat liderul de la Casa Albă într-o conferinţă de presă de joi.

Biden a spus totuşi, potrivit dpa, că este în interesul talibanilor să continue să coopereze pentru a evacua cetăţeni americani şi foşti angajaţi locali şi după ce trupele SUA pleacă din Afganistan.

 

* UPDATE 27.08.ORA 00:51  VIDEO Biden îi ameninţă pe autorii atacurilor de lângă aeroportul din Kabul:'Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi'

 

Preşedintele Joe Biden a promis joi, cu vocea sugrumată de emoţie, că SUA îi vor vâna pe autorii exploziilor de lângă aeroportul din Kabul şi a spus că a cerut Pentagonului să dezvolte planuri pentru a-i lovi pe jihadişti, relatează Reuters şi AFP.

 

"Nu vă vom ierta, nu vom uita. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi", a spus liderul de la Casa Albă în cadrul unei conferinţe de presă.


Biden a spus că cei 12 soldaţi americani care au murit în atacurile de joi sunt "eroi" şi a precizat că SUA vor răspunde "cu forţă şi precizie".

Aceşti soldaţi "sunt eroi care erau angajaţi într-o misiune periculoasă şi altruistă pentru a salva alte vieţi", a subliniat Biden, care a ţinut un moment de reculegere pentru soldaţii ucişi.

 

 

* UPDATE ORA 23:53  Emmanuel Macron 'condamnă cu cea mai mare fermitate atacurile teroriste' de la Kabul  

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat joi seară "cu cea mai mare fermitate atacurile teroriste" care au avut loc în apropierea aeroportului din Kabul, care s-au soldat cu zeci de victime, relatează AFP.

 

 

Foto: (c) Sarah Meyssonnier/Pool/REUTERS


Într-un comunicat, şeful statului francez transmite "condoleanţele sale familiilor victimelor americane şi afgane, îşi exprimă susţinerea pentru cei răniţi şi salută eroismul celor care se află în teren pentru a încheia operaţiunile de evacuare", înainte de a promite că "Franţa le va duce la bun sfârşit şi va menţine acţiunea ei umanitară şi de protecţie a afganilor ameninţaţi".
 

 

* UPDATE ORA 23:38  Atentat la Kabul: Donald Trump deplânge o tragedie care ''nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată''   

 

Fostul preşedinte american Donald Trump, foarte critic cu deciziile succesorului său Joe Biden în Afganistan, a denunţat joi o tragedie "care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată" după atentatul care a provocat moartea a 12 militari americani în apropierea aeroportului din Kabul, relatează AFP.

 

 

Foto: (c) Jonathan Ernst


"Această tragedie nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, ceea ce face suferinţa noastră şi mai profundă, şi mai dificil de înţeles", a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.
 

 

* UPDATE ORA 23:24  Afganistan: Secretarul general al ONU îi convoacă pe membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate  

 

Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a convocat joi pe membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate pentru o reuniune privind situaţia haotică din Afganistan după atentatul de la Kabul, au afirmat diplomaţi citaţi de AFP.

 

 

Foto: (c)  Manuel EliasUN Photo/XINHUA


Antonio Guterres a invitat printr-o scrisoare SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China la o reuniune luni, au precizat aceşti diplomaţi, menţionând că Rusia este reticentă.
 

 

* UPDATE ORA 23:13  Afganistan: O nouă explozie puternică la Kabul; talibanii susţin că a fost vorba de o explozie controlată de armata SUA  

O nouă explozie a zguduit capitala afgană Kabul joi în jurul miezului nopţii, relatează AFP şi Reuters, la câteva ore după un dublu atentat-sinucigaş de pe aeroport revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

 

 

Foto: (c)  TV/1TV/Handout via REUTERS


Cauzele exploziei rămân necunoscute pentru moment, în lipsa unei comunicări din partea administraţiei afgane, care a încetat după răsturnarea guvernului pro-occidental de către talibani la 15 august, notează AFP.

 

* UPDATE ORA 23:04  Statul Islamic revendică atacul din apropierea aeroportului din Kabul; avansează un bilanţ de 60 de morţi şi 100 de răniţi  

 

Foto: (c)  TV/1TV/Handout via REUTERS


Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul criminal comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, a relatat site-ul specializat SITE Intelligence, relatează AFP şi Reuters.

Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, SI susţine că unul dintre combatanţii săi s-au apropiat la mai puţin de "5 metri de militarii americani" şi şi-a declanşat încărcătura explozivă.
 

 

* UPDATE ORA 22:48  Atacuri la Kabul: SUA ameninţă organizaţia Statul Islamic cu represalii în Afganistan (Pentagon)  

 

SUA au ameninţat gruparea Statul Islamic cu represalii în Afganistan după atentatul de joi din apropierea aeroportului din Kabul, în timp ce Pentagonul a declarat că se aşteaptă la noi atacuri, relatează AFP.

 

 

Foto: (c) Al Drago/REUTERS


"Dacă putem descoperi cine are legături cu atacul, ne vom lansa în urmărirea lor", a declarat generalul Kenneth McKenzie în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am transmis cu claritate de la început că ne rezervăm dreptul de a acţiona împotriva SI în Afganistan", în pofida retragerii militarilor, a subliniat el. "Şi facem mari eforturi în prezent pentru a stabili cine are legături cu acest atac laş şi suntem gata să acţionăm împotriva lor", a mai spus el.

 

* UPDATE ORA 22:36  Atacuri la Kabul: Liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor cere reunirea Congresului SUA

 

Liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a făcut apel la preşedinta sa democrată Nancy Pelosi să-i recheme de urgenţă pe parlamentari la Washington înainte de 31 august, pentru ca aceştia să fie informaţi de administraţia Biden despre situaţia din Afganistan, relatează AFP.

 

 

Foto: (c)  SHAWN THEW/EPA


"Atacurile de astăzi sunt teribile", a afirmat republicanul într-un comunicat, referindu-se la atentatul comis în apropierea aeroportului din Kabul, unde mai mulţi militari americani au fost ucişi şi răniţi, potrivit Pentagonului.

Nancy "Pelosi trebuie să convoace Congresul în şedinţă înainte de 31 august, pentru ca să putem fi informaţi în detaliu, într-un mod exhaustiv, de administraţia Biden", a afirmat Kevin McCarthy.
 

* UPDATE ORA 22:27  Atacuri la Kabul: Doisprezece militari americani ucişi, alţi 15 răniţi (oficial)  

Doisprezece militari americani au fost ucişi şi 15 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe comise joi în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat un înalt responsabil american, precizând că evacuările continuă, relatează AFP şi Reuters.

 

 

Foto: (c) REUTERS TV/via REUTERS


"Doi jihadişti consideraţi ca afiliaţi la Statul Islamic (SI) s-au aruncat în aer la Poarta Abbey, urmaţi de jihadişti ai SI înarmaţi care au tras asupra civililor şi militarilor", a precizat generalul Kenneth McKenzie, şef al Comandamentului central american care răspunde de Afganistan.

 

* UPDATE ORA 21:59 Afganistan: Evacuările britanice continuă în pofida atentatelor ''barbare'' de la Kabul, asigură premierul Boris Johnson

Operaţiunile britanice de evacuare din Afganistan vor continua în pofida atentatelor "barbare" care au avut loc lângă aeroportul din Kabul şi care s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi zeci de răniţi, a anunţat joi premierul britanic Boris Johnson, informează AFP.

 

 

Foto: (c) Peter Cziborra/REUTERS


"Ne vom continua operaţiunea (de evacuare). Şi ne apropiem acum de finalul ei, chiar de finalul ei", a declarat Boris Johnson.

Premierul britanic a făcut această declaraţie după o reuniune interministerială de criză convocată după exploziile care au avut loc la aeroportul din Kabul şi care, potrivit unui nou bilanţ, s-au soldat cu până la 20 de morţi şi zeci de răniţi, printre care soldaţi americani.

* UPDATE ORA 21:09 Pentagon:Mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentatul de lângă aeroportul din Kabul

 

Mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentatul care a avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, informează AFP.

 

 

"Confirmăm că mai mulţi militari (americani) au fost ucişi în atentatul complex de la aeroportul din Kabul", a anunţat Kirby într-un comunicat. "Alţi câţiva au fost răniţi", a adăugat el.

 

"Ştim de asemenea că mai mulţi afgani au fost victime ale acestui atentat odios", a conchis Kirby.

 

Potrivit Wall Street Journal şi postului de televiziune Fox, care citează responsabili americani sub protecţia anonimatului, patru soldaţi americani din trupele de puşcaşi marini au fost ucişi.

 

* UPDATE ORA 20:41 Atac lângă aeroportul din Kabul: Avion medical german, pregătit să ajute la evacuarea persoanelor rănite

 

Un avion medical german este pregătit să zboare la Kabul şi să ajute la evacuarea persoanelor care au fost rănite joi în atacul de lângă aeroport, a anunţat ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, după ce Germania şi-a încheiat operaţiunile de evacuare, informează Reuters.

 

 

Foto: (c) CLEMENS BILAN/EPA


"Am oferit un Medevac (avion pentru evacuare medicală) care să transporte persoanele rănite", a declarat Kramp-Karrenbauer în faţa jurnaliştilor la Berlin, adăugând că aparatul, un Airbus, este în drum dinspre Kabul spre capitala uzbecă Taşkent, unde va rămâne în standby şi pregătit să se întoarcă în capitala afgană.

 

* UPDATE ORA 20:36 Aurescu: Condamn cu fermitate atacurile teroriste din Kabul; Cei 9 cetăţeni români nu au fost afectaţi

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis joi un mesaj pe Twitter în care condamnă cu fermitate atacurile teroriste de la Kabul, menţionând că celula de criză instituţională se află în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri.

 

* UPDATE ORA 20:26 Talibanii ''condamnă ferm'' atentatele sângeroase de lângă aeroportul din Kabul

 

Talibanii "condamnă ferm" atentatele sângeroase care au avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a declarat purtătorul lor de cuvânt, subliniind că acestea au avut loc într-o zonă aflată în responsabilitatea armatei americane, informează AFP şi Reuters.


"Emiratul islamic condamnă ferm atentatele cu bombă care au vizat civili la aeroport", a afirmat într-un tweet Zabihullah Mujahid. "Explozia a avut loc într-o zonă unde forţele americane au responsabilitatea de a asigura securitatea".

 

Foto: (c) Maxar Technologies/Handout via REUTERS

 

* UPDATE ORA 20:16 Angela Merkel condamnă atentatul ''absolut josnic'' comis lângă aeroportul din Kabul

 

Cancelarul federal german Angela Merkel a denunţat joi atentatul "absolut josnic" care a avut loc lângă aeroportul din Kabul şi în care au fost ucise cel puţin 13 persoane şi rănite alte câteva zeci, informează AFP.

 


Foto: (c) CLEMENS BILAN POOL/EPA


"Evenimentele din această după-amiază arată că riscul este imens şi că este vorba de o situaţie foarte, foarte tensionată pentru a scoate oamenii din ţară" (din Afganistan), a adăugat cancelarul federal german în preambulul unui discurs asupra economiei susţinut la Berlin.
 

* UPDATE ORA 20:02  Afganistan: Bilanţul atacurilor din apropierea aeroportului de la Kabul a crescut la cel puţin 13 morţi şi 60 de răniţi

 

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare, relatează mass-media locale citate de agenţia EFE.

Unele posturi TV afgane au arătat de asemenea imagini cu numeroase cadavre la locul celor două atentate, primul în apropierea unei porţia a aeroportului, iar celălalt lângă hotelul Baron.

În timp ce ONG-ul italian Emergency a anunţat pe Twitter că aproximativ 60 de răniţi au ajuns la centrul său medical, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a vorbit la rândul său despre cel puţin 50 de răniţi.

 

 

* UPDATE ORA 19:54  Afganistan: ONU condamnă 'atacul terorist' comis lângă aeroportul din Kabul

 

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat joi ''atacul terorist care a ucis şi a rănit un număr de civili'' în apropierea capitalei afgane, Kabul, relatează Reuters.

 


Foto: (c) Loey FelipeUN Photo/Xinhua


''Acest incident evidenţiază volatilitatea situaţiei din teren în Afganistan, dar în acelaşi timp ne întăreşte hotărârea de a continua să furnizăm asistenţă urgentă în ţară în sprijinul poporului afgan'', a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

El a precizat că din informaţiile de până acum nu există victime în rândul personalului ONU în urma atacului de la aeroportul din Kabul.

 

* UPDATE ORA 19:16 NATO condamnă ''atacul terorist tragic'' din apropierea aeroportului din Kabul

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm 'atacul terorist tragic' comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, subliniind că operaţiunea de evacuare va continua, transmit Reuters şi AFP.

 

 

''Condamn ferm acest atac terorist îngrozitor. Prioritatea noastră rămâne evacuarea cât mai multor oameni posibil către un mediu sigur, cât mai rapid cu putinţă'', a reacţionat Stoltenberg pe Twitter.

 

* UPDATE ORA 18:36  Afganistan: Cel puţin cinci morţi şi zece răniţi în exploziile din apropierea aeroportului din Kabul

 

Un fotoreporter al agenţiei France Presse a informat joi că cel puţin cinci morţi şi zece răniţi au fost aduşi la un spital din Kabul după exploziile produse în aceeaşi zi în apropierea aeroportului din capitala afgană, unde au loc operaţiuni de evacuare.

La rândul său, organizaţia neguvernamentală Emergency a scris pe Twitter că cel puţin şase oameni au murit şi alţi 30 au fost răniţi într-un atac comis în apropierea aeroportului din Kabul.

 

 

* UPDATE ORA 18:06 Afganistan: Explozia de la aeroportul din Kabul s-a soldat cu victime şi ar fi cauzată de un atac sinucigaş cu bombă

 

Pentagonul a confirmat că explozia produsă joi în apropierea aeroportului din capitala afgană Kabul s-a soldat cu un număr de victime, necunoscut deocamdată, transmit Reuters şi AFP.

 

 

Un demnitar american a menţionat că un soldat american a suferit răni grave din cauza exploziei.

Pe de altă parte, un reprezentant al talibanilor a declarat că deflagraţia s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi a fost cauzată de un atacator sinucigaş cu bombă. El a adăugat că numeroşi talibani au fost răniţi.

 

* ORA 17:06  Explozie în apropierea aeroportului din Kabul

 

O explozie a avut loc joi în apropierea aeroportului internaţional din capitala afgană, Kabul, a anunţat secretarul pentru presă al Pentagonului, John Kirby, transmit Reuters, AFP şi DPA.

''Putem confirma că a avut loc o explozie în afara aeroportului de la Kabul'', a scris Kirby pe Twitter.

 

 

Un oficial american, citat de Reuters, a declarat că cel mult trei soldaţi americani au fost răniţi în deflagraţie.

 

La rândul său, Ministerul Apărării britanic a anunţat că lucrează pentru a afla detaliile referitoare la explozie şi eventualul impact asupra eforturilor de evacuare de la aeroportul din Kabul.

 

Foto: (c) ASVAKA NEWS/via REUTERS

''Prioritatea noastră rămâne siguranţa personalului nostru, a cetăţenilor britanici şi a cetăţenilor afgani. Suntem în contact cu aliaţii noştri SUA şi din NATO la nivel operaţional referitor la răspunsul imediat la acest incident'', a precizat ministerul citat.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării turc a informat că au fost semnalate două explozii în apropierea aeroportului din Kabul, fără a se înregistra victime în rândul militarilor turci.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, preşedintele american Joe Biden a fost informat despre acest incident. În momentul veştii despre explozie, Biden se afla într-o întâlnire cu responsabili din domeniul securităţii consacrată tocmai situaţiei din Afganistan.

În ultimele zile, SUA şi-au intensificat operaţiunea de evacuare a cetăţenilor săi şi a unor afgani de la Kabul, astfel încât ultimele trupe americane din Afganistan să poată fi retrase la termenul limită 31 august.

Un oficial american a declarat că deflagraţia din apropierea aeroportului Kabul pare să fi fost cauzată de un atacator sinucigaş cu bombă, menţionează Reuters. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.