

COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate
Aproximativ 50 de personalităţi din Grecia, între care vicepreşedintele Ligii greceşti pentru drepturile omului, academicieni şi jurnalişti, au sesizat vineri justiţia în legătură cu acordarea controversată de către guvern a 20 de milioane de euro către mass-media pentru finanţarea campaniei de măsuri împotriva coronavirusului, relatează AFP.
Reclamanţii solicită urmăriri penale pentru ''corupţie'', ''fraudă'' şi ''încălcarea îndatoririlor'' împotriva a doi miniştri şi membri ai guvernului de dreapta.
Aceştia sunt ministrul adjunct al economiei, Thodoros Skyllakakis şi Stelios Petsas, în prezent ministru adjunct al Internelor şi purtător de cuvânt al guvernului anul trecut, responsabil pentru mass-media.
Primăvara trecută, guvernul de dreapta a acordat pentru 1.232 surse mass-media - presa scrisă, audiovizuală şi site-uri de informaţii - o sumă de 20 de milioane de euro în cadrul unei campanii pentru măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus.
Mass-media care se află pe aşa-numita ''listă Petsas'' (numele fostului purtător de cuvânt al guvernului) au beneficiat de ''bani publici'' fără ca guvernul să fi urmat proceduri adecvate de ''transparenţă'', subliniază reclamanţii.
Aceştia subliniază că mass-media pro-guvernamentale au fost favorizate prin primirea unor sume ''disproporţionat'' mai mari în comparaţie cu mass-media din partea opoziţiei.
Cel mai evident exemplu remarcat de reclamanţi este cel al săptămânalului de investigaţie şi site de informaţii Documento.gr (stânga), care a fost privat de această finanţare.
Cazul ''Listei Petsas'' a stârnit multe reacţii din partea unor organizaţii internaţionale din mediul jurnalistic şi pentru protecţia drepturilor la informaţie.
Institutul Internaţional de Presă (IPI) a cerut în iulie Greciei să ''asigure transparenţa şi corectitudinea'' în domeniu.
O analiză a Consiliului Europei privind ''platforma pentru consolidarea protecţiei jurnalismului şi siguranţa jurnaliştilor'' a constatat că ''numeroase media pro-guvernamentale primeau sume de bani disproporţionate, ceea ce a alimentat acuzaţii potrivit cărora guvernul a denaturat peisajul mediatic, subminând libertatea presei şi pluralismul''.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Anda Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.