COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ucraina a angajat acţiuni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Rusiei pe care o acuză de comiterea unor 'operaţiuni de asasinate ţintite împotriva unor presupuşi opozanţi', a anunţat marţi CEDO într-un comunicat, citat de AFP.

Potrivit sesizării depuse vinerea trecută, aceste asasinate au fost comise 'în Rusia şi pe teritoriul altor state, între care alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situaţii de conflict armat', a precizat instanţa cu sediul la Strasbourg.

Această 'cerere într-o cauză interstatală', procedură prin care un stat îl dă în judecată pe altul la CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, dintre care patru sunt în curs de examinare la Curte, braţul judiciar al Consiliului Europei, ale cărei membre sunt Rusia şi Ucraina.

Guvernul ucrainean acuză de asemenea Rusia că 'nu a anchetat aceste operaţiuni de asasinare' şi de 'organizare deliberată a unor operaţiuni de disimulare având ca scop contracararea eforturilor de găsire a celor responsabili', continuă Curtea, fără să ofere alte detalii cu privire la respectivele asasinate.

Kievul face astfel referire la o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind 'dreptul la viaţă', adaugă CEDO.

Celelalte plângeri în cauze interstatale depuse de Kiev împotriva Moscovei şi aflate în curs de examinare vizează 'evenimente survenite în estul Ucrainei, inclusiv tragedia avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, doborât în iulie 2014', 'numeroase încălcări ale Convenţiei' în Crimeea, precum şi un 'incident naval produs în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, în 2018, şi care a condus la capturarea a trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor'.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.