Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP. 


UPDATE 14.02.2021 ORA 02.31 Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui Trump în procesul de impeachment

 

Şapte senatori republicani li s-au alăturat democraţilor şi au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui, relatează Reuters.

Unul dintre ei, Richard Burr, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat.

 

 

UPDATE 14.02.2021 ORA 01.00  Donald Trump a fost achitat. Ce urmează acum?

 

Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment iar la puţin peste trei săptâmâni de la venirea la putere a lui Joe Biden începe o altă pagină în politica americană. Dar care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice, se întreabă France Presse într-un amplu comentariu.

Chiar dacă suspansul era aproape inexistent, achitarea este evident o uşurare pentru Donald Trump. Pe termen scurt, acest vot îi oferă ocazia de a relua unul dintre argumentele sale favorite de campanie: să pozeze în martir, în victimă a unei nesfârşite "vânători de vrăjitoare".

 

UPDATE 14.02.2021 ORA 00.05 Trump este 'responsabil' pentru asaltul asupra Capitoliului, susţine liderul republicanilor din Senat

 

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell l-a acuzat sâmbătă pe Donald Trump că este "responsabil" de asaltul criminal asupra Capitoliului, la puţin timp după ce a votat pentru achitarea sa în cadrul procesului istoric de impeachment din Senat, relatează AFP şi Reuters.

"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a declarat influentul senator, care şi-a justificat votul afirmând că a votat pentru achitarea sa întrucât Senatul nu este competent să judece un fost preşedinte.

 

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 23.36  Liderul majorităţii democrate Chuck Schumer îi critică pe republicanii din Senat pentru achitarea lui Trump

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a criticat sâmbătă pe colegii săi republicani pentru că nu l-au condamnat pe fostul preşedinte Donald Trump în al doilea proces de impeachment contra sa, relatează dpa.

"Marea majoritate a republicanilor din Senat, inclusiv liderul republican, au votat pentru achitarea fostului preşedinte Trump, semnându-şi numele în coloanele istoriei alături de numele său pentru totdeauna", a spus Schumer.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 23.21 Trump: Acest proces, o altă fază ''a celei mai mari vânători de vrăjitoare'' din istoria SUA

 

 

Foto: (c) Leah Millis/REUTERS


Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a "celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre", relatează Reuters.

Trump a dat publicităţii un comunicat după ce Senatul l-a achitat în al doilea proces de impeachment contra sa din ultimele 12 luni, întrucât colegii săi republicani au votat împotriva condamnării sale pentru "instigare la insurecţie" înaintea evenimentelor de la 6 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.

Fostul preşedinte al SUA a promis că continue să apere "măreţia Americii", potrivit AFP.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 22.52  VIDEO Senatorii americani l-au achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment

 

 

Foto: (c)  U.S. Senate TV/Handout via Reuters


Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

 

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 22.40  SUA:Cele două părţi şi-au încheiat pledoariile finale în al doilea proces de impeachment contra lui Trump

Congresmenii americani democraţi şi-au încheiat pledoariile finale sâmbătă, în a cincea zi a celui de al doilea proces de impeachment contra fostului preşedinte Donald Trump, fiind urmaţi de avocaţii miliardarului republican, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 20.28  SUA: Acord în Senat pentru continuarea procesului de impeachment contra lui Trump fără convocarea martorilor

 

Democraţii şi apărarea fostului preşedinte american Donald Trump au ajuns, sâmbătă, la un acord care permite evitarea convocării martorilor şi avansarea procesului de impeachment deschis în Senatul american împotriva fostului lider de la Casa Albă, informează AFP.

Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului de impeachment lansat contra lui Trump pentru ''incitare la insurecţie''.

Procurorii democraţi anunţaseră anterior că vor să o audieze pe o aleasă republicană, Jaime Herrera Beutler, ceea ce ar fi întârziat procedura.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 18.04  VIDEO Senatul SUA a votat pentru convocarea martorilor în procesul de impeachment contra lui Trump

 

Senatul SUA a votat sâmbătă în favoarea convocării martorilor în al doilea proces de impeachment lansat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, transmit Reuters şi dpa.

 


Acest proces de impeachment a intrat sâmbătă în a cincea zi.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de ''incitare la insurecţie'', susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.

Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.

 

UPDATE 11.02.2021 ORA 03.21 SUA: Trump, ''incitator-şef'' al asaltului asupra Capitoliului, acuză democraţii

 

O violenţă nemaiîntâlnită eliberată de "incitatorul-şef": procurorii democraţi din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul preşedinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, comentează AFP.

Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în faţa Senatului, pentru "incitare la insurecţie", nu a apărut "din neant": "furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump", a afirmat Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.

 

UPDATE 10.02.2021 ORA 00.42 VIDEO SUA: Senatul a votat pentru continuarea procesului de impeachment a lui Donald Trump

 

Senatorii americani au votat marţi cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte Donald Trump, transmite miercuri dpa.

 


Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.

 

 

Foto: (c) U.S. Senate TV/Handout via Reuters


Democraţii vor avea nevoie de votul a cel puţin 17 republicani care să li se alăture pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Donald Trump.

 

UPDATE  10.02.2021 ORA 00.32  VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Apărarea denunţă o instrumentalizare politică

 

Procesul lui Donald Trump în faţa Senatului este 'o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare' şi va 'diviza' Statele Unite, a pledat marţi avocatul fostului preşedinte republican, David Schoen, transmite AFP.

'Acest proces va deschide noi răni adânci în naţiune, deoarece mulţi americani îl văd drept ceea ce este în realitate: o încercare a unui grup de politicieni de a-l elimina pe Donald Trump din politică şi de a priva de voturilor lor 74 de milioane de alegători', a adăugat el.

'Aceste elite şi-au bătut joc de ei timp de patru ani', 'nu le-a plăcut rezultatul alegerilor din 2016', a asigurat Schoen, recurgând la un argument folosit des de fostul preşedinte.

 

 

 

UPDATE 9.02.2021  ORA 23.16  VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Argumente ale democraţilor

 

În cel de-al doilea proces de destituire a fostului preşedinte american Donald Trump, în curs de desfăşurare marţi, la Washington, aleşii democraţi au susţinut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi, transmite dpa.

'Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare', a argumentat David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia.

 

 

UPDATE 9.02.2021 ORA 20.34 Acuzarea lui Donald Trump se bazează pe 'fapte concrete şi solide' (procuror democrat)

 

Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump se bazează pe "fapte concrete şi solide", a declarat marţi alesul şi procurorul democrat Jamie Raskin, care a difuzat încă de la începutul procesului din Senat un montaj video, relatează AFP.

 

 

Alesul democrat, un fost profesor de drept, a promis să evite "lecţiile lungi" plictisitoare şi a proiectat un film de mai multe minute, în care a inclus extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump din faţa susţinătorilor săi, adunaţi pe 6 ianuarie la Washington, şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.

Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat faptele reţinute împotriva lui Trump drept "cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA".

 

Foto: (c)  AL DRAGO / EPA


 

 9.02.2021 ORA 20.34 A început în Senatul SUA al doilea proces de impeachment al lui Trump

 

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie, provocând haos şi evacuarea congresmenilor.

 

Foto: (c) Al Drago / REUTERSSituaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte american este vizat de o procedură de destituire după ce a părăsit Casa Albă. Pe 13 ianuarie, magnatul imobiliarelor a devenit primul preşedinte vizat de două ori de o pune sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, de această dată pentru "incitare la insurecţie".

 

Foto: (c) U.S. Senate TV / Handout via Reuters
"Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment", a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.

Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată. AGERPRES

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

În Senatul SUA începe cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.