COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a exprimat vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "profunda sa preocupare" în ce priveşte restricţiile impuse livrărilor de vaccinuri împotriva coronavirusului, susceptibile să compromită acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind Irlanda de Nord, relatează AFP.

În cursul unei discuţii telefonice cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson şi-a exprimat "profunda îngrijorare legată de repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile luate de UE privind exportul de vaccinuri", a indicat purtătorul său de cuvânt.

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, UE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzice exporturile "nelegitime".

Un text adoptat vineri de europeni prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitul, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia "provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu".

Acest text a provocat furia atât a autorităţilor din Irlanda de Nord, unde premierul Arlene Foster s-a referit la "un act ostil incredibil", cât şi a guvernului Republicii Irlanda, membră a UE.

Premierul irlandez Micheal Martin a "discutat cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen pentru a-i face cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect", potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

"Regatul Unit dispune de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic cu furnizorii de vaccinuri şi nu se aşteaptă ca UE, în calitate de prieten şi aliat, să facă ceva pentru a perturba aplicarea acestor contracte', a spus un purtător de cuvânt al Boris Johnson.

Regatul Unit importă vaccinul anti-COVID-19 al companiilor Pfizer şi BioNTech de la o fabrică din Belgia.

Pe de altă parte, UE reclamă companiei AstraZeneca să recurgă la producţia fabricilor situate în Regatul Unit pentru a furniza dozele promise celor 27.

Acest fapt ar putea afecta programul de vaccinare al autorităţilor britanice care au autorizat de mai multe săptămâni acest vaccin, aprobat vineri de autoritatea europeană de reglementare. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Londra şi-a exprimat preocuparea în legătură cu restricţiile impuse de UE livrărilor de vaccinuri în Irlanda de Nord

 

Controlul exportului de vaccinuri: UE renunţă să includă Irlanda de Nord

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.