COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alţi peste 1.400 de refugiaţi musulmani rohingya au fost îmbarcaţi pentru a fi trimişi sâmbătă spre o insulă izolată din Golful Bengal, a anunţat un oficial al marinei din Bangladesh, în ciuda opoziţiei grupurilor pentru apărarea drepturilor îngrijorate de vulnerabilitatea locului la furtuni şi inundaţii, relatează Reuters.

Ei ridică la cel puţin 6.700 numărul refugiaţilor rohingya din Myanmar vecin transferaţi de Bangladesh pe insula Bhasan Char de la începutul lunii decembrie, din taberele de la frontieră unde un milion trăiesc în colibe.

 

Foto: (c)  MONIRUL ALAM / EPA


 

"Suntem gata să primim noii sosiţi", a declarat Commodore Abdullah Al Mamun Chowdhury, ofiţerul responsabil cu insula, pentru Reuters prin telefon.

Cinci nave au plecat cu rohingya şi bunurile lor după ce ei au fost transferaţi din taberele din oraşul port din apropiere Chittagong, a spus el.

Bangladesh a transferat 1.776 rohingya pe insulă, care a apărut în mare cu doar două decenii în urmă şi este la o distanţă de câteva ore de portul sudic.

Rohingya, un grup minoritar care a fugit de violenţe din Myanmar (fostă Birmania n.r.), ţară majoritar budistă, nu au voie să se îndepărteze de insulă fără permisiunea guvernului.

Bangladesh afirmă că relocarea este voluntară, dar unele dintre primele grupuri de refugiaţi, mutate în decembrie, au vorbit despre constrângeri. Guvernul spune de asemenea că supraaglomerarea în taberele din oraşul Cox's Bazar alimentează criminalitatea.

 

Foto: (c)  MONIRUL ALAM / EPA


 

El a respins îngrijorările privind inundaţiile asupra insulei, citând construirea unei porţiuni de terasament de 12 km, cu o înălţime de 2 metri, în plus faţă de locuinţe pentru 100.000 de persoane, spitale şi centre de cicloni.

Bangladesh şi-a atras critici pentru reticenţa de a consulta agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi şi alte organisme de ajutorare în legătură cu transferurile. Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi spune că agenţiei nu i s-a permis să evalueze siguranţa şi sustenabilitatea pe insulă. AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.