

COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate
Justiţia britanică a respins luni cererea de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în legătură cu acuzaţii de spionaj pentru care riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare, relatează Reuters şi AFP.
Judecătoarea Vanessa Baraitser de la Tribunalul penal central din Londra (Old Bailey) a respins argumentele apărării în sensul că întregul proces împotriva lui Assange este motivat politic, dar a afirmat că acesta nu poate fi extrădat pentru că există un risc real că se va sinucide.
"Confruntat cu condiţii de izolare aproape totală, am conchis că procedurile prezentate de autorităţile SUA nu îl vor împiedica pe dl Assange să găsească o modalitate de a se sinucide", a spus magistrata.
În septembrie, Michael Kopelman, un psihiatru care l-a vizitat pe Assange în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat tribunalului că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale.
Condiţiile sale de detenţie au fost denunţate şi de raportorul ONU asupra torturii Niels Melzer, care a explicat în decembrie într-o scrisoare adresată preşedintelui american Donald Trump în care a cerut graţierea lui Assange că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat serios "până în punctul în care viaţa îi este acum în pericol".
"L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol", a explicat expertul.
Washingtonul l-a acuzat pe Assange de încălcarea Legii spionajului prin faptul că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007. Documentele secrete au fost difuzate pe Wikileaks, deşi Assange a colaborat şi cu jurnalişti de la instituţii media proeminente.
Susţinătorii lui Julian Assange şi organizaţii pentru apărarea libertăţii presei îl consideră pe acesta un jurnalist de investigaţii care a adus în atenţia opiniei publice crimele de război. Organizaţia ''Reporteri Fără Frontiere'' a declarat că se ''opune ferm'' extrădării lui Assange întrucât s-ar crea ''un precedent periculos pentru toţi jurnaliştii care publică informaţii clasificate care sunt de interes public". AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.