

Două vase de război americane au navigat joi prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina americană, a doua misiune de acest tip în luna decembrie, la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă, informează joi Reuters.
China, care pretinde conducerea democratică a Taiwanului ca teritoriu propriu, este nemulţumită de intensificarea sprijinului pe care SUA îl acordă insulei, inclusiv prin vânzarea de arme, precum şi prin trecerea navelor de război americane prin Strâmtoarea Taiwan, ceea ce contribuie la înrăutăţirea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.
Marina SUA a declarat că distrugătoarele de rachete ghidate USS John S. McCain şi USS Curtis Wilbur au "efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwanului pe 31 decembrie în conformitate cu dreptul internaţional".
Tranzitul "navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o (regiune) indo-pacifică liberă şi deschisă. Armata americană va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde dreptul internaţional permite".
Aceasta este al 13-a tranzit prin strâmtoare de către nave ale marinei americane în 2020.
Ministerul chinez al apărării nu a reacţionat imediat.
Armata Chinei a declarat că a urmărit ultima navă de război americană care a trecut prin Strâmtoarea Taiwan pe 19 decembrie şi a denunţat misiunea acesteia. A doua zi, armata şi forţa aeriană din Taiwan desfăşurate ca grup chinez de portavioane în frunte cu cel mai nou portavion, Shandong, au navigat prin Strâmtoarea Taiwan. Autorităţile chineze au anunţat că grupul se deplasa pentru a efectua exerciţii de rutină în disputata regiune a Mării Chinei de Sud. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: U.S. Navy
Citeşte şi:
* China denunţă drept o provocare trecerea celor două nave de război americane prin Strâmtoarea Taiwan
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.