COD GALBEN: 17-09-2021 ora 20 Intre 20:40 si 21:45 se va semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse care vor depăși local 20...25 l/mp in Județul Alba, Județul Mureş, Județul Sibiu; COD GALBEN: 17-09-2021 ora 20 Intre 20:20 si 21:30 se va semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse care vor depăși local 20...25 l/mp in Județul Braşov, Județul Braşov, Județul Mureş, Județul Sibiu, Județul Sibiu;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi să participe, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi s-au închis la ora 21:00.

 


Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRESAl doilea tur a fost organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

 

Pentru alegerile prezidenţiale, la Chişinău au fost înfiinţate 305 secţii de votare. Prezenţa la vot în Capitala Republicii Moldova a fost de 53,35%, peste media naţională care a fost de 52,78%.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES


UPDATE 16.11 2020 ORA 16.37 #alegeriRMoldova OSCE a aprobat, în termeni generali, maniera de desfăşurare a celui de-al doilea tur

 

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a aprobat luni, în termeni generali, modul de desfăşurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, câştigat de candidata pro-europeană Maia Sandu, în dauna preşedintelui la final de mandat Igor Dodon, relatează DPA.

 

UPDATE 16.11 2020 ORA 15.41 #alegeriRMoldova Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a felicitat-o pe Maia Sandu

 

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru succesul în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, apreciind că poporul acestei ţări a trimis un semnal puternic privind viitorul său.

 

''Felicitări@sandumaiamd! Poporul Moldovei a trimis un semnal puternic pentru o relaţie mai strânsă cu UE şi un viitor mai bun pentru toţi. Combaterea corupţiei şi apărarea statului de drept sunt calea corectă pentru a realiza acest lucru. @Europarl vă este alături!'', a scris Sassoli pe Twitter.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 13.40 Dan Dungaciu: Dacă nu vor fi alegeri anticipate în Republica Moldova, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu

 

Fără alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, nu va exista un "proiect politic Maia Sandu", afirmă analistul de politică externă Dan Dungaciu.

"Dacă nu vom avea anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu. Vom avea un politician Maia Sandu, dar nu un proiect politic Maia Sandu", a declarat pentru AGERPRES Dan Dungaciu.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 13.30 #alegeriRMoldova Charles Michel o felicită pe Maia Sandu: UE este pregătită să intensifice parteneriatul strâns cu Republica Moldova

 

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru succesul în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, spunând că Uniunea Europeană "este pregătită să intensifice parteneriatul strâns" cu Chişinăul.

"Felicitări, Maia Sandu, pentru victoria în alegeri. Poporul Republicii Moldova a ales clar un drum care prioritizează justiţia, lupta reală împotriva corupţiei şi o societate mai dreaptă", a scris preşedintele belgian al Consiliului European pe contul său de Twitter.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 13.09 #alegeriRMoldova Ursula von der Leyen o felicită pe Maia Sandu: ''UE este pregătită să sprijine Moldova''

 

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru succesul din al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, spunând că victoria este "un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept".

"Victoria dumneavoastră este un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept - calea spre un viitor prosper", a scris Ursula von der Leyen în engleză pe contul său de Twitter, începându-şi mesajul prin a-i transmite Maiei Sandu "felicitări" în limba română.

"UE este pregătită să sprijine Moldova", şi-a încheiat preşedinta germană a Comisiei Europene mesajul de felicitare.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 13.08 #alegeriRMoldova Maia Sandu anunţă consultări cu partidele parlamentare imediat după învestirea în funcţie

 

Preşedintele ales al Republicii Moldova, pro-europeana Maia Sandu, a declarat luni că, imediat după validarea alegerilor de duminică, va demara consultări cu toate partidele parlamentare "pentru a găsi soluţii la problemele urgente ale cetăţenilor".

 

Sandu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că moldovenii "vor o guvernare responsabilă şi competentă care acţionează în interesul oamenilor" şi "un stat cu instituţii puternice".

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 13.00 #alegeriRMoldova Maia Sandu: Mandatul de preşedinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu, ci o mare responsabilitate

 

 

Şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat luni că victoria în alegerile prezidenţiale de duminică nu reprezintă "un premiu sau un privilegiu", ci "o mare responsabilitate".

Ea a afirmat, într-o conferinţă de presă, că "solidaritatea şi unitatea moldovenilor au uimit o lume întreagă", subliniind că victoria şi puterea sunt ale cetăţenilor. Totodată, preşedintele ales a promis alegătorilor că va preţui şi consolida unitatea manifestată de aceştia în alegerile de duminică.

"Încrederea acordată mă onorează şi mă motivează să continuăm pe calea reformării clasei politice. Mandatul de preşedinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu. Este o mare responsabilitate. Înţeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituţiile statului, dar puterea adevărată e cea oferită de popor. Votul oamenilor dă puterea adevărată necesară pentru a schimba lucrurile şi sunt multe lucruri pentru a fi schimbate", a precizat Maia Sandu.

 

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 12.55  #alegeriRMoldova Putin a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victorie (Kremlin)

 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis o telegramă de felicitare Maiei Sandu cu ocazia victoriei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, exprimându-şi speranţa că activitatea acesteia în fruntea statului 'va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor' dintre cele două ţări, a comunicat luni serviciul de presă al Kremlinului, informează RIA Novosti şi AFP.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 12.09 Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu (Kremlin)

 

 

Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a indicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 11.59 #alegeriRMoldova Igor Dodon: Noi trebuie să evităm o criză politică gravă

 

 

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a fost înfrânt duminică de candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, a făcut luni un apel către politicienii de la Chişinău să nu arunce ţara într-o criză politică.

El a declarat într-o conferinţă de presă că ştie că "sunt doritori acum să arunce ţara într-o nouă criză politică sau destabilizare".

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 11.46  #alegeriRMoldova Igor Dodon ia în calcul contestarea rezultatelor scrutinului, dar o felicită ''preventiv'' şi ''preliminar'' pe Maia Sandu

 

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a pierdut alegerile pentru al doilea mandat, a declarat luni că ia în calcul posibilitatea contestării rezultatelor scrutinului desfăşurat duminică.

El a afirmat, luni, că are informaţii potrivit cărora în alegerile de duminică au existat "încălcări fără precedent" a legilor electorale, referindu-se în special la votul din diasporă.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 11.12 #alegeriRMoldova Maia Sandu, votată de peste 90% dintre cetăţenii moldoveni aflaţi în diasporă

 

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obţinut, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, peste 90% din voturile exprimate de cetăţenii moldoveni din diasporă.

Potrivit datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Maia Sandu a întrunit 92,94% din totalul voturilor exprimate în cele 139 de secţii de votare constituite în străinătate.

Candidatul PAS a fost susţinut de 243.605 din totalul celor 262.103 care au votat în afara teritoriului Republicii Moldova, în timp ce actualul preşedinte al statului, Igor Dodon a avut susţinerea a doar 18.498 cetăţeni moldoveni din diasporă, ceea ce înseamnă 7,06%.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 10.44  #alegeriRMoldova În Transnistria, Dodon a obţinut un scor de peste 85%

 

 

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a candidat ca independent pentru un nou mandat, a obţinut voturile a peste 85% dintre alegătorii din Transnistria.

Datele comunicate de Comisia Electorală Centrală arată că în cele 42 de secţii de votare deschise pentru cetăţeni moldoveni din Transnistria au votat 31.071 alegători. Dintre aceştia, 26.658, adică 85,8%, au votat cu Igor Dodon.

Maia Sandu a fost votată de doar 4.413 cetăţeni cu drept de vot din stânga Nistrului, ceea ce reprezintă 14,2%.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 10.39  #alegeriRMoldova CEC a centralizat toate procesele verbale: Maia Sandu a câştigat alegerile cu 57,75% din voturi

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, obţinând 57,75% din voturi, faţă de 42,25% obţinute de actualul şef al statului, socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a finalizat, luni dimineaţă, centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secţii de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar datele cumulate indică un succes al Maiei Sandu cu 57,75% din totalul voturilor valabil exprimate.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.

Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).

Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmând a fi validate după transmiterea către autoritatea electorală a buletinelor de vot şi a proceselor-verbale în original. 

 

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 09.51 Ciolacu: Victoria Maiei Sandu - o confirmare a dorinţei majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova de apropiere strategică de Europa şi de România

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că victoria Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova reprezintă o confirmare a dorinţei majorităţii cetăţenilor acestei ţări de apropiere strategică de Europa şi de România.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 09.58 Dan Barna: Republica Moldova a ales să privească spre Uniunea Europeană

 

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, consideră că Maia Sandu a obţinut "o victorie uriaşă" la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


 

UPDATE 16.11.2020 ORA 09.51 UPDATE #alegeriRMoldova La Chişinău, Maia Sandu a avut cu aproape 20 de puncte procentuale mai mult decât Igor Dodon

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, l-a învins pe contracandidatul său, socialistul Igor Dodon, la o diferenţă de aproape 20 de puncte procentuale în municipiul Chişinău, potrivit datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală.

În al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în municipiul Chişinău au fost înregistrate 346.409 valabil exprimate, iar dintre acestea 206.820, adică 59,7%, au fost în favoarea Maiei Sandu.

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, a fost votat de doar 139.589 dintre cetăţenii cu drept de vot ai Capitalei, ceea ce reprezintă 40,3%.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 09.50 Tomac: PMP va propune în viitorul Cabinet crearea unui minister pentru relaţia cu Republica Moldova

 

PMP va propune în viitorul Cabinet crearea unui minister pentru relaţia cu Republica Moldova, în contextul în care Maia Sandu este primul şef de stat al acestei ţări care este şi cetăţean al României, declară preşedintele partidului, Eugen Tomac.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


 

UPDATE 16.11.2020 ORA 09.47  #alegeriRMoldova Numărul cetăţenilor moldoveni care au votat în străinătate este unul record

 

Numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

Potrivit sursei citate, în cele 139 de secţii de votare deschise în străinătate şi-au exprimat dreptul de vot 262.739 cetăţeni din Republica Moldova.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 09.06  Clotilde Armand: În aceste momente, Maia Sandu a scris istorie la Chişinău

 

Maia Sandu a scris în aceste momente istorie la Chişinău, a declarat luni primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, după anunţarea rezultatelor parţiale ale alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

"În urmă cu patru ani m-am întâlnit prima dată cu Maia Sandu. Stăteam pe o bancă într-un parc din Chişinău şi discutam amândouă cum putem schimba în bine România şi R. Moldova. Eu reprezentam USR, iar Maia abia a înfiinţat PAS. Apoi, au urmat ani grei de luptă politică, campanii mizerabile prin presa oligarhilor, ameninţări, hărţuiri etc. Dar Maia n-a renunţat. A luptat şi mai tare. Iar în aceste momente a scris istorie la Chişinău. Bravo, Maia!", a scris Clotilde Armand pe Facebook.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 08.31 Preşedintele Iohannis o felicită pe Maia Sandu: România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile de apropiere de UE

 

Preşedintele Klaus Iohannis o felicită pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

"Cetăţenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european şi democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare şi apropiere de UE", a scris Iohannis, luni, pe Twitter.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 08.28  #alegeriRMoldova/ Orban o felicită pe Maia Sandu: Va fi preşedintele aşteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare

 

Premierul Ludovic Orban o felicită pe Maia Sandu pentru victoria obţinută la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, exprimându-şi convingerea că aceasta va fi preşedintele aşteptat de ''oamenii buni care au votat pentru schimbare''.

''O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidenţiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat că alegerile pot fi câştigate şi cu o campanie onestă şi decentă. Am convingerea că va fi preşedintele aşteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un preşedinte competent şi responsabil care va moderniza ţara şi o va aduce mai aproape de România şi de Uniunea Europeană'', a scris Orban luni pe Facebook.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 08.15 #alegeriRMoldova Maia Sandu câştigă detaşat alegerile prezidenţiale; are un avans de 15% după numărarea a 99,86% din voturi

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de peste 15% după numărarea a 99,86% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 8:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.140 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a obţinut 938.390 din totalul celor 1.628.370 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,63%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, având însă susţinerea Partidului8 Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.980 de alegători, ceea ce înseamnă 42,37%.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 06.14 Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a fost votată de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.

 

UPDATE 16.11.2020 ORA 01.08 #alegeriRMoldova Maia Sandu - 55,2%, Igor Dodon - 44,8% după numărarea a 98,04% din voturi

 

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cu 55,20% din voturi, potrivit datelor oficiale preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a 98,04% din voturi.

 

Datele centralizate de CEC din 2.101 secţii de votare (din totalul de 2.143) arată că Maia Sandu a fost votată de 844.546 de alegători, din totalul de 1.529.861 care şi-au exercitat dreptul de vot în turul al doilea de scrutin desfăşurat duminică.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 23.55 #alegeriRMoldova UPDATE Maia Sandu - 52,16%, Igor Dodon - 47,84% după numărarea a 95,38% din voturi

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obţinut duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova 52,16% din sufragii, potrivit datelor oficiale preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a 95,38% din voturi.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 23.28 #alegeriRMoldova Andrei Năstase: O felicităm pe doamna Maia Sandu pentru victoria reuşită astăzi

 

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA), Andrei Năstase, i-a transmis, duminică seară, un mesaj de felicitare Maiei Sandu pentru succesul îl al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

 

El şi-a exprimat admiraţia pentru mobilizarea electoratului la alegerile de duminică şi a arătat că aceasta "este dovada supremă a dorinţei sincere a oamenilor pentru schimbarea în bine a Moldovei". 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 22.40 #alegeriRMoldova Maia Sandu-51,71%, Igor Dodon-48,29% după numărarea a 81,8% din voturi

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obţinut duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova 51,71% din sufragii, potrivit datelor oficiale preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a 81,8% din voturi.

 

 

CEC a centralizat datele din 1.743 de secţii de votare, din totalul de 2.143. Rezultatele arată că Maia Sandu are 51,71% din sufragii în favoarea sa, adică 554.444 de voturi din totalul celor 1.072.303 valabil exprimate.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 22.27 #alegeriRMoldova Dodon: Noi suntem gata de orice scenariu, şi să învingem, şi să nu învingem

 

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, care potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, ar fi pierdut alegerile pentru un al doilea mandat, a declarat, duminică seară, la scurt timp după închiderea urnelor, că, indiferent de rezultatul final al alegerilor, obiectivul său este de a intra în dialog cu toate partidele parlamentare, pentru a putea aproba bugetul pe anul viitor.

 

 

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, în calitate de lider al "celui mai mare partid politic din Republica Moldova" şi ca "politician responsabil" se va concentra "asupra aşteptărilor oamenilor". 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 21.49 #alegeriRMoldova Maia Sandu, mesaj de mulţimire pentru alegători: "Este o mobilizare fără precedent şi este un record istoric"

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, a transmis, duminică seară, la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, un mesaj de mulţumire faţă de electorat.

 

Aceasta a declarat că mobilizarea alegătorilor din diasporă este fără precedent şi că au arătat că "le pasă de ţara lor". 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 21.29 #alegeriRMoldova UPDATE Maia Sandu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale (exit-poll-uri)

 

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar fi câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor exit-poll-ului realizat de compania "Intellect Group" în colaborare cu asociaţia SPERO şi ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, informează Unimedia.

 

 

Astfel, potrivit datelor sondajului "Intellect Group", Maia Sandu ar acumula 54,8 % din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Igor Dodon - circa 45,2%. 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 21.15 Peste 18.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat la prezidenţiale, pe teritoriul României

 

Peste 18.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină, pe teritoriul României, duminică, a declarat, pentru AGERPRES, Emil Jacotă, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 21.10 #alegeriRMoldova Secţiile de vot s-au închis în Republica Moldova

 

Secţiile de vot din Republica Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au închis duminică la ora 21:00, cu excepţia celor în care nu au fost încă epuizate cozile formate de alegători. De asemenea, continuă procesul de vot în unele secţii de votare din afara ţării, informează Unimedia. 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 20.25 #alegeriRMoldova Au fost epuizate buletinele de vot şi la secţiile de votare din Londra şi Montreuil

 

Buletinele de vot au fost epuizate la încă două secţii de votare din străinătate înainte de închiderea oficială a acestora, a anunţat Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova duminică seară.

 

Oficialii CEC susţin că s-au închis, ca urmare a epuizării numărului de buletine, secţiile de votare de la Londra (Marea Britanie) şi Montreuil (Franţa). 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 20.06 #alegeriRMoldova Comisia Electorală confirmă epuizarea buletinelor de vot de la secţia de votare din Frankfurt

 

Autorităţile din Republica Moldova au anunţat, duminică, epuizarea, înainte de ora oficială de închidere a urnelor, a buletinelor de vot repartizate la secţia de votare deschisă pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în localitatea germană Frankfurt.

 

 

Până la ora 20:00, la secţiile de votare din străinătate au votat peste 240.000 de alegători, cu aproape 90.000 mai mult decât în primul tur. 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 19.00 #alegeriRMoldova Alertă cu bombă la o secţie de votare deschisă în Germania

 

Secţia de votare pe care autorităţile din Republica Moldova au deschis-o în oraşul german Frankfurt pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică a fost închisă timp de aproximativ o oră, din cauza unei alerte cu bombă, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

 

 

Potrivit sursei citate, în urma anchetei autorităţilor germane, alerta a fost falsă, iar procesul de votare a fost reluat.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 18.53 #alegeriRMoldova Prezenţă de aproape 45%, la ora 18:00, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

 

Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era duminică la ora 18:00 de aproximativ 45%, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 14.35 #alegeriRMoldova Prezenţă la vot cu 15% mai mare faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale, la ora 15.00

 

Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era, la ora 15:00, cu 15% mai mare decât în primul tur, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

 Potrivit acestuia, până la 15:00, au participat la alegeri peste 1,1 milioane de alegători, ceea ce a făcut ca procentul de participare la vot să depăşească 37%.

În secţiile de votare din Republica Moldova au votat peste 960.000 de alegători, în timp ce la secţiile de votare din străinătate au votat peste 148.000 de cetăţeni moldoveni.

 Oficialul CEC a atras atenţia că există riscul ca la mai multe secţii de votare din străinătate să se termine buletinele de vot, ca urmare a supraaglomerării acestora. Fiecare secţie de votare a avut alocate 5.000 de buletine de vot, iar acestea nu pot fi suplimentate. Oficialii CEC recomandă alegătorilor din străinătate să se orienteze spre alte secţii de votare la care numărul de votanţi a fost mai mic decât cel al buletinelor de vot.

  

UPDATE 15.11.2020 ORA 14.35 #alegeriRMoldova Comisia Electorală condamnă violenţele care au loc în localitatea Varniţa

 

Comisia Electorală Centrală (CEC) a condamnat acţiunile violente care au loc în localitatea Varniţa din raionul Anenii Noi, acolo unde locuitorii din zonă încearcă să blocheze accesul alegătorilor din Transnistria la secţiile de votare amenajate pe raza localităţii, iar forţele speciale ale Poliţiei au fost nevoite să intervină.

CEC a precizat, printr-un comunicat de presă, că în "acţiunile violente" "sunt implicate persoane din rândul localnicilor şi al forţei veteranilor, care încearcă să pericliteze desfăşurarea procesului electoral".

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 12.44 #alegeriRMoldova/Numărul cetăţenilor care votează în diaspora, de trei ori mai mare decât la primul tur al prezidenţialelor

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au votat, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 12.03 #alegeriRMoldova/Preşedinta Parlamentului a votat pentru un conducător ''statalist''; primarul Chişinăului - pentru stabilitate;primarul din Bălţi a votat "împotriva corupţiei"

 

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSDR), Zinaida Greceanîi, care este şi preşedintele Parlamentului, a declarat că a votat, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru un "conducător care trebuie să fie un statalist" şi care "nu vrea să o închine altui stat".

"Este o zi foarte importantă pentru Republica Moldova pentru că astăzi poporul ţării îşi alege conducătorul, un conducător care trebuie să fie un statalist, care ştie să apere Republica Moldova, să se mândrească cu propria ţară şi niciodată în viaţă să nu vrea să o închine altui stat. Pentru asta am votat, pentru stabilitate şi pace în Republica Moldova, pentru ţara noastră micuţă, dar foarte, foarte importantă pentru poporul nostru moldovenesc, indiferent de naţionalitatea care locuieşte aici", a afirmat Greceanîi.
 

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 11.28 #alegeriRMoldova Dodon: Am votat pentru independenţa şi statalitatea Republicii Moldova; eu cred în viitorul acestei ţări

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES FOTO


Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat, a recurs, duminică, la un discurs naţionalist pentru a-i convinge pe alegători să iasă la vot în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. El a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru "independenţa şi statalitatea Republicii Moldova", arătând că el crede în "viitorul Republicii Moldova" şi în "valorile tradiţionale".

 


Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES FOTO"Eu astăzi am votat pentru independenţa şi statalitatea Republicii Moldova. Eu cred în viitorul acestei ţări, eu cred în viitorul Republicii Moldova. Eu am votat pentru pace, pentru liniştea inter-etnică. Eu am votat pentru schimbări spre bine. Avem nevoie de schimbări calitative, nu şocuri, nu crize, dar schimbări spre bine şi ele vor fi asigurate. Am votat pentru echitatea socială, pentru dezvoltarea economică, lucru pentru care noi, cu echipa, suntem bine pregătiţi. Am votat pentru echilibru în relaţiile externe. Eu nu vreau ca Republica Moldova să devină un pion în joaca geo-politică internaţională. Am votat pentru prietenie şi cu Uniunea Europeană şi cu Federaţia Rusă, şi cu România, şi cu Ucraina, pentru o politică externă echilibrată. Am votat pentru memoria celor care au stat la baza acestei ţări, noi suntem urmaşii lor, pentru valorile noastre tradiţionale, pentru valorile creştine", a afirmat Dodon.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 11.00 #alegeriRMoldova Prezenţă de peste 10%, la ora 10.00, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

 

Peste 10% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 10.00, la urne în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Reprezentanţii CEC au transmis că, până la ora 10.00, s-au prezentat la vot, atât în secţiile de votare din Republica Moldova, cât şi în secţiile de votare deschise în străinătate, 348.436 alegători, cea ce înseamnă 10,60% din totalul celor 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova.

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 09.50 #alegeriRMoldova Maia Sandu: Astăzi noi decidem cum va păşi Republica Moldova în următorul deceniu

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că de votul pe care îl vor da alegătorii în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale depinde cum va intra Moldova în următorul deceniu.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES Maia Sandu a făcut apel la unitate, subliniind că "atunci când oamenii se unesc, lucrurile se schimbă". În acelaşi timp, ea le-a cerut cetăţenilor moldoveni să se mobilizeze şi să iasă la vot.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES 


UPDATE 15.11.2020 ORA 08.05 #alegeriRMoldova Premierul de la Chişinău: Este un scrutin care va arăta lumii ce înseamnă statul Republica Moldova

 

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, este convins că alegerile prezidenţiale de duminică vor arăta lumii "dacă moldovenii sunt în stare să organizeze alegeri democratice".

Şeful executivului de la Chişinău a declarat, la ieşirea de la vot, că speră că după acest scrutin "înţelepciunea va triumfa" şi "omenia va reveni acolo unde îi este locul", iar de luni "toţi politicienii vor reveni în slujba poporului" şi nu îşi vor urmări "interesul lor personal".

 

UPDATE 15.11.2020 ORA 06.00 Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova; 13 secţii organizate în România

 

Cetăţenii Republicii Moldova pot vota duminică, la turul doi al alegerilor prezidenţiale din această ţară, în 13 secţii organizate pe teritoriul României.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta Maia Sandu, proeuropeană, care a câştigat primul tur de scrutin cu 36,16% din voturi, şi preşedintele socialist în exerciţiu, Igor Dodon, care a avut 32,61%.

 

15.11.2020 ORA 06.00 #alegeriRMoldova Astăzi are loc al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

 

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Secţiile de vot se deschid la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

 


Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES FOTOÎn primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.

 


Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES FOTOLa fel ca în urmă cu două săptămâni, autorităţile de la Chişinău au organizat 2.143 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova şi 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot). Prezenţa la vot a fost, pe 1 noiembrie, de 48,54%.

La alegerile prezidenţiale anterioare, din 2016, preşedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a învins-o în turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate. În primul tur, din 30 octombrie 2016, Dodon a obţinut 47,98% din voturi, în timp ce Maia Sandu a fost votată de 38,71% dintre alegători. În turul al doilea, din 13 noiembrie 2016, Dodon a avut susţinerea a 52,11% dintre cetăţenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegători. Prezenţa la vot a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2016 de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.

Votul de duminică are loc în condiţii speciale, în contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea în secţiile de votare. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie. Măştile vor fi puse la dispoziţia alegătorilor de reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.AGERPRES

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.