Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, duminică, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, disputată de opt candidaţi, între care şi şeful statului în funcţie, Igor Dodon.

Ordinea în care candidaţii apar pe buletinele de vot este următoarea: Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

 

* UPDATE ORA 21:55  #alegeriRMoldova  Secţiile de votare s-au închis în ţară, însă rămân deschise unele din străinătate

 

Secţiile de votare din Republica Moldova pentru alegerea preşedintelui ţării s-au închis duminică la ora 21:00, însă rămân deschise unele din străinătate, unde alegătorii mai stau la coadă.

 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21.00, la secţiile de vot s-au prezentat 1.214.378 de persoane, ceea ce reprezintă 42,7%. La secţiile de vot din afara ţării procesul electoral continuă.    

 

Foto: (c) DUMITRU DORU/EPA


Datele arată o prezenţă mai mică decât la scrutinul din 2016, când au participat la vot peste 50.95% din numărul de alegători înscrişi în liste.

Conform CEC, cei mai mulţi votanţi au fost femei, circa 53 la sută, şi cei mai activi au fost cetăţenii cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani. Doar opt la sută din cetăţenii care au venit la urne au fost tineri sub 25 de ani, relatează Moldpres

 

* UPDATE ORA 21:05  #alegeriRMoldova Cetăţenii moldoveni au format cozi la unele secţii din afara ţării

 

La mai multe secţii din ţări europene, zeci de oameni încă stau la coadă duminică seara pentru a-şi putea exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, informează Unimedia.

 

Rânduri de zeci de persoane sunt semnalate la secţii de votare din Franţa, Germania, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Italia, România, Belgia, Israel, Canada, Spania, Cehia, conform datelor oferite de Comisia Electorală Centrală.

 

Foto: (c) VLADISLAV CULIOMZA/REUTERS


În cursul zilei au fost înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare din Canada, Israel, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Elveţia, Cehia.

 

CEC a anunţat că "biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile".

 

"Aglomeraţiile de cetăţeni în apropierea secţiilor de votare au generat multiple sesizări ale organelor de control a ordinii publice din mai multe state, care indică neconformarea la cerinţele impuse în context epidemiologic, a declarat preşedintele CEC, Dorin Cimil, care a lansat un apel la alegători să respecte cu stricteţe normele de sănătate publică din statele de reşedinţă.

 

* UPDATE ORA 20:24  #alegeriRMoldova Alegătorii vor putea vota şi după ora 21:00, unde sunt cozi la secţiile de votare

 

Alegătorii care nu vor reuşi să voteze, în cadrul scrutinului prezidenţial, până la ora 21:00 din cauza cozilor formate vor putea să-şi exercite dreptul civic şi după această oră, a anunţat şeful Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

 

Foto: (c) DUMITRU DORU / EPA


 "Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile", a precizat Dorin Cimil, citat de Unimedia.

 

Cozi lungi s-au format, la alegerile de duminică, în special la mai multe secţii de votare din afara ţării, în state precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Belgia. În unele oraşe europene oamenii stau cu zecile la rând, afară, în pofida vremii proaste, pentru a putea vota.

 

* UPDATE ORA 17.04 #alegeriRMoldova Peste 1.000.000 de cetăţeni s-au prezentat la urne; scrutinul va fi validat

 

Peste un milion dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 17.00, la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la ora 17.00 şi-au exprimat dreptul de vot 1.027.981 alegători, ceea ce reprezintă 36.33% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES FOTO 


Dată fiind această rată a prezenţei la urne, scrutinul prezidenţial de duminică urmează a fi validat, în condiţiile în care validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot).

Secţiile de vot se vor închide la ora 21:00.

 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES 


Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.

Pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova s-au înscris opt candidaţi: Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

 

* UPDATE ORA 13.17 #alegeriRMoldova Peste 21% dintre alegători s-au prezentat la urne până la ora 13:00

 

Peste 21% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 13:00, la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES FOTO 


Potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la ora 13:00 şi-au exprimat dreptul de vot 591.814 alegători, ceea ce reprezintă 21,04% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.
 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES 


Din totalul celor 591.814 de votanţi, cei mai mulţi, 40,27%, au vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani s-au prezentat la vot doar în procent de 5,77%.
 

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la secţiile de votare din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 28.000 de alegători.

"La moment, sunt înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare din străinătate în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România", a afirmat Cimil.

În acelaşi timp, la cele 42 de secţii de votare constituite pentru cetăţenii din Transnistria au votat, până la 12:00, peste 6.400 de persoane.

 

* UPDATE ORA 12.21 #alegeriRMoldova: Declaraţiile la ieşirea de la urne a candidaţilor Andrei Năstase, Tudor Deliu, Renato Usatîi şi Violeta Ivanov 

 

Candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Andrei Năstase, susţine că scrutinul prezidenţial este foarte important pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova şi a făcut apel la alegători să iasă masiv la urne.
 


"Prea multă şansă am ratat pentru Republica Moldova, prea multe oportunităţi frumoase pe care ni le-a oferit soarta. Iată de ce eu zic că astăzi este o zi foarte, foarte importantă pentru noi. Îndemn toţi oamenii de bună credinţă, din ţară şi din străinătate, din diasporă, de oriunde ne-a găsit timpul să ieşim la vot, să votăm cu încredere pentru o Moldovă de mâine, o Moldovă educată, o Moldovă dreaptă, o Moldovă sănătoasă, o Moldovă în care vrei să trăieşti, nu vrei să pleci şi nici nu trebuie să pleci din cauza unor politicieni mici cu rânzele mari", a afirmat Năstase.

La rândul său, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, a arătat că votul său a fost dat "pentru scoaterea din izolare a Republicii Moldova".

 

Foto: Tudor Deliu / Facebook.com 


"Eu am votat pentru un preşedinte care să reprezinte poporul Republicii Moldova atât în ţară, cât şi peste hotare. Am votat pentru scoaterea din izolare a Republicii Moldova. Am votat pentru un preşedinte care să garanteze suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Am votat pentru aceea ca cetăţenii Republici Moldova să se bucure că au un preşedinte care vorbeşte în numele lor şi vorbeşte în voinţa poporului", a declarat Deliu.

Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a afirmat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru ca toţi "cei care se află în diasporă să nu îşi mai sărute copiii prin Skype".

 

Foto: Renato Usatii / Facebook.com 


"Astăzi, alături de fiica mea, alături de părinţii mei, am votat pentru o viaţă mai bună, am votat pentru Republica Moldova fără pungi (cu şpagă), fără scheme, am votat pentru ca statul să aibă grijă de toţi cetăţenii, şi de pensionari, şi de copii, aşa cum am şi eu grijă de copiii şi părinţii mei, am votat astăzi ca cei care se află în diasporă să nu îşi mai sărute copiii prin Skype, ci să fie acasă pentru a-i îmbrăţişa''.

De asemenea, candidatul Partidului "Şor", Violeta Ivanov, şi-a exprimat votul pentru "o Moldovă dezvoltată, cu o economie avansată, cu infrastructură modernă".

 

Foto: Violeta Ivanov / Facebook.com 


"Am votat pentru viitorul Republicii Moldova, pentru o Moldovă prosperă, pentru o Moldovă dezvoltată, cu o economie avansată, cu infrastructură modernă, am votat pentru copiiI şi nepoţii noştri, ca să aibă un trai decent aici în Republica Moldova, am votat pentru pensii şi salarii şi un trai decent pentru părinţii şi bunicii noştri, care merită, am votat pentru ca satele noastre să prospere, pentru a şterge diferenţa dintre sat şi oraş, pentru ca cei care locuiesc la sate să aibă şi să se bucure de aceleaşi condiţii ca şi cei care locuiesc la oraş, pentru o Moldovă înfloritoare şi o agricultură dezvoltată, aşa cum noi o merităm", a spus, la ieşirea de la urne, Violeta Ivanov.

 

* UPDATE ORA 11.33 #alegeriRMoldova Igor Dodon: Republica Moldova, mai mult ca niciodată, trebuie să se ţină deoparte de haos

 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care candidează duminică pentru un nou mandat, susţine că ţara pe care o reprezintă nu are nevoie "de destabilizare" şi că trebuie "să se ţină deoparte de haos".

Dodon, care s-a înscris în competiţia electorală ca independent, dar care este susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a declarat, la ieşirea de la urne, că votul său a fost exprimat "pentru echilibru în relaţiile cu partenerii externi".

 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES 


"Am votat pentru o ţară, un stat, o Moldovă puternică, am votat pentru dezvoltare economică, am votat pentru păstrarea stabilităţii politice în Republica Moldova, am votat pentru echilibru în relaţiile cu prietenii, cu partenerii noştri externi. Eu sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor ţin anume la acest lucru. Eu sunt ferm convins că Republica Moldova, mai mult ca niciodată, trebuie să se ţină deoparte de haos. Noi nu avem nevoie de destabilizare. La cele câteva sute de întrevederi pe care le-am avut pe parcursul ultimelor săptămâni, am observat că marea majoritate a cetăţenilor pledează pentru linişte, pentru pace. Eu am votat pentru relaţii bune între toate etniile din Republica Moldova", a afirmat preşedintele Republicii Moldova.

 

 

* UPDATE ORA 10.35 #alegeriRMoldova Candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu: Este un moment să ne arătăm loialitatea faţă de statul român

 

Candidatul Partidului Unităţii Naţionale la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Octavian Ţîcu, a lansat, duminică, un apel către cetăţenii moldoveni din România să participe la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El a declarat că alegerile pentru funcţia de preşedinte reprezintă un moment prin care moldovenii pot să îşi arate "loialitatea faţă de statul român", precizând că opţiunea sa este "reîntregirea cu România".

 

Foto: Octavian Ticu / Facebook.com  


"Mă adresez tuturor moldovenilor cetăţeni din România să iasă la vot pentru că este un moment să ne arătăm loialitatea faţă de statul român şi faţă de toate investiţiile pe care statul român le-a făcut, pentru că viitorul nostru este acolo", a afirmat Ţîcu.

 

* UPDATE ORA 10.15 #alegeriRMoldova Doar 7% dintre alegători au participat, până la ora 10.00, la alegerile prezidenţiale

 

Doar 7% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 10.00, la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la ora 10.00 şi-au exprimat dreptul de vot 197.610 alegători, ceea ce reprezintă 7,06% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.


 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES 


Din totalul celor 197.610 de votanţi, cei mai mulţi, 43,57%, au vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani s-au prezentat la vot doar în procent de 4,44%.

 

* UPDATE ORA 09.55 #alegeriRMoldova Chirtoacă: Am votat pentru unirea cu România şi împotriva confiscării Republicii Moldova de către cei de la Kremlin

 

Fostul primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, care candidează pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea Blocului electoral "Unirea", s-a pronunţat, duminică, în favoarea unirii Republicii Moldova cu România.

El a declarat, după ce şi-a exprimat dreptul de vot la Şcoala primară nr. 91 din Chişinău, că a votat "pentru unirea cu România şi împotriva confiscării Republicii Moldova de către cei de la Kremlin".

 


"Am votat pentru unirea cu România şi împotriva confiscării Republicii Moldova de către cei de la Kremlin prin manipulare, prin minciună, prin reţele de spionaj şi prin neparticiparea noastră la vot. Astăzi, de la 7.00 până la 9.00 seara, puterea aparţine cetăţenilor", a afirmat Chirtoacă.

 

* UPDATE ORA 09.45 #alegeriRMoldova Maia Sandu: E nevoie să alungăm corupţia şi incompetenţa de la Preşedinţie

 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, pro-europeana Maia Sandu, a lansat, duminică dimineaţă, un nou apel către alegători să participe la scrutinul în urma căruia va fi desemnat noul preşedinte al ţării.
 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES 


Maia Sandu a declarat, după ce şi-a exprimat votul la Liceul Teoretic "Petru Rareş" din Chişinău, că a votat pentru ordine în ţară, pentru dreptate şi bunăstare, subliniind, totodată, că este nevoie ca alegătorii din Republica Moldova "să alunge corupţia şi incompetenţa de la Preşedinţie".

 

"Eu am fost la vot. Am votat pentru ordine în ţară, pentru dreptate, pentru bunăstare, am votat pentru un stat care să lucreze pentru oameni, să ajute oamenii, am votat pentru un stat care să creeze oportunităţi de angajare, locuri de muncă bine plătite aici, acasă, pentru un stat care să îmbunătăţească condiţiile de viaţă în toate localităţile Republicii Moldova, dar pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple e nevoie să alungăm corupţia şi incompetenţa de la Preşedinţie. Pentru asta ieşiţi la vot! Nu vă fie frică de ploaie!", a afirmat candidatul PAS.

 

 

* UPDATE ORA 09.11 #alegeriRMoldova Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, în atenţia agenţiilor de presă internaţionale

 

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova sunt, duminică, în atenţia agenţiilor internaţionale de presă, care subliniază importanţa lor în ceea ce priveşte viitorul proeuropean al republicii sau de apropiere de Rusia, precum şi în contextul preocupărilor legate de mişcările de contestare din spaţiul ex-sovietic.
 

Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES 


Republica Moldova, fostă republică sovietică din Estul Europei, situată între Ucraina şi România, stat-membru al UE, este de multă vreme divizată între aspiraţiile sale privind o integrare mai mare în UE şi loialităţile sale faţă de fostul său conducător, Moscova, scrie dpa.

 

* ORA 01.00 #alegeriRMoldova/Peste trei milioane de alegători, aşteptaţi la urne pentru a-şi vota preşedintele

 

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, duminică, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, disputată de opt candidaţi, între care şi şeful statului în funcţie, Igor Dodon.

Ordinea în care candidaţii apar pe buletinele de vot este următoarea: Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Pentru acest scrutin, autorităţile de la Chişinău au decis constituirea a 2.143 de secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova şi alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot).

La alegerile prezidenţiale anterioare, din 2016, preşedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a învins-o în turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate. În primul tur, din 30 octombrie, 2016, Dodon a obţinut 47,98% din voturi, în timp ce Maia Sandu a fost votată de 38,71% dintre alegători. În turul al doilea, din 13 noiembrie, Dodon a avut susţinerea a 52,11% dintre cetăţenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegători. Prezenţa la vot a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2015 de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.

Votul de duminică are loc în condiţii speciale, în contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea în secţiile de votare. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie. Măştile vor fi puse la dispoziţia alegătorilor de reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale. AGERPRES/(AS - autor: Cristian Lupaşcu, editori: Mariana Ionescu, Adriana Matcovschi, editori online: Alexandru Cojocaru, Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

* #alegeriRMoldova Igor Dodon ar fi obţinut cele mai multe voturi, conform unor sondaje la ieşirea de la urne

 

* #alegeriRMoldova Maia Sandu: Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor

 

* #alegeriRMoldova Igor Dodon a transmis primul mesaj după închiderea secţiilor de votare

 

* #alegeriRMoldova CEC: Participare la vot de aproape 43%, scrutinul prezidenţial este validat

 

* #alegeriRMoldova Igor Dodon şi Maia Sandu, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale (rezultate oficiale preliminare)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.