Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Rusia s-a declarat gata sâmbătă să ofere asistenţa ''necesară'' Armeniei, în conflict cu Azerbaidjan în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, dacă luptele se extind pe teritoriul armean, informează France Presse.

Anunţul Moscovei, care şi-a reînnoit apelul la încetarea focului, a venit după ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a cerut mai înainte preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări "urgente" asupra ajutorului pe care l-ar putea oferi Rusia pentru a asigura securitatea ţării sale.

Cererea armeană, care ridică temeri privind o escaladare a conflictului, a venit după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan care vizau instaurarea unei încetări a focului.

Rusia are o bază militară în Gumri, al doilea oraş ca mărime al Armeniei. De asemenea, ea este legată de Erevan printr-un tratat de securitate colectivă, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

"Rusia va acorda Erevanului toată asistenţa necesară dacă confruntările au loc direct pe teritoriul Armeniei", a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusă că "formatele concrete" ale unei asistenţe vor fi discutate.

Într-o scrisoare către Vladimir Putin, Pashinyan a declarat sâmbătă dimineaţă că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Carey Cavanaugh, fost ambasador al SUA, consideră că o intervenţie militară extinsă în conflict nu este în interesul Moscovei.

"Este imposibil să se măsoare riscurile, dar o intervenţie a trupelor ruse sau turce în această etapă ar conduce la o escaladare semnificativă a conflictului", a declarat el pentru AFP.

Potrivit acestuia, armata rusă "şi-ar putea scoate trupele din garnizoana de la Gumri pentru a asigura securitatea frontierei" armene sau oferi asistenţă refugiaţilor care fug de lupte.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criză.

Vineri seară, mediatorii francezi, ruşi şi americani, reuniţi în cadrul "grupului OSCE Minsk", au indicat că beligeranţii au fost de acord cu o serie de măsuri, în special angajamentul de "a nu viza în mod deliberat populaţiile civile sau ţinte nemilitare".

Cu toate acestea, "ministerul apărării" din Nagorno-Karabah a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a bombardat capitala acestei regiuni secesioniste, Stepanakert, şi oraşul strategic apropiat Şuşa.

Ministerul a raportat "răniţi printre civili la Şuşa". La rândul său, Baku a respins acuzaţiile că a bombardat Stepanakert. AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu, editor online: Gabriela Badea) 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.