

COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate
Aproximativ 200 de persoane au manifestat sâmbătă seara în faţa reşedinţei ambasadorului Franţei în Israel pentru a denunţa afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron despre caricaturile profetului Mahomed, informează AFP.
Protestatarii, care purtau mască de protecţie, au venit în apărarea profetului Mohamed prin mesaje în limba arabă înscrise pe bannere în cadrul mitingului care a început după rugăciunile de seară din Jaffa, oraş cu populaţie majoritar arabă.
Profetul "este cel mai sacru lucru din Islam şi cel care îi atinge onoarea, atinge un popor întreg", a declarat mulţimii Amin Bukhari, un protestatar care l-a acuzat pe preşedintele francez că face jocul "extremei drepte".
"Trebuie să-l respectăm pe Moise la evrei, trebuie să-l respectăm pe Iisus Hristos, care este şi profetul nostru şi trebuie să-l respectăm pe profetul Mohamed, pacea să fie cu el", a adăugat acest protestatar în timpul manifestaţiei din faţa reşedinţei ambasadorului francez Eric Danon. Protestul s-a încheiat fără incidente.
Apelurile la boicotarea produselor franceze s-au înmulţit sâmbătă în mai multe ţări sau teritorii din Orientul Mijlociu, după agitaţia stârnită de cuvintele lui Emmanuel Macron care a promis că nu va "renunţa la caricaturile" profetului Mahomed.
Şeful statului francez a vorbit joi în timpul unui omagiu adus profesorului Samuel Paty, decapitat de un atacant islamist după ce a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de exprimare.
Reprezentarea profeţilor este strict interzisă în islamul sunnit, iar ridiculizarea sau insultarea profetului Mahomed se pedepsesc cu moartea în unele ţări musulmane. Mişcarea islamistă Hamas, aflate la guvernare în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de locuitori, şi Jihadul Islamic au denunţat afirmaţiile preşedintelui francez.
"Insultarea religiilor şi a profeţilor nu ţine de libertatea de exprimare, ci favorizează mai degrabă o cultură a urii", a susţinut Hamas într-o declaraţie, "prevenind" fără mai multe detalii, despre "consecinţele" pe care le-ar putea avea aceste afirmaţii.
La rândul său, Jihadul Islamic, a doua grupare armată din Fâşia Gaza după Hamas, a susţinut că a jigni islamul şi pe profetul său Mahomed reprezintă o "linie roşie" care "nu poate fi tolerată". AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: rfi.fr
Citeşte şi:
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.