COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului
Distrugerile de structuri palestiniene de către autorităţile israeliene s-au înmulţit în Cisiordania ocupată în timpul pandemiei de coronavirus, agravând precaritatea populaţiei, a atras atenţia ONU, potrivit AFP.
În perioada martie-august 2020, 389 de structuri aparţinând palestinienilor au fost distruse sau confiscate, adică 65 pe lună, a transmis joi Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), subliniind că ar fi vorba de cea mai ridicată medie lunară din ultimii patru ani.
În şase luni, "442 de palestinieni au rămas fără adăpost din cauza unor distrugeri, fiind mai expuşi la riscurile legate de pandemie", se atrage agenţia într-un comunicat al OCHA.
"Numai în luna august au fost strămutate 205 persoane, adică mai multe decât în oricare altă lună de după ianuarie 2017", conform sursei citate.
Structurile evocate includ locuinţe, dar şi instalaţii sanitare şi construcţii din sectorul agricol.
Autorităţile israeliene nu au comentat informaţiile până vineri la prânz.
Israelul susţine că demolează instalaţii din cauza lipsei de autorizaţie, însă "este aproape imposibil ca palestinienii să poate obţine una", afirmă OCHA.
"Distrugerea de proprietăţi într-un teritoriu ocupat este interzisă de dreptul umanitar internaţional, mai puţin dacă este absolut necesar pentru operaţiuni militare", a reamintit Jamie McGoldrick, coordonator umanitar pentru Teritoriile Palestiniene.
Cisiordania este ocupată de armata israeliană din 1967.
"Pandemia mondială a amplificat nevoile şi fragilitatea palestinienilor", iar aceste "demolări ilegale exacerbează această fragilitate şi trebuie să înceteze imediat", a reamintit Goldrick, într-o înregistrare video publicată pe pagina de internet a OCHA.
Conform celui mai nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii palestinian, au fost înregistrate oficial 27.100 de persoane infectate de virus, dintre care 188 au murit. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.