Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 26 iunie 1945, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când ţările erau în ruină şi omenirea năzuia la pace, reprezentanţi din 51 de state s-au reunit la San Francisco pentru a semna un document, Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, cuprinzând principiile fundamentale pe care urmau să se bazeze relaţiile internaţionale din acel punct înainte, de la egalitatea suverană a statelor la interzicerea folosirii forţei în aceste relaţii.

Astăzi, după 75 de ani şi o lungă serie de alte conflicte - deşi de mai mică anvergură decât al doilea război mondial - şi calamităţi de altă natură care au afectat evoluţia umanităţii, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) urmăreşte în continuare construirea "lumii mai bune" la care aspirau fondatorii săi, prin implicarea sa în operaţiuni de menţinere a păcii şi securităţii pe plan internaţional, promovarea dezvoltării şi furnizarea de asistenţă umanitară, garantarea dreptului internaţional, protejarea drepturilor omului şi promovarea democraţiei şi susţinerea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

În acest demers, Organizaţia şi-a propus un set de 17 obiective, aşa-zisele Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG), aflate în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, o agendă de acţiune ambiţioasă în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

Aceste obiective sunt prezentate de ONU drept o chemare la acţiune a tuturor statelor - sărace, bogate şi cu venituri medii - pentru promovarea prosperităţii în paralel cu protejarea planetei şi cu recunoaşterea faptului că strategiile de eradicare a sărăciei trebuie însoţite de strategii de creştere economică şi de reglementarea unei vaste game de nevoi sociale ca educaţia, sănătatea, protecţia socială, oportunităţile de muncă, precum şi de măsuri de combatere a schimbărilor climatice şi de protecţie a mediului. În paralel, sunt evidenţiate şi unele din principalele provocări care rămân în calea acestor obiective.

Obiectivul nr. 8: O creştere economică incluzivă şi sustenabilă, locuri de muncă decente pentru toţi

Încă dinainte de pandemie, una din cinci ţări ale lumii se confrunta cu o stagnare sau declin al veniturilor per capita în 2020. Acum, şocurile economice şi financiare asociate cu COVID-19 - de la întreruperea producţiei industriale la volatilitatea pieţelor financiare şi creşterea insecurităţii - ameninţă să dea lovitura de graţie unei creşteri economice fragile şi se adaugă altor factori de risc. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o recesiune globală similară sau chiar mai gravă decât cea din 2009, iar Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că aproape jumătate din forţa de muncă de pe plan global riscă să rămână fără cele necesare traiului.

Între problemele presante care afectau dinainte piaţa globală a muncii ONU aminteşte că, în 2016, 61% dintre cei care aveau de lucru lucrau "fără forme" - sau 51%, excluzând sectorul agricol - sau faptul că participarea pe piaţa muncii a femeilor este de 63%, iar a bărbaţilor de 94%, aceasta în condiţiile în care, deşi sunt tot mai prezente în viaţa publică, femeile continuă să îndeplinească de 2,6 ori mai multe "îndatoriri casnice", neplătite, decât bărbaţii.

Agenda 2030 a ONU propune în acest sens ca până la acest termen să poată fi asigurate locuri de muncă decente şi productive pentru toţi bărbaţii şi toate femeile, inclusiv pentru tineri şi persoane cu dizabilităţi şi cu plată egală pentru muncă egală, scop în care trebuie susţinută o creştere economică per capita în conformitate cu circumstanţele naţionale, dar de cel puţin 7% din PIB anual în ţările cel mai puţin dezvoltate, trebuie adoptate politici de creştere a productivităţii prin diversificare şi inovaţie, trebuie încurajate micile întreprinderi, promovat un turism sustenabil şi promovate cultura şi produsele locale şi nu în ultimul rând trebuie sporită eficienţa resurselor şi decuplată creşterea economică de degradarea mediului.

Atingerea celui de-al 8-lea ODD presupune în acelaşi timp măsuri imediate şi eficiente de eradicare a muncii forţate, sclaviei moderne şi traficului de persoane, inclusiv sub cele mai detestabile forme de exploatare a copiilor şi de înrolare a copiilor, şi promovarea unor medii de lucru sigure pentru toţi lucrătorii, inclusiv migranţi şi mai ales femei-migrant, notează ONU.AGERPRES/(autor: Mihaela Toth, editor Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.