

Europa trebuie să-şi înveţe lecţiile din criza noului coronavirus, asigurându-şi "autonomia strategică" în sectoare-cheie precum producţia de medicamente, ceea ce ar implica formarea de stocuri şi respectiv relocarea producţiei, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.
"Nu este normal ca Europa să nu producă niciun gram de paracetamol şi ca China să concentreze 80% din producţia mondială de antibiotice", a declarat Borrell în cadrul unei discuţii cu mai multe cotidiene europene, printre care şi ziarul austriac Die Presse.
"Până acum se credea că puţin importă unde sunt fabricate produsele, că o piaţă mondială ar aproviziona pe toată lumea, în orice moment şi oriunde", a explicat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, adăugând că "în această perioadă de criză acest lucru s-a dovedit a fi fals".
Criza sanitară legată de apariţia noului coronavirus în Europa a făcut să explodeze cererea de anumite medicamente şi a provocat perturbări în lanţurile de aprovizionare.
În prezent, 80% dintre substanţele active utilizate pentru medicamente în UE provin din ţări terţe, India şi China concentrând ele singure 60% dintre situri, potrivit unui raport al Senatului francez consacrat acestei chestiuni în 2018.
"Nu spun că toată lumea ar trebui să producă totul în ţară (...) dar lanţul de aprovizionare ar trebui să fie mai scurt şi de ce să nu avem centre de producţie în apropiere?", a întrebat Borrell.
"De ce să nu producem în Africa, consumatoare tot mai mare de medicamente, o parte din propriile noastre nevoi?", a mai sugerat el.
Pandemia a arătat şi necesitatea unor stocuri strategice de echipamente medicale, la fel cum există în prezent stocuri strategice de petrol, potrivit diplomatului.
Pentru a ajunge la această "autonomie strategică", "există numeroase moduri de a influenţa deciziile marilor companii", a dat asigurări şeful diplomaţiei UE, subliniind că actuala criză este chiar "momentul în care statele au puternic efect de pârghie asupra industriilor". AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.