COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Naţiunile Unite au salutat joi proclamarea încetării focului în mai multe ţări aflate în conflict, după apelul organizaţiei de la New York de a se pune capăt luptelor ca urmare a pandemiei COVID-19, demersuri pe cale de a fi susţinute de rezoluţii ale Consiliului de Securitate şi Adunării Generale ale ONU, transmite AFP.

Încetarea focului a fost menţionată în ultimele zile în Filipine, Camerun, Yemen şi Siria.

Luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut un apel solemn "la încetarea imediată a focului, oriunde în lume", pentru a proteja de "furia" COVID-19 populaţia civilă cea mai vulnerabilă în ţările aflate în conflict.

Potrivit declaraţiei unui diplomat sub protecţia anonimatului, "un proiect de rezoluţie a circulat între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate cu privire la impactul COVIDd-19 referitor la situaţiile de pace şi securitate de pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate".

"Unele ţări de la ONU se gândesc la un text care să sprijine apelul lui Guterres", a confirmat joi o altă sursă diplomatică pentru AFP.

Potrivit mai multor surse, la originea acestei iniţiative se află Franţa. În noaptea de joi spre vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron a menţionat pe Twitter pregătirea unei "noi iniţiative majore" în contextul pandemiei, după o discuţie cu omologul său american Donald Trump. Nu este însă clar dacă există o legătură între această iniţiativă şi textul aflat în discuţie la ONU.

Luni, un proiect de "declaraţie" privind COVID-19, susţinut de Estonia, a eşuat din lipsă de consens între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

În aceeaşi zi, preşedinţia Tunisiei, membru nepermanent din ianuarie, a menţionat într-un tweet un proiect de "rezoluţie a Consiliului de Securitate" privind coordonarea acţiunilor globale ca răspuns la COVID-19, după o discuţie între preşedintele tunisian Kais Said şi omologul său francez Emmanuel Macron.

Între Rusia, reticentă ca membrii Consiliului de Securitate să se sesizeze pe o problemă de sănătate şi SUA, care ar putea insista asupra menţionării faptului că virusul provine din China, demersul adoptării unei eventuale rezoluţii se dovedeşte a fi delicat, într-un for în care, de ani de zile, divergenţele sunt numeroase.

Paralel cu acest proces din cadrul Consiliului, şase ţări - Elveţia, Singapore, Norvegia, Liechtenstein, Indonezia şi Ghana - au elaborat o rezoluţie pentru Adunarea Generală a ONU, conform unor surse diplomatice citate de AFP. Acest proiect, transmis joi preşedintelui Adunării, urmăreşte mai ales să sublinieze importanţa "multilateralismului şi a cooperării internaţionale" pentru a face faţă pandemiei COVID-19.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, rezoluţiile adoptate de Adunarea Generală (193 de membri) nu sunt obligatorii, dar au o valoare politică puternică, ce depinde de numărul de ţări care votează în favoarea lor.

Prin denunţarea "oricărei forme de discriminare, rasism sau xenofobie în cadrul răspunsului la pandemie", propunerea evidenţiază, de asemenea, rolul central al ONU şi, ca atare, ar putea susţine implicit implicarea secretarului general al organizaţiei în a reduce la tăcere armele.

Într-un comunicat dat publicităţii joi, emisarul ONU în Yemen, Martin Griffiths, a salutat "răspunsurile pozitive" ale rebelilor houthi şi ale guvernului yemenit în favoarea unui încetări a focului pentru a se putea combate mai eficient pandemia şi care să permită o pauză umanitară. Oficialul onusian a cerut ca aceştia să participe la o "reuniune urgentă" în vederea concretizării încetării focului.

"Salutăm încetarea temporară a focului anunţată pe 25 martie de forţele de apărare cameruneze din sud", a declarat joi, la New York, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Cu o zi înainte, acesta salutase încetarea temporară a focului, pe 24 martie, de către Partidul Comunist din Filipine.

Într-o nouă declaraţie făcută joi seară, Dujarric "a salutat declaraţia Forţelor Democrate Siriene din 24 martie", susţinând ideea unei încetări a focului şi "angajamentul lor de a evita acţiunea militară" în nord-estul ţării. "Secretarul general face apel la celelalte părţi din conflictul sirian să-i sprijine apelul" de a se a pune capăt luptei, a adăugat el. Antonio Guterres speră că aceste încetări ale focului "vor servi de exemplu lumii pentru a reduce la tăcere armele şi a uni oamenii în faţa ameninţării mondiale a COVID-19", a precizat purtătorul de cuvânt al ONU. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Adrian Dãdârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.