Consiliul de Securitate al ONU a votat marţi în unanimitate o rezoluţie americană prin care aprobă acordul încheiat la 29 februarie între Statele Unite şi talibanii afgani, unul din rarele cazuri în care acest organ validează o înţelegere între un stat şi o gherilă, transmite AFP.
Decizia ONU este cu atât mai surprinzătoare cu cât Consiliul a aprobat un acord ce include două anexe secrete referitoare la lupta antiteroristă şi la care membrii săi nu au avut acces.
Potrivit diplomaţilor, ea ar putea constitui un precedent pentru alte state şi, totodată, să pună sub semnul întrebării credibilitatea Consiliului de Securitate dacă acordul nu va fi respectat de talibani.
În textul acordului, SUA promit o retragere totală a forţelor străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia respectării de către talibani a angajamentelor de securitate şi a deschiderii de negocieri de pace cu guvernul afgan.
'Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă guvernul afgan să facă să avanseze procesul de pace mai ales printr-o participare la negocieri interafgane, cu o echipă de negociatori diversă şi incluzivă compusă din lideri politici şi societatea civilă, şi care să includă femei', subliniază rezoluţia, negociată timp de o săptămână.
Textul mai cere guvernului afgan să se angajeze în negocieri cu talibanii spre a se ajunge la 'o încetare a focului permanentă şi totală'.
Acordul încheiat la 29 februarie prevedea un debut al discuţiilor la 10 martie, probabil la Oslo, dar acest termen nu a fost respectat din diferite motive.
Printre acestea, grava criză instituţională declanşată luni odată cu depunerea simultană a jurământului ca preşedinte atât de către cel în funcţie, Ashraf Ghani, cât şi de către principalul său adversar Abdullah Abdullah.
Rezoluţia primeşte 'favorabil' acordul din 29 februarie şi cere 'tuturor statelor să-şi aducă sprijinul deplin negocierii unui acord de pace complet şi durabil, care ar pune capăt războiului, în beneficiul tuturor afganilor'.
Textul subliniază 'importanţa unei participări efective şi semnificative (la negocieri) a femeilor, tinerilor şi minorităţilor, şi afirmă că orice reglementare politică trebuie să protejeze drepturile tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor şi minorităţilor'.
În fine, Consiliul de Securitate se declară 'pregătit încă de la debutul negocierilor interafgane să revăd sancţiunile' impuse de ONU unor indivizi sau grupări începând din 2011.
La rândul său, guvernul afgan s-a declarat miercuri pregătit să elibereze treptat 5.000 de prizonieri talibani în schimbul unei reduceri 'importante' a violenţelor, deschizând astfel calea pentru negocieri istorice cu insurgenţii.
Conform purtătorului de cuvânt al lui Ghani, sâmbătă vor începe 'graţierea şi eliberarea a 1.500 de prizonieri talibani', în ritmul de câte o sută pe zi.
După începerea discuţiilor între autorităţi şi insurgenţi, vor fi eliberaţi câte 500 de deţinuţi la fiecare două săptămâni, până la 5.000 de persoane, 'cu condiţia unei diminuări importante a violenţelor', a indicat Sediq Sediqqui pe Twitter.
Armata americană a început marţi retragerea din două baze afgane, de la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (sud), aflată în mare parte sub controlul talibanilor, şi din provincia Herat (vest), după cum a declarat pentru AFP un responsabil american. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.