COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Armata israeliană a anunţat duminică reluarea unui program-pilot menit să formeze femei-soldat care să conducă tancuri, după un apel înaintat la Curtea Supremă de către femei care cer să fie recrutate în unităţi de blindate, informează AFP.

Programul-pilot, care a fost introdus în 2017-2018, era menit să studieze posibilitatea de a recruta femei în unităţile de blindate şi de a permite formarea a zece femei membre de echipaj şi două femei comandant de tanc. Acestea din urmă au fost trimise în unităţile lor odată ce testele au fost finalizate.

După o serie de discuţii pe această temă, şeful Statului-Major, Aviv Kohavi, a decis să treacă "la un nivel superior în procesul de examinare a integrării de femei membre de echipaj de blindate în misiuni pentru apărarea frontierelor", a informat armata israeliană într-un comunicat, duminică.

Suspendarea acestui program a suscitat critici din partea diferitelor grupuri, care i-au acuzat pe militari că se pliază presiunilor elementelor care pun la îndoială capacitatea femeilor de a suporta exigenţele psihice ale serviciului în unităţile de blindate.

Armata a precizat că proiectul-pilot reînnoit, prevăzut pentru acest an, va conţine "un program de antrenament adaptat femeilor, punând accent pe sănătate, nutriţie şi antrenament fizic".

"La sfârşitul fazelor de formare şi operaţionale, va avea loc o evaluare a situaţiei şi vor fi luate noi decizii" cu privire la viitorul acestui program şi la participarea femeilor în unităţi de blindate, a subliniat armata.

Joi, două tinere femei care au urmat ele însele programul-pilot au cerut la Curtea Supremă să oblige armata să le permită să fie femei-tanchist, raliindu-se astfel unui apel similar depus în urmă cu mai multe luni de alte două femei.

Israelul, unde majoritatea cetăţenilor sunt obligaţi să efectueze un serviciu militar de doi ani şi opt luni pentru bărbaţi şi de doi ani pentru femei, numără deja unităţi de infanterie mixte, precum şi femei-pilot.

Parlamentul israelian a votat în anul 2000 o lege asupra parităţii care obligă armata şi serviciile de securitate să accepte femei în orice post, exceptând cazurile când se oferă drept refuz un motiv valabil. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.