COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ungaria a acceptat o sancţiune financiară pentru proastă gestionare a fondurilor europene, care va costa Budapesta peste 500 miliarde de forinţi (1,5 miliarde de euro) în finanţări de la Uniunea Europeană, transmite marţi Reuters.

Detaliile amenzii au fost expuse într-un document pregătit de echipa comisarului european pentru politica de vecinătate pentru o şedinţă de luni a Comisiei de control bugetar (CONT) a Parlamentului European.

Documentul, postat pe site-ul comisiei după încheierea reuniunii, arată că Ungaria a fost de acord cu o reducere de 10% a fondurilor europene la care comisia CONT a constatat o proastă gestionare în perioada bugetară 2014-2020.

Amenda s-ar ridica la peste 500 miliarde de forinţi, adică aproximativ 2% din PIB al Ungariei dacă ar fi plătită într-un singur an.

Premierul ungar Viktor Orban a intrat în divergenţe repetate cu instituţii UE şi cu alte state membre din cauza a ceea ce acestea consideră a fi erodarea statului de drept, precum şi din cauza modului în care Ungaria foloseşte fondurile europene.

Orban a respins acuzaţiile că guvernarea sa a erodat mecanismele democratice de control între puteri şi a criticat o propunere ca acordarea fondurilor europene să fie legată de respectarea principiilor democratice şi a statului de drept.

Dar în 2018, opt din cele 30 de programe cu finanţare europeană care au trebuit să sufere 'corecţii' din partea Comisiei Europene din cauza problemelor de management au venit din Ungaria, conform executivului UE.

Citând un audit privind achiziţiile publice, Comisia a identificat Ungaria dreptul statul membru al UE cu cele mai slabe sisteme naţionale de management şi control în 2018.

Ungaria ar fi putut să conteste constatările Comisiei proiect cu proiect, dar a optat în schimb pentru o 'corecţie financiară forfetară de 10%'.

Guvernul de la Budapesta nu a dat curs solicitărilor de a comenta pe marginea acestei situaţii.

Potrivit lui Benedek Javor, un opozant al lui Orban şi fost membru al grupului Verzilor din PE, sancţiunea demonstrează că, 'chiar şi în termeni regionali, situaţia Ungariei este tragică'.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.