Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Forţele armate malteze au început să coopereze cu garda de coastă libiană pentru returnarea migranţilor din Marea Mediterană, pe baza unui acord secret încheiat de guvernul de la Valletta, scrie duminică ziarul Sunday Times of Malta, citat de Reuters.

Guvernul maltez a refuzat să comenteze informaţia din presă, însă a declarat agenţiei Reuters că există de mulţi ani o colaborare cu garda de coastă din Libia, cu respectarea în permanenţă a legii.

Conform presupusului acord, când este detectată o ambarcaţiune care se îndreaptă spre Malta, forţele armate ale statului insular, membru al Uniunii Europene, solicită intervenţia gărzii de coastă libiene, în vederea interceptării înainte de intrarea în apele teritoriale malteze.

Unele organizaţii neguvernamentale au denunţat acorduri anterioare pe baza cărora Italia a cerut forţelor libiene să recupereze ambarcaţiuni cu migranţi în apele teritoriale ale Libiei. Apărătorii drepturilor omului susţin că refugiaţii sunt expuşi în Libia torturii şi altor abuzuri.

Acordul cu Malta ar constitui încă un pas în aceeaşi direcţie, încurajând garda de coastă libiană să intervină în afara apelor teritoriale, a căror limită este la circa 22,2 km de ţărm, şi să pătrundă în zona de căutare şi salvare în care acţionează Malta.

Guvernul maltez a explicat că "zonele de căutare şi salvare nu sunt zone în care statul riveran îşi exercită suveranitatea sau are jurisdicţie, ci zone din largul mării unde forţele militare străine au toate drepturile de a cerceta orice activitate ilegală pornită de pe ţărmul ţării lor".

În ultimele luni, Malta a primit câteva sute de migranţi, însă aproape întotdeauna aceştia fuseseră luaţi la bord de nave de salvare ale unor organizaţii umanitare, în centrul Mării Mediterane. Au fost puţine cazuri în care ambarcaţiuni cu migranţi la bord au reuşit să ajungă pe insulă pe cont propriu.

Ca un indiciu al cooperării mai apropiate cu guvernul libian de la Tripoli, Malta a confiscat în septembrie un transport de monedă libiană neoficială, despre caere se crede că era destinat liderului militar rebel Khalifa Haftar. Potrivit presei locale, la bordul unui vas care a făcut escală în Malta au fost descoperite două containere cu bancnote lansate recent, tipărite în Rusia. Serviciul vamal maltez nu a anunţat captura şi nu a făcut ulterior niciun comentariu despre operaţiune. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.