COD GALBEN: 04-05-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:30 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze de 50...70 km/h, averse care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Botoşani, Județul Iaşi; COD GALBEN: 04-05-2025 ora 16 Intre 16:00 si 17:30 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze de 50...70 km/h, averse care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Bacău, Județul Suceava, Județul Neamţ, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zidul Berlinului, cel mai puternic simbol al divizării Germaniei în timpul Războiului Rece, a căzut într-un final la 9 noiembrie 1989. Mici secţiuni din zid au reuşit totuşi să supravieţuiască pe alocuri în oraş şi sunt conservate ca monumente, notează dpa.

În euforia care a urmat căderii sale, monstruoasa barieră de beton a fost în cea mai mare parte dărâmată şi făcută bucăţi, dintre care multe au ajuns să fie comercializate. Astfel, unele din aceste vestigii sunt răspândite în prezent în întreaga lume.

Roma

O bucată din fostul Zid al Berlinului se află la Roma, ascunsă în Grădinile Vaticanului, aproape de birourile unde lucrează Papa. Pe fragmentul de beton a fost gravată o imagine a bisericii Sf. Mihail din Berlin şi a fost desenată o "faţă zâmbitoare" albastră. Este greu de văzut, întrucât în Grădinile Vaticanului au acces doar vizitatorii înregistraţi.

Seul

Trei bucăţi mari din zid au ajuns tocmai într-o piaţetă din centrul capitalei sud-coreene Seul. În faţa celor trei plăci aliniate pe care se văd urme de grafitti a fost amplasat un urs - simbolul Berlinului - vopsit în albastru. În acest caz, bucăţile de zid sunt un cadou făcut în 2005 de Senatul statului Berlin cu rolul de a fi în egală măsură un memorial şi un simbol al speranţei de reunificare a Coreei, divizată de şapte decenii.

Bruxelles

Mii de ziarişti, politicieni, funcţionari şi turişti trec zilnic prin dreptul unei mici secţiuni din Zidul Berlinului, instalată în faţa clădirii principală a Comisiei Europene. Uniunea Europeană a cumpărat această bucată din zid acum zece ani pentru a o expune ca simbol al reunificării Europei. Protejată de pereţi de sticlă, pe ea figurează un drapel al SUA şi un portret al preşedintelui american John F. Kennedy, care a ţinut în actuala capitală a Germaniei unificate celebrul discurs "Ich bin ein Berliner" în iunie 1963, cu câteva luni înainte de a fi asasinat.

Moscova

În capitala Rusiei, o bucată din zid este expusă în curtea unei şcoli germane şi are o contribuţie importantă la lecţiile de istorie predate în şcoală. A ajuns aici cu camionul, acum cinci ani, din Potsdamer Platz din Berlin. Un alt fragment din zid se află în apropierea Centrului Saharov, care găzduieşte expoziţii pe teme cum sunt drepturile omului.

Sydney

O bucată de 2,4 tone din Zidul Berlinului zace uitată de mai bine de zece ani într-un depozit din Sydney, după ce a ajuns în împrejurări neprecizate în Australia. Fragmentul bine păstrat, de aproape patru metri înălţime poartă inscripţia "Fiecare are putere", potrivit filialei locale a Institutului Goethe. Municipalitatea intenţionează să expună fragmentul de zid într-un parc public şi pregăteşte o festivitate de comemorare pentru 23 noiembrie.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

Căderea Zidului Berlinului: Simbolul divizării Germaniei şi al confruntării est-vest, în cinci cifre

 

Căderea Zidului Berlinului/ 9 noiembrie 1989, ziua care a schimbat lumea

 

Căderea Zidului Berlinului/ Începutul şi sfârşitul Cortinei de fier

 

Fragment din Zidul Berlinului, expus în curtea Academiei; Ludovic Orban, prezent la ceremonia de dezvelire

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.