Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat vineri o strategie naţională pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, pe care o consideră un sector-cheie pentru supremaţia mondială, transmite AFP.

Liniile directoare ale strategiei sunt prezentate într-un decret publicat pe site-ul de internet al Kremlinului. Obiectivul este asigurarea unei "dezvoltări accelerate" a inteligenţei artificiale până în 2030, în vederea "independenţei tehnologice" şi a competitivităţii Rusiei.

Guvernul de la Moscova urmează să aloce fonduri pentru cercetările în domeniu, să facă mai accesibile informaţiile şi resursele pentru utilizatori şi să îmbunătăţească sistemul de formare profesională. Nu se specifică sumele avute în vedere, dar Putin a însărcinat executivul să determine bugetul, care va fi direcţionat în special către susţinerea firmelor, universităţilor şi institutelor de cercetare.

Inteligenţa artificială ar putea fi utilizată pentru luarea deciziilor şi pentru automatizare în domenii cum ar fi securitatea, sănătatea, învăţământul, organizarea companiilor şi "ameliorarea nivelului de trai al populaţiei".

În 2017, Putin a apreciat, la o întâlnire cu studenţii, că ţara care va ajunge lider în domeniul inteligenţei artificiale "va deveni stăpâna lumii". "Inteligenţa artificială este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire. Acest domeniu prezintă oportunităţi colosale, dar şi ameninţări greu de prevăzut", a declarat el atunci.

În primăvara trecută, fondul suveran al Rusiei a anunţat că a obţinut două miliarde de dolari de la investitori privaţi din Asia şi din Orientul Mijlociu pentru investiţii în companii ruse din sectorul inteligenţei artificiale. Din această sumă, 100 de milioane de ruble (circa 1,4 milioane de euro) urmau să fie direcţionate către Oncobox, o firmă nouă care utilizează inteligenţa artificială pentru personalizarea tratamentelor oncologice în funcţie de profilul genetic al pacienţilor.

Rusia beneficiază de educaţia ştiinţifică de calitate asigurată tradiţional de universităţi şi de performanţele în înalta tehnologie, domeniu în care s-au afirmat performeri cum ar fi Yandex, unul din giganţii internetului. Cea mai mare bancă rusă, Sberbank, este lider în promovarea inovaţiilor şi investeşte în start-up-uri în domeniul inteligenţei artificiale, cum ar fi VisionLabs, implicată în recunoaşterea facială.

Ca reacţie la afirmaţiile lui Putin de acum doi ani, miliardarul american Elon Musk a avertizat că "competiţia între state pentru inteligenţa artificială va provoca probabil cel de-al treilea război mondial", reaminteşte France Presse. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.