Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat miercuri că Pristina urmăreşte să preia controlul asupra părţii de nord a Kosovo şi să-i expulzeze pe toţi etnicii sârbi de pe întregul teritoriu kosovar, prin măsuri cum sunt încercările de a-i obliga pe sârbi să cumpere bunuri albaneze în loc de sârbe, interzicerea liberei exprimări, arestarea şi expulzarea celor care se opun politicilor sale, relatează Tanjug.
Întrebarea care se pune este de ce face Pristina acest lucru, care este scopul ei ultim şi al celor din Occident care susţin astfel de măsuri, precum şi ce poate face Belgradul, a declarat Vucic în cadrul unei conferinţe de presă extraordinare.
Preşedintele sârb a insistat că situaţia din nordul Kosovo este din ce în ce mai dificilă şi complexă din punct de vedere politic şi al securităţii, amintind că dificultăţile legate de livrarea de bunuri au început imediat după introducerea taxării cu 100% de către Pristina a produselor provenite din Serbia.
"Când cineva introduce taxe de 100%, este o interdicţie asupra comerţului. Nimeni nu este pregătit să plătească dublu pentru un produs", a explicat Vucic.
El a menţionat că Serbia a reuşit să găsească metode alternative de a-i ajuta pe sârbii din nordul Kosovo şi că după introducerea taxelor albanezii kosovari au confiscat 16 autocamioane cu bunuri - 14 cu produse alimentare şi două cu nutreţuri - şi şoferii lor au fost reţinuţi cu forţa. Mai mult, la 11 iunie, s-a tras asupra unui camion în satul Josanica din comuna Leposavic, în nordul Kosovo, a mai spus Vucic.
Procesul de normalizare a relaţiilor între Serbia şi fosta sa provincie se află în impas, pentru reluarea discuţiilor Belgradul solicitând ca Pristina să renunţe la taxele vamale de 100% aplicate produselor sale de la sfârşitul lui 2018, ceea ce Kosovo condiţionează de recunoaşterea independenţei sale de către Serbia. Serbia are trecută în Constituţia sa tutela sa asupra fostei provincii, cu populaţie majoritar albaneză, teritoriu al cărui control l-a pierdut efectiv în 1999. Numeroşi sârbi îl consideră drept leagănul lor cultural şi religios. Cei circa 120.000 de sârbi rămaşi în Kosovo după războiul din 1998-1999 sunt în continuare loiali Belgradului. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.