Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cancelarul Angela Merkel a confirmat luni că Germania continuă să sprijine mecanismul "Spitzenkandidat", desemnarea unui candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE) din rândul unui partid ieşit învingător în alegerile europarlamentare, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu doreşte ca numirea preşedintelui CE să fie un proces automat, transmite Reuters.

Merkel a solicitat Uniunii Europene să decidă rapid în privinţa persoanei care va fi nominalizată pentru ocuparea postului de preşedinte al CE. "Dorim să găsim o soluţie cât mai curând posibil având în vedere că Parlamentul European se va reuni la începutul lunii iunie şi ar fi în mod natural de dorit să avem până atunci o propunere din partea Consiliului European", a declarat luni şefa executivului de la Berlin în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul german a mai spus că partidul său şi partenerii de coaliţie sprijină sistemul "Spitzenkandidat", prin care este desemnat candidatul selecţionat de partidul câştigător înaintea desfăşurării scrutinului europarlamentar.

Şi preşedintele Macron doreşte un acord rapid în privinţa nominalizării candidatului pentru funcţia de preşedinte al CE,"în mod ideal în iunie", deşi şeful statului francez susţine că sistemul "Spitzenkandidat" nu ar trebui să fie unul automat, potrivit declaraţiilor unui oficial al administraţiei prezidenţiale.

Partidul preşedintelui francez, Republica în Marş, a declarat în mod repetat că se opune procesului "Spitzenkandidat".

Macron este încrezător că se poate ajunge la un acord din partea unei majorităţi a statelor membre în privinţa începerii discuţiilor privind nominalizarea preşedintelui viitoarei Comisii, potrivit sursei citate.

Într-o conversaţie telefonică care a avut loc luni, Macron i-a comunicat cancelarului german că "Spitzenkanditaten" sunt legitimi, deşi selectarea noului preşedinte al CE trebuie să reflecte rezultatele votului de duminică.

Cel de-al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, ALDE&R (liberalii de centru, familie politică din care face parte partidul lui Emmanuel Macron), trebuie să facă parte din procesul de selecţie, i-a transmis preşedintele francez Angelei Merkel.

Aşa-numitul sistem al "Spitzenkandidaten" (candidaţi de vârf) a fost introdus în 2014, într-un efort de a impulsiona participarea votanţilor la procesul electoral, scopul său fiind acela de a decide cine preia postul de preşedinte al CE. În cadrul UE însă, acest sistem nu se bucură de un sprijin unanim.

Liderii UE urmează să se întâlnească marţi într-o primă încercare de a nominaliza şefii principalelor instituţii ale UE, inclusiv preşedintele CE. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online> Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.