COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;
Adunarea Generală a ONU a ratificat miercuri cu o majoritate foarte puternică Pactul global cu privire la migraţii, destinat să consolideze cooperarea internaţională pentru ''o migraţie sigură, ordonată şi reglementată'' şi care a fost adoptat la începutul lunii decembrie, la Marrakech (Maroc), de 165 de ţări membre ale Naţiunilor Unite, informează AFP.
În timpul votului, 152 de ţări s-au pronunţat în favoarea Pactului, 12 s-au abţinut, iar cinci au votat împotrivă, între care SUA şi Ungaria.
În luna iulie, toate cele 193 de ţări membre ale ONU, cu excepţia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însă, documentul a devenit ţinta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susţin că el poate duce la noi valuri masive de migranţi către Europa.
Pactul consemnează atât principii - apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoaşterea suveranităţii naţionale - cât şi propuneri pentru ajutarea ţărilor să facă faţă migraţiei, cum ar fi schimbul de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor etc. El interzice totodată detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decât ca ultimă soluţie.
Textul, care cuprinde aproximativ 40 de pagini, ''favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor'', simultan cu ''respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional''.
Pactul detaliază 23 de obiective, printre care ''lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine'', ''salvarea de vieţi'', ''întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi'', ''nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decât în ultimă instanţă'' sau ''asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază''.
Semnatarii se angajează, de asemenea, să creeze ''o platformă globală de informaţii care va servi drept sursă publică de date online'' cu privire la migraţii, precum şi ''o reţea a Naţiunilor Unite consacrată migraţiilor'' şi de care va răspunde Organizaţia Internaţională pentru Migraţii. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.