Preşedintele polonez Andrzej Duda s-a opus joi prin veto unei reforme a modului de scrutin care interzice practic accesul partidelor mici din Polonia în Parlamentul European, relatează AFP.
"Refuz să semnez această lege şi o trimit înapoi în Dietă (camera inferioară a Parlamentului polonez) pentru a fi reexaminată", a declarat şeful statului polonez într-o alocuţiune televizată.
Reforma "ar însemna că o proporţie foarte mare a cetăţenilor nu ar fi reprezentată în Parlamentul European", a mai spus Andrzej Duda.
Reforma respectivă, dorită de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, a fost aprobată de Senatul polonez în urmă cu o săptămână şi trebuia doar promulgată de preşedintele Duda pentru a intra în vigoare.
Pentru PiS, reforma trebuie să simplifice sistemul aflat în vigoare, extrem de complex, şi să îmbunătăţească reprezentarea regiunilor mai puţin populate. Pentru opoziţie însă, partidul de guvernământ doreşte să crească numărul deputaţilor săi europeni.
Alegerile pentru Parlamentul European se desfăşoară prin vot universal direct. Reforma poloneză constă în a fixa la cel puţin trei numărul de eurodeputaţi aleşi în fiecare dintre cele 13 circumscripţii din Polonia. Conform experţilor Senatului polonez, acest lucru va însemna practic stabilirea la nivelul de 16,5% din voturi la nivel naţional a pragului necesar pentru ca un partid să poată avea un parlamentar european.
Pragul fixat de dreptul european este de 5%, ceea ce înseamnă că în Polonia pragul este de cel puţin trei ori mai mare.
Or, doar două partide - PiS şi Platforma Civică (PO, de opoziţie) - sunt sigure că vor atinge nivelul de 16,5%.
Următoarele alegerile europarlamentare se vor desfăşura între 23 şi 26 iunie 2019. În Polonia, ele preced cu câteva luni alegerile legislative, care vor avea loc în toamna anului viitor.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Moise, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.