

Misiunea de observare a OSCE în estul Ucrainei a transmis marţi pentru prima dată că a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în teritoriile aflate sub controlul unor separatişti, unde Moscova a negat mereu că i-ar susţine pe rebeli, relatează AFP.
Este una din extrem de puţinele confirmări din surse independente că armamente moderne de concepţie rusă sunt folosite în conflictul dintre separatişti şi armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.
Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat pentru AFP că a "reperat patru sisteme de război electronic distincte (...) în teritoriile care nu sunt controlate de guvernul" ucrainean.
Într-un raport publicat sâmbătă, OSCE a transmis că a reperat, datorită unei drone, sistemele ruse Leer-3, Krasukha-2, Bylina şi Repellent-1 în apropiere de satul Ciornuhîne, 64 de kilometri la sud-vest de Lugansk, bastion al rebelilor.
Organizaţia nu a indicat explicit ţara de la care ar putea proveni aceste armamente.
Aceste sisteme militare moderne, folosite pentru a bruia comunicaţiile mobile sau rachetele ghidate prin radar, sunt fabricate în Rusia doar de câţiva ani.
Conform media ruse, unul dintre ele, Repellent-1, este folosit în special pentru a bruia şi elimina dronele.
Deşi OSCE refuză să speculeze asupra sursei exacte a interferenţelor, organizaţia a confirmat zeci de cazuri de bruiaj asupra propriilor sale drone, pe care le foloseşte pentru a monitoriza conflictul, inclusiv în teritoriilor separatiste.
Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea de multiple armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, însă violenţe au loc cu regularitate în estul Ucrainei.
OSCE dispune de o echipă de 600 de membri pentru misiunea sa de observaţie în Ucraina şi creează rapoarte zilnice.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu)
Sursa foto: OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe / Facebook
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.