COD GALBEN: 09-05-2025 ora 10 Intre 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate
Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat luni deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Aceasta a fost ultima instanţă de apel, iar opoziţia ameninţă cu proteste masive, informează Radio Chişinău.
Curtea Supremă de Justiţie a declarat inadmisibile recursurile depuse şi a lăsat în vigoare hotărârile primelor instanţe prin care au fost invalidate alegerile. Decizia este irevocabilă.
Andrei Năstase, lider al opoziţiei proeuropene şi câştigătorul recentelor alegeri la primăria Chişinăului, a îndemnat protestatarii să continue manifestaţiile împotriva acestei hotărâri pe care o consideră politică şi ilegală.
De asemenea, unii lideri ai manifestanţilor au ameninţat anterior că ar putea recurge la acţiuni paşnice de nesupunere civică.
Pe parcursul examinării dosarului, mai mulţi manifestanţi au protestat în faţa instanţei, cerând validarea mandatului de primar şi acuzând guvernarea că ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei. Guvernarea a negat orice implicare.
Mai multe acţiuni de protest au avut loc şi săptămâna trecută, în special una de amploare duminică. Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, dar şi un şir de misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de validarea alegerilor.
Justiţia de la Chişinău a invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţele de socializare. Aceste apeluri au fost calificate drept agitaţie electorală.
Nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaţilor care au încălcat legea.
Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a invocat un articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă funcţie rămâne vacantă cu mai puţin de un an înainte de alegerile la termen, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.
La Chişinău au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de primar, după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, întrucât este cercetat într-un dosar de corupţie, pe care el îl consideră ca fiind orchestrat politic. AGERPRES/(AS - editor: Lilia Traci, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.