COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 25-05-2025 ora 19 Intre 19:50 si 01:50 se va semnala Ploi ce vor acumula 20…30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 20 ...30 l/mp. in Județul Gorj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Coreea de Nord "va lua măsuri tehnice" pentru destructurarea complexului său de teste nucleare şi va invita jurnalişti străini la o ceremonie de lansare a acestui proces între 23 şi 25 mai, a relatat sâmbătă agenţia oficială de presă KCNA, preluată de AFP.

"O ceremonie de destructurare a complexului de teste atomice este prevăzută între 23 şi 25 mai, în funcţie de condiţiile meteorologice", a transmis agenţia, care citează un comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe.

Cu ocazia summitului intercoreean istoric de la 27 aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus Seulului să închidă în mai singurul său complex cunoscut de teste nucleare, Punggye-ri, o instalaţie secretă în apropiere de frontieră cu China.

La acest complex subteran au avut loc şase teste nucleare desfăşurate de Phenian, cel mai recent datând din septembrie.

Complexul, înconjurat de înălţimi greu de accesat, a fost săpat în adâncime sub un munte de granit de 2.000 de metri altitudine în Hamqyong-ul de Nord, provincie de nord-est la frontiera cu China. Este considerat locul ideal pentru a rezista forţelor declanşate de exploziile nucleare.

Acest complex a început să fie folosit în octombrie 2006, odată cu primul test nuclear nord-coreean, în timpul lui Kim Jong Il, tatăl defunct al lui Kim Jong Un. De atunci, locul este monitorizat prin imagini de satelit.

Unii experţi spun că ar fi vorba de o concesie de faţadă din partea Phenianului, deoarece complexul ar fi deja inutilizabil. Potrivit unor seismologi chinezi citaţi în aprilie pe site-ul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din China, ultimul test a provocat o prăbuşire de roci în interiorul muntelui.AGERPRES/(AS - editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.