Încă înainte de anunţul de marţi al preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, unii iranieni şi-au retras banii din bănci, relatează Reuters.
Un oficial al celei mai mari bănci de stat din Iran, Melli Ban, a declarat agenţiei că economiile au scăzut, dar nu a precizat cu ce sumă. El a apreciat că este un fenomen temporar şi că tendinţa se va inversa după trecerea momentului de incertitudine privind politica americană faţă de Iran.
Un oficial de rang înalt din banca centrală a Iranului a afirmat că situaţia sistemului bancar naţional s-a înrăutăţit în ultimul an şi "încă nu am trecut de zona periculoasă", deşi banca centrală a luat toate măsurile pentru evitarea oricărei crize.
Foto: (c) STRINGER / EPA
În urma retragerii SUA din acordul nuclear, sancţiunile americane împotriva Iranului suspendate în 2015 vor reintra în vigoare. Începând din 4 noiembrie, ele vor afecta orice entitate care efectuează tranzacţii cu banca centrală iraniană.
De cealaltă parte, americanii nu apreciază decizia preşedintelui Trump. Un sondaj Reuters/Ipsos desfăşurat în perioada 4-8 mai arată că doar 29% din cetăţenii majori doreau anularea acordului cu Iranul, 42% considerau că SUA trebuie să aplice în continuare acordul, iar 28% au răspuns "nu ştiu". Nici măcar în rândul alegătorilor înregistraţi ca republicani, retragerea SUA din înţelegere nu este susţinută de majoritate - doar 44% din cei chestionaţi au aprobat ideea, 28% au fost împotrivă şi 28% nu ştiu. Conform aceluiaşi sondaj, 54% din americani susţineau acordul într-o măsură mai mare sau mai mică iar 27% erau împotrivă. Circa două treimi dintre răspunsuri au indicat teama că desfiinţarea acordului va declanşa înarmarea nucleară a Iranului, iar jumătate considerau probabil un conflict armat între SUA şi Iran. AGERPRES/(AS - editor: Marius Hosu, editor online Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.