COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului
Republica Cehă a efectuat anul trecut un experiment cu agentul neurotoxic Noviciok, care a fost folosit pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, a declarat joi seara preşedintele ceh Milos Zeman, relatează dpa.
"Cantitatea de otravă produsă a fost mică şi a fost distrusă după experimente", a declarat preşedintele prorus Zeman într-un interviu difuzat de postul de televiziune Barrandov.
Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea lui Skripal şi a fiicei acestuia Iulia cu agentul Noviciok pe 4 martie, în oraşul Salisbury (sud-vestul Angliei).
Potrivit lui Zeman, care a citat informaţii difuzate de serviciul de spionaj militar ceh, agentul neurotoxic Noviciok folosit pentru otrăvirea celor doi a fost tip A-234, în timp ce cel produs în Republica Cehă a fost tip A-230.
Tot preşedintele ceh a menţionat că experimentul a avut loc în noiembrie la un centru de cercetare militar din oraşul Brno.
"Ştim unde, ştim când, aşa că ar fi o ipocrizie să pretindem că nu s-a întâmplat nimic", a spus Zeman.
Experţi susţin că există numai câteva laboratoare în lume care pot să producă agentul neurotoxic Noviciok.
Moscova a sugerat că agentul neurotoxic folosit în cazul lui Serghei Skripkal şi a fiicei acestuia ar fi provenit din Marea Britanie, Cehia, Slovacia sau Suedia.
Guvernul ceh a negat cu vehemenţă această ipoteză, premierul Andrej Babis afirmând că "Rusia a depăşit toate limitele".
Preşedintele Zeman este bine cunoscut pentru opiniile sale pro-Moscova. El s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, în noiembrie, la Soci, la o lună după ce, într-un discurs rostit în Parlamentul European, descrisese anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea ca un ''fapt consumat''. AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.