

COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
Un judecător din oraşul italian Ragusa (Sicilia) a anulat luni punerea sub sechestru a navei organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, blocată de la jumătatea lunii martie în portul Pozzalo, din cauza suspiciunilor de ajutor pentru imigraţia clandestină, a anunţat organizaţia, relatează AFP.
Ancheta vizează trei responsabili ai organizaţiei neguvernamentale după o operaţiune de salvare în cursul căreia membrii personalului navei Proactiva Open Arms au refuzat să-i predea pazei de coastă libiene pe migranţii salvaţi în largul coastelor Libiei.
Luni, judecătorul a făcut cunoscut că Libia ''nu este în măsură să-i reprimească pe migranţii salvaţi, respectând drepturile lor fundamentale'', şi a estimat că organizaţia a acţionat prin urmare ''în stare de necesitate''.
''Acesta nu este decât un prim pas şi o veste bună. Open Arms a fost eliberată, dar ancheta Parchetului din Catania pentru asociere cu răufăcători şi a celui din Ragusa referitoare la ajutorul pentru imigraţia clandestină continuă'', a comentat Oscar Camps, fondatorul organizaţiei neguvernamentale, pe Twitter.
Controversata operaţiune de salvare a avut loc pe 15 martie, în timp ce paza de coastă italiană i-a semnalat navei Open Arms două ambarcaţiuni în dificultate aflate la o distanţă de 73 de mile marine în largul Libiei, precizând apoi că autorităţile de la Tripoli se ocupă de coordonarea operaţiunilor.
Open Arms a început să-i salveze pe migranţi, dar a refuzat apoi să-i transfere la bordul unei vedete libiene care a ajuns mai târziu. Parchetele din Catania şi Ragusa estimează că migranţii trebuiau debarcaţi în Malta, portul cel mai apropiat, şi îi reproşează organizaţiei Open Arms că a făcut totul pentru a-i duce în Italia. ONG-ul a răspuns că Malta nu acceptă decât urgenţele medicale.
În Spania, blocarea navei Open Arms a provocat o mişcare de sprijin sub sloganul ''Salvarea de vieţi nu este o crimă'', cu manifestaţii şi o petiţie online, care a strâns 312.000 de semnături, inclusiv pe cele ale actorilor Penelope Cruz şi Javier Bardem.
În urmă cu un an, circa zece nave ale unor ONG-uri patrulau în largul Libiei. Acum nu mai sunt decât două: Aquarius, a organizaţiilor SOS Méditerranée şi Médecins Sans Frontieres, şi Sea-Watch, a organizaţiei neguvernamentale germane cu acelaşi nume.
Open Arms este cea de-a doua navă reţinută de către justiţia italiană, după Iuventa, a organizaţiei germane Jugend Rettet, vara trecută. Alte ONG-uri şi-au suspendat operaţiunile din cauza ameninţărilor crescânde ale Marinei libiene şi a scăderii numărului de plecări (- 60 % din vara lui 2017). AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.