Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Premierul Nicolae Ciucă a fost ales, duminică, preşedinte al PNL în cadrul Congresului extraordinar al partidului, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului. Premierul Nicolae Ciucă a fost singurul candidat la această funcţie, iar moţiunea cu care a candidat a obţinut 1.060 de voturi favorabile şi 60 anulate.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 


UPDATE ORA 13:33 Nicolae Ciucă - ales preşedinte al PNL

 

Premierul Nicolae Ciucă a fost ales, duminică, preşedinte al PNL în cadrul Congresului extraordinar al partidului, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Moţiunea cu care a candidat Nicolae Ciucă a obţinut 1.060 de voturi favorabile şi 60 anulate.

 

 

 UPDATE ORA 13:18 Motreanu: Poate în vremuri normale la un congres PNL ar fi fost mai mulţi candidaţi; nu sunt vremuri obişnuite

 

Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a declarat că, în vremuri normale, ar fi existat mai multe candidaturi la şefia partidului, însă România trece prin momente dificile, astfel încât PNL are nevoie de un lider precum Nicolae Ciucă.

"Astăzi, vom alege în fruntea PNL un coleg care are mai degrabă o carieră profesională solidă, decât una politică. Are o carieră profesională bazată pe jurământul de credinţă faţă de această ţară. Este un om care şi-a făcut întotdeauna datoria faţă de români şi această ţară. Se spune că, în vremuri dificile, ai nevoie de liderul potrivit pentru a putea să treci peste ele. (...) PNL şi România - amândouă - avem nevoie de un lider precum Nicolae Ciucă. Poate că în vremuri normale, la un congres PNL ar fi fost mai mulţi candidaţi. Din păcate, nu sunt vremuri obişnuite şi se pare că războiul şi crizele aferente lui se vor întinde pe o perioadă mai lungă. În aceste condiţii, mi se pare normală o singură candidatură", a spus Motreanu, în discursul ţinut la Congresul extraordinar al PNL.

 

UPDATE ORA 13:09 Congres PNL/ Ciucă: Investiţiile sunt cel mai puternic medicament pentru economie în situaţie de criză

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că investiţiile sunt ''cel mai puternic medicament'' pentru economie în situaţie de criză.

"Trebuie să continuăm să modernizăm ţara şi să asigurăm copiilor noştri un viitor stabil, cu educaţie performantă, cu servicii medicale moderne, cu servicii publice de calitate, cu un mediu de afaceri care să poată oferi locuri de muncă la fel de bine plătite şi condiţii de viaţă ca în ţările din vest. Am vorbit despre criză, dar avem şi oportunităţi şi nu ne va ierta nimeni dacă le ratăm. Oglinda partidului nostru este, în acest moment, guvernarea. În acest context, investiţiile sunt cel mai puternic medicament pentru economie în situaţie de criză", a spus Ciucă, la Congresul extraordinar al PNL, unde este singurul candidat la preşedinţia partidului.

 

UPDATE ORA 12:55 Congres PNL/ Florin Cîţu: Nicolae Ciucă să nu uite de electoratul liberal

 

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, i-a transmis duminică premierului Nicolae Ciucă să nu uite de electoratul liberal.

"Să nu uite de electoratul liberal. Este foarte important. Noi suntem aici fiindcă am fost votaţi de oameni pentru principii liberale, investiţii care să fie 7% din PIB. Faptul că noi, anul trecut, am avut o creştere economică mai mare decât era aşteptată, anul acesta văd că lucrurile s-au deteriorat. Repet, acesta este testul. Dacă situaţia se înrăutăţeşte înseamnă că colegii mei au greşit când au făcut acest lucru", a declarat Cîţu, duminică, întrebat care este mesajul său pentru Nicolae Ciucă, unicul candidat la funcţia de preşedinte al PNL.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 12:45 Congres PNL/ Ciucă: Avem o coaliţie stabilă; românii aşteaptă rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că românii aşteaptă de la coaliţia de guvernare, despre care a afirmat că este una stabilă, rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă.

"Avem parlamentari şi miniştri liberali, avem o coaliţie stabilă împreună cu partenerii noştri - PSD şi UDMR - care susţin proiecte majore şi, împreună cu care, ne-am asumat implementarea reformelor şi modernizarea statului pentru binele cetăţeanului, nu pentru mize mici şi certuri sterile. Românii aşteaptă de la noi rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă", a spus Ciucă, duminică, la Congresul extraordinar al PNL, unde este singurul candidat la funcţia de preşedinte.

 

UPDATE ORA 12:22 Congres PNL/ Rareş Bogdan spune că partidul are un scor de 22,2%, conform unui sondaj de opinie

 

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat duminică, în timpul Congresului extraordinar desfăşurat la Palatul Parlamentului, că un sondaj de opinie arată că partidul a ajuns la un scor de 22,2% din intenţiile de vot ale românilor.

 

"Am primit un ultim sondaj de opinie, pe care casa de sondare îl va face cunoscut, probabil, în această seară sau mâine dimineaţă. Este făcut la comanda unei importante instituţii internaţionale. Cifrele arată că, în continuare, votanţii liberali şi PNL sunt cei mai pro-occidentali de pe scena politică românească, că PNL are scorul astăzi de 22,2% din totalul populaţiei, PSD - 31,1%, AUR - 16,2%, UDMR - 5%. Avem potenţial. Haideţi să-l valorificăm şi să nu ne batem joc de ceea ce a rămas, pentru că peste doi ani trebuie să mergem în faţa oamenilor cu realizări, nu cu proiecte", a anunţat europarlamentarul Rareş Bogdan.

 

UPDATE ORA 12:13 Congres PNL/ Nicolae Ciucă: Nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu are vechime în Partidul Naţional Liberal, nici experienţă politică şi nici nu vrea să pară ceea ce nu este, dar a punctat că nu se va lăsa ''prizonier''.

"Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene, este dată de senatori şi deputaţi, dar mai ales este dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat - nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie", a spus Ciucă, duminică, în discursul susţinut la Congresul extraordinar al PNL.

 

UPDATE ORA 12:08 Congres PNL/ Bode: Avem doi ani să coagulăm dreapta şi să ne pregătim pentru lupta electorală

 

Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a declarat că partidele care compun actuala Coaliţie de guvernare trebuie să aibă obiective comune, însă Partidul Naţional Liberal are misiunea ca în următorii doi ani să coaguleze forţele politice de dreapta pentru a se pregăti de "lupta electorală".

În cadrul Congresului extraordinar al PNL desfăşurat la Palatul Parlamentului, Lucian Bode a precizat că PNL este parte a unei Coaliţii de guvernare, iar forţele politice ale acestei alianţe trebuie să aibă obiective comune.

 

UPDATE ORA 12:07 Congres PNL/ Dumitrescu: Alegem personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere

 

Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat că liberalii îl aleg, duminică, pe premierul Nicolae Ciucă în funcţia de preşedinte, personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere, arătând şi că acesta va avea o misiune ''mai dificilă şi mai provocatoare'' decât cele din Irak sau Afganistan, o misiune care ''va modela'' viitorul partidului.

"Astăzi alegem personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere. Astăzi partidul se uneşte în spatele unui lider în care românii au cea mai mare încredere - premierul României, Nicolae Ciucă", a spus Dumitrescu, la Congresul extraordinar al PNL.

 

UPDATE ORA 11:49 Congres PNL/ Flutur: Noua conjunctură geo-politică, economică, de crize ne obligă să îmbunătăţim programul PNL

 

Preşedintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a explicat, duminică, motivul pentru care liberalii trebuie să-şi aleagă un nou preşedinte la şase luni de la congresul anterior.

"Sunt foarte conştient că pe buzele dumneavoastră şi ale opiniei publice există întrebarea de ce aşa de repede după şase luni şi care sunt noutăţile în care aţi susţinut şi moţiunea câştigătoare şi o să încerc eu exerciţiul de sinceritate pentru Congresul extraordinar al PNL. A ne asuma că se poate şi mai bine este o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile. În mai puţin de zece zile după ce a venit o anumită orientare şi o ştim din teritoriu s-a ajuns la această concluzie că trebuie nişte lucruri din mers îmbunătăţite, în noua conjunctură geo-politică, economică, de crize, care nu erau acum şase luni, ne obligă să răspundem să îmbunătăţim programul PNL, atitudinea noastră şi aceste lucruri trebuie să ne facă să recunoaştem şi ce nu a mers şi să îndreptăm, pentru că dacă nu recunoaştem asta nu suntem credibili. (...) Da, suntem în măsură să recunoaştem şi să schimbăm în bine şi în mai bine din mers aceste lucruri'', a spus Flutur, la Congresul extraordinar al PNL.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 11:21 Congres PNL/Ciucă: Sper ca partidul să-şi găsească echilibrul; cetăţenii români s-au săturat de gâlceavă şi discordii

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, înainte de începerea Congresului extraordinar al PNL, unde este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al partidului, că românii s-au săturat de gâlceavă şi este nevoie de stabilitate pentru a guverna ţara.

"Sper ca, prin acest demers pe care l-am asumat, PNL să-şi găsească echilibrul. Nu suntem într-o situaţie simplă, dar am convingerea că vom putea să ne găsim un rost şi am convingerea că vom putea să regăsim o direcţie. Trăim într-o situaţie geopolitică deosebit de gravă, iar pentru noi cel mai important obiectiv este să guvernăm ţara. Sunt convins că, după această activitate, aleşii locali, liderii filialelor judeţene se vor întoarce acasă şi se vor preocupa de tot ceea ce înseamnă administrarea comunelor, oraşelor, iar noi aici, împreună cu miniştrii din Guvern, ne vom ocupa de tot ceea ce înseamnă administrarea ţării. Cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii, măsuri, aşteaptă de la noi să fie protejaţi. Cetăţenii români s-au săturat de gâlceavă şi de toate aceste discordii care apar în spaţiul public. Important este să avem stabilitatea necesară să putem să guvernăm ţara", a spus Ciucă.

 

UPDATE ORA 11:11 Congresul extraordinar al PNL pentru alegerea noului preşedinte a început; Ciucă - singurul candidat

 

Congresul extraordinar al PNL în care este ales noul preşedinte al formaţiunii, funcţie pentru care candidează doar Nicolae Ciucă, a început, duminică, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a anunţat că la reuniune şi-au înregistrat prezenţa 1.003 delegaţi.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

ORA 07.00 Partidul Naţional Liberal îşi alege duminică noul preşedinte; premierul Ciucă - unicul candidat

 

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal se întruneşte, duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului preşedinte, premierul Nicolae Ciucă fiind singurul candidat la această funcţie.

Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

"Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (...) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România", a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată "Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică".

În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.

"Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului", se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

De asemenea, el vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.

"Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul - şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative", se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.

Alte obiective din document vizează o economie sănătoasă, bazată pe investiţii şi liberă iniţiativă, consolidarea României europene, susţinerea diasporei, eficienţa mecanismelor de partid.

"Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (...) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese. Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (...) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice", se mai arată în moţiune.

Nicolae Ciucă are în vedere şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.

Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au avut termen până vineri, la ora 22,00, să analizeze şi să voteze moţiunea.

Conform unor surse liberale, noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.

Sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.

Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.

În acest context, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar al PNL, iar prim-vicepreşedintele Lucian Bode - secretar general interimar. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzarii ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

Nicolae Ciucă, ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal (fişă biografică)

 

DOCUMENTAR: Congresele PNL (1990-2021)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.