Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Moştenirea lăsată de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Memorial al Holocaustului.

"Importanţa şi simbolistica celor care au stat drepţi intre popoare şi care în cele mai negre momente ale istoriei s-au uitat pe sine pentru a întinde o mână de ajutor. (...) La peste şapte decenii de la acest tragic moment al istoriei noastre comune, mai sunt printre noi puţini supravieţuitori care pot sta mărturie vie a trecutului. (...) Mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului au un rol extrem de important în lupta împotriva intoleranţei, discriminării şi excluderii de orice fel. Moştenirea lăsată nouă de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii", a declarat premierul.

 


Potrivit şefului Executivului, este de datoria noastră ca cele întâmplate să nu fie uitate.

"Participarea mea, alături de dinstinşi invitaţi, la un eveniment solemn precum cel de azi, îmi confirmă dimensiunea obligaţiei morale, care ne revine tuturor, de a depune toate eforturile pentru a combate orice fel de manifestare antisemită, xenofobă şi pentru a evita ca astfel de drame să mai aibă loc", a arătat Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat că eforturile pe care România le-a realizat în ultima perioadă în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului au avut ca rezultat în prim planul vieţii sociale şi politice o abordare în spiritul respectului faţă de adevărul istoric.

"În ultimii ani România a realizat o serie de paşi importanţi pentru sprijinirea studierii Holocaustului astfel încât generaţiile tinere să descopere adevărul despre această pagini dramatică a istoriei", a spus Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a arătat că legislaţia română are prevederi foarte clare care condamnă negarea Holocaustului şi incitarea la antisemitism.

"În luna iunie 2018 Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, astfel antisemitismul a fost definit în termenii utilizaţi de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului. Adoptarea acestei legi este angajamentul României în lupta împotriva antisemitismului şi a oricăror manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă. În aceiaşi linie, Guvernul României susţine consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial şi pentru asigurarea unor condiţii sociale decente ultimilor supravieţuitori romi ai deportărilor în Transnistria. De asemenea, aş dori să amintesc şi implicarea deplină a Guvernului României în proiectul unui muzeu al Holocaustului la Bucureşti", a mai spus Dăncilă.

Premierul a afirmat că va susţine orice activitate menită să promoveze respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

"Ca prim ministru al României, voi sprijini în continuare orice activitate sau iniţiativă menită să promoveze convieţuirea într-un climat de respectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi participarea României, ca stat democratic, la acţiunea comună de combatere a antisemitismului şi xenofobiei", a arătat premierul.

Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a amintit că la 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din România în Transnistria.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO"Ne întâlnim şi anul acesta la memorialul ridicat Holocaustului din România pentru a comemora victimele Holocaustului din ţara noastră. (...) Noi, evreii, avem nişte valori, (...) valorile iudaismului, o învăţătură veche, de demult(...). Aceste valori, care astăzi le punem în valoare, sunt memoria şi recunoştinţa", a afirmat Aurel Vainer.

 


Preşedintele FCER a precizat că reprezentanţii comunităţii evreieşti sunt recunoscători statului român pentru instituirea unei zile a Holocaustului.

"Noi arătăm recunoştinţă pentru aceste victime nevinovate, dar arătăm în acelaşi timp recunoştinţă faţă de autorităţile române care au instituit această zi a Holocaustului, care au ridicat acest monument din centrul Capitalei care ne obligă într-un fel sau altul să apelăm la memorie şi să ştim că în România s-a întâmplat aşa ceva", a mai spus Vainer.

Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, a afirmat că "shoah-ul este fără tăgadă una dintre cele mai întunecate perioade din istoria lumii şi a conştiinţei noastre".

"Holocaustul din România rămâne una dintre cele mai negre pagini de istorie, dar aceasta trebuie asumată, recunoscută şi înţeleasă pentru a evita ca astfel de tragedii să mai aibă loc vreodată", a spus Tamar Samash.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTOAmbasadorul a spus că nu există cuvinte potrivite "pentru a descrie ororile acelei perioade din istorie".

"Holocaustul din România este diferit de Holocaustul din alte ţări ale Europei. Aici a fost vorba despre un proces de radicalizare a politicii guvernului român sub regimul Antonescu, care a anexat România la războiul german. Începând cu anul 1940 au apărut măsuri antisemite severe, inclusiv o intensificare a violenţei. (...). Holocaustul este, mai întâi de toate, o poveste a omenirii, o poveste despre bărbaţi, femei şi copii. (...) Şase milioane de evrei, inclusiv un milion şi jumătate de copii, au fost ucişi în timpul Holocaustului în ţările ocupate de Germania nazistă. Dacă îi uităm, îi ucidem din nou. Aşadar, astăzi vrem să ne amintim împreună despre oamenii care au pierit şi despre cei care au supravieţuit, dar să şi fim recunoscători celor care au luptat şi şi-au pus vieţile în pericol pentru a ţine piept opresiunii", a afirmat Tamar Samash.

Oficialul a spus că nu trebuie uitat că încă mai există persoane care neagă Holocaustul, acest lucru putând fi îndreptat cu ajutorul educaţiei.

"Din păcate, în zilele noastre, încă există oameni în întreaga lume, dar şi aici în România, care, fie din ignoranţă sau din răutate, neagă Holocaustul. De aceea, educaţia are un rol esenţial în combaterea ignoranţei şi a prejudecăţilor, şi în luminarea minţilor şi a sufletelor oamenilor, în vreme ce cultivă valorile democraţiei şi ale pluralismului cultural noilor generaţii", a spus ambasadorul Israelului.

"Autorităţile române au manifestat angajament ferm în lupta împotriva antisemitismului şi a negării Holocaustului şi pentru acest lucru îmi exprim aprecierea profundă", a mai spus Tamar Samash.

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a arătat că nu trebuie să uităm niciodată lecţiile trecutului.

"În România, ca şi în alte ţări din Europa, ororile şi traumele ultimului secol se răsfrâng asupra prezentului şi se împletesc cu evenimente precum acesta. De-a lungul ultimilor 30 de ani, poporul român a luptat neobosit pentru a se elibera de lanţurile autoritarismului şi totalitarismului şi pentru a crea o societate europeană modernă şi liberală. (...) În spiritul acestei zile de comemorare, să nu uităm niciodată lecţiile trecutului şi totodată să privim către viitor şi să ne imaginăm o lume marcată de înţelegere, demnitate şi libertate", a afirmat Hans Klemm.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTOPrintre cei care au rostit mesaje s-au aflat şi deputatul Daniel Vasile - reprezentant al minorităţii rome, şi Liviu Beris, preşedintele Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului.

La final au fost depuse coroane de flori la Monumentul Memorial al Holocaustului din partea Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, premierului, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, ambasadelor statelor Israel, SUA, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Germania, Institutului Elie Wiesel, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, imagine: Marian Vlăduţ, redactor video:Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Anda Badea, Ady Ivaşcu, Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.