COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cu peste 1.000 de exemplare recenzate anul trecut, linxul iberic, o specie ameninţată în trecut cu dispariţia, se îndepărtează de riscul de extincţie, au anunţat vineri autorităţile spaniole, citate de AFP.

"Curba demografică" a acestei feline, prezentă în sud-vestul Spaniei şi în sud-estul Portugaliei, "ne permite să fim optimişti şi desenează scenarii care îndepărtează râsul iberic de riscul critic de dispariţie", a anunţat într-un comunicat Ministerul spaniol pentru Tranziţie Ecologică.

În 2020, numărul exemplarelor recenzate în cele două ţări menţionate a fost de 1.111, reprezentând cea mai mare populaţie "din ultimele două decenii", a precizat Guvernul spaniol. Cu titlu de comparaţie, numărul lincşilor iberici era mai mic de 100 în anul 2002.

 

Foto: (c)  Ismael Herrero / EPA


 

În total, 414 naşteri au fost observate anul trecut, a anunţat acelaşi minister spaniol.

"Cu toate acestea, experţii îndeamnă la prudenţă şi insistă pe necesitatea menţinerii eforturilor (de protejare a speciei - n.r.) şi a programelor în desfăşurare, întrucât specia nu se află în afara pericolului şi este în continuare inclusă în categoria 'cu risc de extincţie' pe lista spaniolă a speciilor ameninţate", au adăugat specialiştii spanioli.

Lynx pardinus este totodată inclus în categoria speciilor "în pericol" de pe "lista roşie" a speciilor ameninţate cu dispariţia, publicată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). În 2015, această organizaţie a eliminat linxul iberic din categoria speciilor "în pericol critic de extincţie" după creşterea numărului de exemplare observate în natură după şase decenii de declin.


Foto: (c)  Ismael Herrero / EPA


 

Acest rezultat îmbucurător a fost atins mai ales datorită refacerii populaţiei de iepuri, cu care linxul iberic se hrăneşte, precum şi monitorizării capcanelor ilegale, creşterii în scopuri de conservare şi programelor de reintroducere a unor exemplare în natură. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.