

O tânără balenă cenuşie rătăcită în Marea Mediterană, la mii de mile depărtare de habitatul său natural din Oceanul Pacific, încearcă cu disperare să se întoarcă acasă, însă biologii sunt îngrijoraţi că exemplarul ar putea să nu supravieţuiască, informează Reuters.
Balenele cenuşii migrează de obicei de-a lungul coastei de vest a SUA, însă biologii cred că odată cu încălzirea globală care deschide rute nordice, cetaceul s-a rătăcit şi a ajuns în Oceanul Atlantic.
Numită "Wally" de biologi, balena are circa doi ani şi opt metri lungime, însă pierderea sa rapidă în greutate este o sursă de îngrijorare pentru specialişti, deoarece animalul nu poate găsi în Mediterana nevertebratele care constituie sursa sa normală de hrană în adâncurile Pacificului.
"Suntem foarte îngrijoraţi pentru viitorul său, în condiţiile în care cantitatea sa de grăsime - combustibilul său pentru a călători - a scăzut foarte mult. Cetaceul este epuizat, doar piele şi os. Nu l-am văzut mâncând de când am început să-l monitorizăm", a declarat Eric Hansen, şeful Agenţiei pentru biodiversitate din sudul Franţei.
Wally a intrat în Marea Mediterană prin strâmtoarea Gibraltar şi a urmat coasta marocană înainte de a ajunge la ţărmurile italiene şi de aici la cele franceze, a precizat Hansen.
Deplasându-se circa 80 - 90 de kilometri pe zi, balena urmăreşte acum îndeaproape ţărmurile sudice ale Franţei şi se apropie de coasta spaniolă.
"Încearcă să intre în porturi, ca pentru a găsi o cale de ieşire. Strategia sa ar trebui să funcţioneze şi sperăm să se poată întoarce în
Gibraltar în aproximativ o săptămână", a adăugat Hansen.
Cu câteva zile în urmă, Wally s-a prins într-o plasă de pescuit în largul regiunii Camargue, dar a reuşit să se elibereze.
Este doar a doua oară când biologii observă o balenă în Mediterana, ultima dată fiind în 2010.AGERPRES/(AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.