

Nouăzeci de ouă de ţestoasă Luth, cea mai mare specie de broască ţestoasă marină din lume, aflată pe cale de dispariţie, au fost descoperite în Ecuador într-o rezervaţie naturală de pe coasta Oceanului Pacific, a anunţat joi Ministerul Mediului din această ţară, citat de AFP.
În rezervaţia Galera San Francisco din provincia Esmeraldas, situată la graniţa cu Columbia, "90 de ouă au fost descoperite în cel de-al patrulea cuib de ţestoasă Luth (Dermochelys coriacea) repertorizat de la începutul sezonului de cuibărit 2020-2021", a precizat ministerul ecuadorian într-un comunicat.
Alte cuiburi au fost găsite în provincia învecinată Manabi, unde, începând din ianuarie, s-au născut aproximativ 70 de pui de ţestoasă Luth, o specie în pericol de dispariţie şi care trăieşte în proximitatea acestor regiuni de pe coasta Pacificului de Est.
Cele 90 de ouă ale acestor broaşte ţestoase, care, la vârstă adultă, pot să măsoare până la trei metri în lungime şi să cântărească până la o tonă, au fost găsite de paznici ai acelei rezervaţii, care au protejat cuibul şi au instalat un senzor de temperatură pentru a le monitoriza evoluţia.
"Este foarte important să identificăm această specie de faună marină atât de vulnerabilă, cu atât mai mult cu cât ea nu cuibăreşte foarte frecvent pe litoralul nostru ecuadorian", a precizat unul dintre paznici, Tatiana Caicedo.
Rezervaţia Galera San Francisco adăposteşte o veritabilă bogăţie din punct de vedere biologic, care poate fi comparată cu cea din Arhipelagul Galapagos, situat la 1.000 de kilometri de coastele Ecuadorului şi inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial al umanităţii.
În 2015 şi 2017, astfel de cuiburi au mai fost descoperite pe litoralul ecuadorian, însă puii de ţestoasă din acele ouă nu au eclozat.
Exemplarele din specia Dermochelys coriacea trăiesc în ape temperate tropicale, subtropicale şi subantarctice din oceanele Atlantic, Pacific şi Indian.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: worldwildlife.org
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.