COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Australia intenţionează să deschidă primul refugiu din lume destinat ornitorincilor pentru a salva de la dispariţie această specie endemică, ale cărei habitate sunt ameninţate de incendiile forestiere şi de seceta provocate de schimbările climatice, informează AFP.

Recent, Grădina Zoologică Taronga a anunţat construirea unui refugiu dedicat ornitorincilor în oraşul Dubbo, la nord-vest de Sydney.

La producerea unui dezastru, acest centru va oferi îngrijire de urgenţă acestor mamifere semi-acvatice cu caracteristici unice.

 


Foto: (c) DEAN LEWINS / EPA


Capabil să găzduiască până la 65 de ornitorinci, refugiul va servi şi drept centru de cercetare pentru studierea modului în care se reproduce acest mamifer rar, care depune ouă, în condiţiile în care este cunoscut că acesta se reproduce cu greutate în captivitate.

Secetele prelungite şi "vara neagră" din 2019-2020, în timpul căreia incendiile forestiere au devastat habitatele de ornitorinc, au determinat lansarea acestui proiect, a declarat Phoebe Meagher, specialistă în conservarea faunei sălbatice la Taronga.

"Am fost copleşiţi de apeluri telefonice şi mesaje care ne cereau să venim să salvăm ornitorincii", a povestit ea pentru AFP.

 


Foto: (c) DEAN LEWINS / EPA


"Statul New South Wales a fost puternic lovit de secetă şi de incendii forestiere, iar ornitorincii nu mai aveau unde să se ducă", a completat experta.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, circa trei miliarde de animale ar fi murit în urma incendiilor amintite. Ornitorincii erau însă în pericol chiar şi înainte de această perioadă.

Un studiu din ianuarie 2020 aprecia că populaţia de ornitorinci a scăzut cu 50% de la colonizarea europeană a Australiei cu puţin peste două secole în urmă.

 


Foto: (c) DEAN LEWINS / EPA


Un studiu anterior, publicat în noiembrie 2018, estima scăderea în aceeaşi perioadă la 30%, la o populaţie de 200.000 de exemplare în prezent.

Grădina Zoologică Taronga a reuşit să salveze şapte exemplare şi apoi să le elibereze înapoi în sălbăticie şi speră că noul proiect va permite salvări la scară mai mare pe viitor.

"Îi vom păstra atât timp cât condiţiile lor o impun ... îi putem ţine chiar ani, dacă este necesar", a explicat Phoebe Meagher.

 


Foto: (c) DEAN LEWINS / EPA


Refugiul, care va servi şi drept centru de reabilitare acvatică, urmează să fie deschis în 2022.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.