

Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 160 sunt date dispărute în nordul Indiei după prăbuşirea unui fragment dintr-un gheţar, urmată de o avalanşă şi viituri care au avariat amenajări hidroelectrice şi poduri, informează DPA.
Incidentul s-a petrecut duminică dimineaţă în districtul Chamoli din statul Uttarakhand situat în masivul Himalaya, la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării.
Viiturile care au purtat cu ele fragmente din gheţar au avariat două centrale hidroelectrice şi cinci poduri de pe sistemul râului Alaknanda şi au distrus drumuri, forţând autorităţile să evacueze satele din regiune.
Cincisprezece cadavre au fost recuperate în cadrul operaţiunilor de salvare care au continuat peste noapte, au precizat poliţiştii din districtul amintit. Majoritatea celor decedaţi sau dispăruţi ar fi fost persoane angajate la centrale.
Un total de 202 de oameni au fost daţi dispăruţi în urma tragediei, însă între timp 25 au fost salvaţi, a declarat luni reporterilor şeful poliţiei statale, Ashok Kumar, precizând că în prezent se depun eforturi pentru salvarea a circa 30 de lucrători rămaşi blocaţi în tunelul uneia dintre centrale.
"Am intensificat operaţiunile de căutare pentru aceşti circa 30 de lucrători în cursul dimineţii. Am salvat 12 muncitori dintr-un alt tunel duminică", a indicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de frontieră Indo-Tibetane (ITBP), Vivek Pandey, adăugând că terenul accidentat, temperaturile scăzute, noroiul şi resturile din tunel fac extrem de dificilă operaţiunea de salvare.
Din cauza topografiei sale deluroase, regiunea în care s-a produs viitura este predispusă la astfel de dezastre naturale. Experţii sunt de părere că degradarea mediului înconjurător, provocată de lărgirea drumurilor şi amenajarea de hidrocentrale, au făcut ca întreaga zonă să devină şi mai vulnerabilă.
În iunie 2013, ploile torenţiale, cauzate de cel mai abundent sezon musonic din ultimii 90 de ani, au provocat inundaţii catastrofale, soldate cu circa 6.000 de victime. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.