COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23    Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11    Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23    Fenomene vizate se va semnala 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23    Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Marea Barieră de Corali din Australia a fost afectată din nou de fenomenul albirii în masă, pentru a treia oară în doar cinci ani, potrivit autorităţii care administrează ecosistemul, informează DPA.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali (GBRMPA) a precizat joi că temperaturile mai ridicate la nivelul apelor oceanului, în special pe parcursul lunii februarie, au provocat pierderea masivă de corali, fenomen constatat în prezent în urma monitorizării aeriene a circa 1.000 de recife.

Marea Barieră de Corali, situată în largul coastelor nord-estice ale Australiei, este cel mai mare sistem coralier din lume - cu o suprafaţă mai mare decât cea a Italiei - şi unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme de pe planetă.

Ecosistemul a fost afectat de fenomene succesive de albire provocate de încălzirea masivă a apelor oceanului în 2016 şi 2017, care au dus la dispariţia, potrivit estimărilor, unei suprafeţe cuprinse între o treime şi jumătate din recif.

Potrivit autorităţilor, observaţiile aeriene pe o suprafaţă vastă a recifului - circa 344.000 de kilometri pătraţi - au arătat că ''unele zone sudice ale Recifului, care au fost doar puţin sau deloc afectate de albire în 2016 şi 2017, se confruntă acum cu o albire moderată sau severă''.

Specialiştii au mai precizat că recifele preferate de turişti din regiunile nordice şi centrale ale Marii Bariere au fost afectatei doar de o albire moderată, iar cea mai mare parte dintre acestea îşi va reveni.

Autorităţile au mai precizat că au identificat ''porţiuni din Marea Barieră care nu au fost afectate, cu zone în care coralii sunt în stare bună''. Nu toţi coralii afectaţi de fenomenul albirii dispar, cei mai mulţi dintre cei afectaţi ''uşor'' sau ''moderat'' se refac.

În recifele afectate sever de fenomenul albirii, coralii au o rată mai ridicată de mortalitate.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.