

Alte două persoane au fost găsite decedate, iar cinci sunt date dispărute după ce incendiile de vegetaţie violente din sud-estul Australiei s-au intensificat marţi, au confirmat autorităţile, citate de agenţia DPA.
Două persoane, tată şi fiu, au murit în timp ce încercau să îşi protejeze locuinţa din apropierea oraşului istoric Cobargo, la 380 de kilometri sud de Sydney, a declarat reporterilor comisarul Shane Fitzsimmons din cadrul Serviciului Rural de Pompieri din statul New South Wales (NSW).
Un alt bărbat care a rămas să-şi protejeze casa din apropiere de Cobargo este dat dispărut.
Bilanţul în urma incendiilor izbucnite în luna octombrie a ajuns astfel la 12 morţi, printre victime numărându-se trei pompieri voluntari.
Doi voluntari care se numărau printre miile de pompieri mobilizaţi pentru a participa la stingerea incendiilor au decedat la jumătatea acestei luni după ce autospeciala în care se aflau s-a răsturnat la sud de Sydney.
Un pompier şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi luni noapte în apropiere de Albury, în sudul NSW, după ce o autospecială pentru stingerea incendiilor, cu greutatea de 12 tone, a fost răsturnată de o tornadă de foc. ''A fost o tornadă de foc sau o coloană piroconvectivă care a coborât brusc şi care s-a format deasupra zonei principale a incendiului. Aceasta a dus la formarea unor vânturi ciclonice care s-au deplasat pe terenul incendiat'', a explicat Fitzsimmons, marţi, în timpul unei conferinţe de presă. El a declarat că pompierul decedat se numea Samuel McPaul şi avea 28 de ani. Ceilalţi doi pompieri care se aflau în autospecială au fost transportaţi la spital.
Incendiul din apropiere de Albury, la 550 kilometri sud-vest de Sydney este în continuare activ, iar pompierii nu au reuşit să îl controleze.
Mai multe localităţi de coasta New South Wales au fost înconjurate de incendiile de vegetaţie, inclusiv oraşul turistic Batemans Bay, la 277 de kilometri sud de Sydney, unde ar fi fost distruse patru case în cursul nopţii.
Persoanele de pe coasta de sud a NSW au fost sfătuite să se adăpostească pe plaje pentru a fi în siguranţă.
Şoselele importante din sudul Sydney au fost închise, iar poliţia a restricţionat de asemenea accesul pe drumurile către Snowy Mountains după izbucnirea unor noi incendii.
Între timp, în statul Victoria, circa 4.000 de persoane aflate în vacanţă în oraşul costier Mallacoota, situat la 500 de kilometri est de Melbourne, s-au retras marţi dimineaţă pe plaje pentru a fi în siguranţă. Comisarul Andrew Crisp din cadrul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din Victoria a declarat reporterilor că ''Mallacoota este atacat; totul este negru şi foarte înfricoşător''.
În regiunea Gippsland din nord-estul Victoria au fost consemnate daune semnificative de proprietate, 200.000 de hectare şi mai multe proprietăţi fiind mistuite de flăcări, a indicat Crisp adăugând că ''situaţia este încă dinamică şi periculoasă''.
Patru persoane sunt date dispărute în Victoria, a declarat reporterilor marţi dimineaţă premierul statului Daniel Andrews. Serviciul de pompieri din Victoria a emis opt alerte valabile pentru această regiune, oamenii fiind sfătuiţi să evacueze deoarece nu există nicio garanţie că pompierii pot ajunge la ei pentru a-i ajuta.
Andrews a menţionat că a solicitat guvernului federal sprijin militar în vederea trimiterii, în caz de necesitate, a unor elicoptere şi nave încărcate cu provizii şi care pot fi utilizate pentru evacuarea persoanelor afectate.
''Sunt patru persoane dispărute şi ne temem pentru siguranţa lor'', a spus Andrews.
Incendiile au făcut ravagii în sud-estul Australiei începând din luna octombrie. Peste 3,4 milioane de hectare de vegetaţie şi aproape o mie de case au fost mistuite de flăcări. Deocamdată nu se întrevede o îmbunătăţire a situaţiei, notează DPA.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.