COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Veveriţele ''trag cu urechea'' la ciripitul păsărilor din apropiere pentru a afla când a trecut un potenţial pericol, susţine un studiu efectuat în Statele Unite, citat miercuri de Press Association.

Veveriţele sunt atente la sunetele emise de păsări şi ies din ascunzătoare când ciripitul este reluat după sunetele ce indică apropierea unui prădător.

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a analizat comportamentul a 54 de exemplare de veveriţă cenuşie de est din parcuri publice şi zone rezidenţiale din statul Ohio.

Cercetătorii au simulat un potenţial pericol prin redarea unei înregistrări cu sunetele emise de un şorecar cu coada roşie, prădător care vânează în mod obişnuit veveriţe şi păsări mici. De asemenea, ei au redat şi alte sunete din natură, precum ciripit sau zgomote ambientale.

Comportamentul fiecărei veveriţe a fost monitorizat timp de trei minute.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific PLOS ONE, a concluzionat că toate veveriţele au devenit mai vigilente după ce au auzit sunetele emise de şoim.

Veveriţele care au auzit apoi ciripitul păsărilor au renunţat mai rapid la comportamentul vigilent în comparaţie cu exemplarele cărora cercetătorii nu le-au redat ciripitul după sunetele emise de prădător.

''Cunoşteam faptul că veveriţele trag cu urechea la apelurile de alarmă ale unor specii de păsări, însă am fost încântaţi să descoperim, de asemenea, că ele trag cu urechea şi la alte sunete ce indică faptul că păsările se simt relativ sigure. Probabil că în anumite circumstanţe, semnele care indică siguranţa ar putea fi la fel de importante ca cele care anunţă pericolul'', au notat cercetătorii.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.