COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un explorator american care a reuşit să coboare cu submarinul în cele mai adânci puncte de pe Pământ a declarat luni că a descoperit în astfel de locuri deşeuri rezultate din activităţi umane, relatează agenţia DPA.

Victor Vescovo, care a devenit primul om care a realizat scufundări multiple în cele mai adânci locuri de pe planeta noastră, a spus că, pe lângă descoperirea a trei noi specii de vieţuitoare marine, în timpul explorărilor sale a observat şi materiale rezultate din activităţi umane.

Exploratorul în vârstă de 53 de ani a reuşit să realizeze singur două scufundări la cea mai mare adâncime cu ajutorul unui submersibil, la 10.928 de metri, respectiv 10.927 de metri, atingând cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific.

În timpul uneia dintre scufundări ''am găsit două deşeuri; nu este prea clar ce erau, dar cu siguranţă proveneau din activităţi umane'', a declarat Vescovo în cadrul unei conferinţe susţinută luni la ''Explorers Club'' din New York.

''Navighez pe fundul Gropii Marianelor, totul este frumos, liniştit, într-un mod steril deşi este viaţă sălbatică acolo, şi apoi se vede, este de neconfundat, este realizată de mâna omului, are margini ascuţite'', a explicat exploratorul.

Aceasta a fost pentru a treia oară când oamenii au coborât în cel mai adânc punct din ocean, numit ''Challenger Deep''. Producător canadian de film James Cameron a fost ultimul care l-a vizitat în 2012, submarinul său ajungând la o adâncime de 10.908 metri. Prima expediţie în zona ''Challenger Deep'' a fost realizată de Marina Americană în 1960, ajungându-se atunci la o adâncime de 10.912 metri, notează Reuters.

Vescovo a precizat că în misiunile sale rareori s-a întâmplat să nu descopere gunoaie. El şi-a exprimat totuşi speranţa că acest lucru ar putea creşte nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa poluării. ''Sperăm că acest lucru va creşte nivelul de conştientizare în legătură cu ceea ce le facem oceanelor; (oceanul) nu este o pubelă uriaşă de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu puţin mai mult respect'', a spus el.

Scufundările au fost realizate în cadrul proiectului ''Five Deeps Expedition'' de explorare a celor mai adânci zone din cele cinci oceane ale lumii. Până în prezent, începând de la 28 aprilie şi până la 7 mai, Vescovo şi echipa sa au reuşit să exploreze cele mai adânci locuri din patru oceane.

Misiunile de explorare sunt filmate pentru un documentar Discovery Channel, în cinci părţi, care va fi difuzat la sfârşitul acestui an.

Poluarea cu deşeuri din plastic a atins proporţii epidemice - se estimează că 100 de milioane de tone de gunoaie rezultate din activităţi umane se află în prezent în oceanele lumii, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.